Anledningen till att det blivit så populärt att plantera en tujahäck runt trädgården är att man får en vintergrön häck som är snabbväxande, tål den svenska klimatet och är vacker att se på.

Även om tujor inte växer naturligt i Sverige så passar de in i de svenska trädgårdarna eftersom de har en likhet med våra enar och vissa gransorter. Tujorna har anpassat sig väl till vårt klimat och om man vänder sig till en erfaren och seriös odlare får man de bästa plantorna.

Vill man ha en tujahäck finns det flera olika varianter att välja på. Det enklaste är att läsa om de olika växterna och beställa hem på nätet. Plantorna levereras till trädgården och det enda man behöver göra är plantera dem på lagom avstånd från varandra. När de väl planterats växer de sig snart till en vacker och insynsskyddande häck.

En tujahäck är lättskött och håller sig vacker i många år

Tujor trivs bäst i lätt mullrik jord och finns som två olika sorters plantor. De som levereras i kruka och de som kommer med rotklump. Skillnaden mellan de olika växtsätten är att de som kommer med rotklump har fått växa sig starka på friland. Detta växtsätt gör dem kraftigare och de får längre rötter. Vid leveransen har man kapat rötterna lite så det tar längre tid för plantan att etablera sig. När den väl börjar växa blir den stark och kraftig.

De krukodlade plantorna etablerar sig snabbare än de med rotklump men är inte lika kraftiga.

16 Feb 2022