Vad bör man tänka på när man ska bygga hus i Stockholmsområdet? Ja, det är mycket. Bara att hitta en tomt att bygga på kan vara nog så knivigt, kanske det svåraste av allt. På öppna marknaden finns många objekt men det är svårt att hitta en tomt som uppfyller alla ens önskemål med närhet till jobb och skola, kommunikationer, soltimmar osv, allt detta till ett pris man har råd med. Väljer man att bygga med en entreprenör har de ofta tomter till salu, men då krävs också att man köper huset av dem.

När ni har hittat en tomt och är redo att komma igång behöver ni anlita en entreprenör som bygger huset åt er. Det finns olika typer av entreprenad beroende på om ni vill lägga hela jobbet på en firma, göra mycket själva, anlita flera olika firmor för olika moment etc. Kanske har ni redan en arkitektritning eller så vill ni köpa ett färdigritat hus? Här tittar vi lite på de olika typerna av entreprenad och deras för- och nackdelar.

Totalentreprenad

Detta är det enklaste alternativet för er som inte vill göra något arbete själva eller vill kunna detaljstyra mycket i processen. Med en totalentreprenad väljer du ett hus och en byggfirma och skriver kontrakt med dem, sedan ansvarar de för hela bygget från ritningar till färdigställande, inklusive att hyra in andra entreprenörer för delmoment. Ni kan välja mellan ett färdigritat hus eller komma med önskemål till entreprenören som ritar huset som ni vill ha det.

Generalentreprenad

Vill ni anlita en speciell arkitekt eller har ni kanske en vän som kan och vill rita huset åt er? Då är generalentreprenad ett bra alternativ, med en generalentreprenad anlitar du en arkitekt som ritar huset och sedan en byggfirma som tar hand om byggandet. Med generalentreprenad har ni full kontroll över utseendet på huset men slipper samtidigt ansvaret med byggandet.

Delad entreprenad

Med delad entreprenad  skriver ni hur många kontrakt ni vill. Vill ni ha en firma som ansvarar för bygge av stommar, en annan för elarbete, en tredje för takläggning och kanske göra mycket jobb själva är det delad entreprenad ni ska ha. När ni bygger med delad entreprenad är det ni som är projektledare och ansvarar för samordnandet av de olika momenten, eller så lägger ni ut även projektledarskapet på entreprenad. Den här formen kräver mycket noggrann kontraktsskrivning där man tydligt redogör för var och ens ansvarsområden. Det kan också bli det billigaste alternativet om man planerar noga. Men som sagt, det kräver mycket av er. Om det dessutom skulle visa sig vara något fel vid slutbesiktningen och det inte tydligt kan påvisas var ansvaret ligger, är det ni som hålls ansvariga för att det åtgärdas.

10 Oct 2017