Ytterdörren är den vägen som tjuvar helst vill ta vid ett inbrott. Men det finns dörrar som är förstärkta så att de mer eller mindre är omöjliga att bryta sig in genom. Här kommer några tips.

Metaller är starka material som man gärna använder inom alla möjliga områden. I stort sett så finns det inget område där man inte stöter på metall. Men speciellt inom hemmet är metaller mycket brett representerade. I köket hittar man bestick, knivar av alla de slag, stekpannor, grytor med mera. Dessutom är alla vitvaror tillverkade av metall. Det finns även möbler av metall, prydnadssaker och så vidare. Bara för att komma in i bostaden så använder de flesta något av metall i något av metall. Det vill säga nycklar och nyckelhål. Men förutom det så kan man också använda sig av metall i form av stål för att skapa en starkare ytterdörr. En som det är mycket svårt, om inte omöjligt, att ta sig in genom om man inte har nyckel.

Förstärkning eller helgjuten

Dörrar som är helt tillverkade av stål används gärna för att skydda vissa utsatta ytor. Det gäller till exempel källarförråd. Som dörr så är det ett mycket säkert hinder för oinbjudna. Men det är oftast inte en dörr som man vill ha som ytterdörr i sin villa eller fritidsbostad. Då finns det ett mellanting som man kan använda sig av. Nämligen en dörr som har en kärna av stål och på varsin sida om den skivor av exempelvis trä. Som dörr ser den då ut som en gedigen trädörr men den har samtidigt alla fördelar som en dörr helt i stål har. På det sättet kan man få en ståldörr med i stort sett vilket utseende man än önskar. Det går till och med att få en dörr som har fönster.

Brand och inbrott

Fördelarna med en dörr som är helt eller delvis i stål är många. Stålet i både dörr och dörrkarmar gör att det är mycket svårare att bryta upp dörren med hjälp av en kofot. Men det är också svårare att på annat sätt göra åverkan på dörren och ta sig in genom den. Förutom den inbrottsskyddande effekten så är även stålet ett hinder för brandspridning. Inte alla dörrar som har stål i konstruktionen ses som branddörrar. Men med stål i konstruktionen så blir det svårare och tar längre tid för elden att sprida sig. Läs mer om ståldörrar på denna hemsida: ståldörrar.nu

1 Oct 2020