Vid köp av hus är det klokt att se över de löpande kostnaderna. En av de största är uppvärmningen. Har huset i Karlstad eluppvärmning kan det vara en bra anledning att byta till värmepump.

Erik och Agneta hade bestämt sig för att från och med flytten till det gemensamma huset ha gemensam ekonomi. Av den anledningen satt de nu vid köksbordet med alla papper och pärmar framme. Den gemensamma laptopen stod påslagen och gav ifrån sig ett blåaktigt sken. De hade skrivit upp alla fasta kostnader och såg, vilket de redan visste, att uppvärmningskostnaderna var i högsta laget.

Att välja värmepump

De skrev ner de alternativ som var intressanta. Lyckligtvis tänkte de båda ganska lika när det kom till miljön. Av den anledningen var värmepump ett av de alternativ som blev kvar när de diskuterat och strukit. Men de insåg ganska snart att det finns både luft- och vattenvärmepump, bergvärmepump och frånluftsvärmepump Namnen sa ingen av dem någonting.

De kontaktade ett företag som skulle komma och hjälpa dem med det slutliga valet. Allt berodde på var huset låg och vilken grund det stod på.

Tillsammans med entreprenören bestämde de att en värmepump i Karlstad, som tog värme från berg, var det som passade dem bäst. Han visade beräkningar på hur mycket själva jobbet skulle kosta och vilken skillnad det skulle bli för framtida uppvärmningskostnader. Siffrorna talade sitt eget språk och det fanns inget att fundera på. Att dessutom göra något för miljön kändes extra bra.

29 Oct 2021