Hur ser det ut rent energimässigt i den fastighet som du bor i? Frågan är synnerligen relevant då man ser att många bostadsrättsföreningar betalar på tok för mycket pengar och ofta har uråldriga system för att ge sina fastigheter värme och energi. System som med lätthet skulle kunna bytas ut och därigenom spara mycket pengar för medlemmarna och som dessutom skulle öka värdet på husen i fråga.

Det här är till stor del en fråga för det företag som man anlitat för sin tekniska förvaltning och här kan man se att många av dessa företag slarvat och negligerat detta: genom att borra efter exempelvis bergvärme och installera en ny fastighetsvärmepump så skulle många problem med ekonomin hos bostadsrättsföreningar gå att lösa.

Sitter man i en styrelse för en större bostadsrättsförening så ska man således – vid hög och dyr energiförbrukning – kanske påpeka denna fråga för det företag som man anlitat för sin tekniska förvaltning; det kan nämligen vara så att detta företag slarvat och inte upptäckt fördelarna med att installera en ny fastighetsvärmepump. Här finns det mycket pengar att hämta!

Grön, billig energi till din fastighet

Utöver det ekonomiska perspektivet – som ju för många anses som det absolut viktigaste – så finns det många andra fördelar med att byta fastighetsvärmepump och en av dessa är miljön. Hämtar du energi från exempelvis berggrunden och därefter – via denna fastighetsvärmepump – förser husen med denna energi så räknas denna nämligen som grön. Det vill säga – genom bergvärme – så tar man tillvara på jordens resurser och man blir heller inte lika beroende av svängningar på marknaden.

Som fastighetsägare så påverkas man således inte lika mycket av att exempelvis oljepriset stiger och man kan därmed också planera sina omkostnader bättre. Billig, grön energi är framtidens melodi och detta även då det kommer till bostadsrättsföreningar och andra föreningar där många människor delar kostnaden för energi och uppvärmning.

Välj pålitliga märken

Står du inför att installera en ny fastigehstvärmepump så finns det några saker som du bör ha i åtanke. Nummer ett är att du hittar en bra firma med ett gott rykte för själva installationen. Nummer två är att den fastighetsvärmepump ni väljer till exempelvis er bostadsrättsförening också är något som håller över en längre tid.

Här är rådet att ni förlitar er på de erkända märkena som finns på marknaden; dessa är ofta lite dyrare men kräver dock mindre service och har – dokumenterat – bättre hållbarhet.

Dessutom – om det skulle krävas service av denna fastighetsvärmepump – så får man ofta förmånlig garanti hos de mer etablerade aktörerna samt att reservdelarna också är enklare att hitta. Det viktiga är dock inte hur mycket man betalar – det viktiga är hur mycket man på sikt kan komma att tjäna. Ett byte av fastighetsvärmepump ska alltid ses som en stor investering och inte som en utgift– en investering som fler borde göra.

29 Sep 2017