I en alltmer skakig tid gällande priser för bostäder så finns det all anledning att ta det lite försiktigt. Särskilt gäller detta i städer av en större storlek och här får Stockholm bli det tydligaste exemplet.

För några år sedan var det riskfritt att köpa en bostad. Du visste att du skulle kunna köpa den, bo några år och sedan sälja den för en ett högre pris. Många miljonärer har skapats genom att köpa- och sälja i rätt tid i Stockholm. Av allt att döma så är sötebrödsdagarna slut nu - eller åtminstone tillfälligt placerade i skafferiet. Det är osäkrare nu och du kan inte räkna med att sälja med vinst.

Från både mäklare och banker så rekommenderas att man säljer först och köper sedan; ett tidens tecken som visar på allvaret. Hade den här texten skrivits i fjol så hade det motsatta scenariot - köpa först och sälja sedan - fortfarande varit gångbart. Det första rådet vi kan ge dig som ska köpa hus i Stockholm är alltså följande: se till att du sålt din tidigare bostad innan så att du vet hur mycket pengar du har att lägga på huset i fråga.

Köp ditt drömhus - men kom ihåg din flyttstädning

Så; du har lyckats sälja din lägenhet och du har också lyckats hitta ett hus som du precis skrivit under kontraktet på? Grattis, nu börjar det roliga. Det roliga som ligger i att få flytta in, börja sätta ihop det hem som ska bli ert under, förhoppningsvis, resten av era liv och där ni kommer att se era barn växa upp. Härligt.

Men, innan dess - det finns lite praktiskt att tänka på också. Först och främst så gäller det att vara ute i den tid ni kommit överens om med köparen av er lägenhet. Det innebär att ni ska hinna bära ut alla era möbler, tömma era förråd, packa ihop alla era kläder, porslin och allt annat ni äger och bära allt detta till en flyttbil. Det är något som tar tid - betydligt längre tid än vad ni tror.

För att undvika konflikter och onödig stress så rekommenderas en flyttfirma. Det kostar lite extra, men genom detta så säkerställer ni också att allt sker på utsatt tid och att ingenting riskerar att skadas. Om så skulle ske så är det viktigt att den flyttfirma ni anlitat är försäkrad och det ska ni kolla upp innan. Se gärna över om flyttfirman arbetar efter Bohag 2010 också - det är ytterligare en garanti för att förstklassigt jobb.

Betala inte din flyttstädning i förskott

Det andra - och jobbigaste - som ska göras är att flyttstäda. En flyttstädning kommer ni inte undan om ni inte skrivit in det i kontraktet. För att göra det så krävs det också en reducering av priset för bostaden. Då är det ofta en bättre lösning att, även här, ta hjälp och anlita en städfirma i Stockholm för er flyttstädning.

Precis som vid flyttfirman så bör ni kolla upp lite kring städföretaget och hur pass vana de är vid flyttstädning; hur ofta har man gjort det, vilken lathund följer man, lämnas garanti på jobbet och vad händer om köparen kommer med klagomål?

Ett bra tips är att betala i efterhand och aldrig i förskott. Anser köparen att städningen är undermålig så har ni större chans att se städföretaget städa om ifall ni ännu inte betalat. Betala efter att er flyttstädning blivit besiktigad och godkänd.

4 Nov 2018