Det är vanligt med stuckatur i Stockholm. Speciellt i äldre hus ser man ofta utsirade detaljer och prydnader. Försköna ditt eget hem med konstfullt hantverk.

Både när det gäller byggnadsstilar och konst skiftar trenderna mellan olika epoker. Den minimalistiska och avskalade stilen med rena ytor är raka motsatsen till alla stora paradvåningar med stuckatur i taket, utsirade kakelugnar och konstfulla detaljer. Som väl är kan du själv påverka miljön du flyttar in i.

Stuckatur är ett anrikt hantverk med fina traditioner. Om du har en lägenhet i Stockholm kan du låta återställa den i sitt forna, praktfulla skick. Det finns specialister som kan göra så kallade takrosetter runt lamporna, så att du får fram den rätta känslan i hemmet. Det är bra att det finns yrkesskickligt folk som klarar av den ursprungliga tekniken.

Det som ingår i stuckatur är gips och vatten, och ibland har man tillsatt olika saker som exempelvis marmormjöl och lim. Stuckatur gjuts i formar eller görs med schablon. Utformningen kan också ske med äkta hantverksmetoder, så du kan få precis det resultat du önskar.

Stuckatur var en maktsymbol

För många är bastu och swimmingpool ett tecken på ägarens välstånd. Kanske är solceller, en dyrbar bil eller egen laddstation en nutida maktsymbol för många. Förr i tiden var det viktigt att fastigheten hade en extra fin och påkostad fasad, men det är förstås också vackert att se på ett konstfullt utsmyckat hus med stuckatur utvändigt.

I exempelvis städer som Lübeck ser man ofta utsirade fasader, där översta våningen består av en mur med isatta fönster. Det är i princip en tom vägg och ingenting bakom. Det var ett sätt för ägaren att imponera på omgivningen och visa att affärerna gick bra. Numera väljer man däremot utsmyckning efter egen smak.

När du har tröttnat på den avskalade stilen och vill ha mer livfullhet och konst i ditt hem är stuckatur ett bra val. Precis som när folk tröttnar på linoleummattor och föredrar konstfullt lagd fiskbensparkett, blir traditionella hantverksmetoder moderna igen. Det finns redan många vackra hus med stuckatur i Stockholm. Det är en värdefull konstform att bevara.

18 Aug 2023