Har man inte provat att elda med ved i Stockholm har man missat något. Ved kostar betydligt mindre än många andra bränslen och har dessutom mysfaktor.

Den traditionella uppvärmningen av bostäder i landet har nästan alltid varit ved. Den fanns att hämta i skogen till ringa eller ingen kostnad. Många, rentav de flesta, hus på landet är i viss mån anpassade för vedeldning. Även i Stockholm och andra städer finns i många fall möjlighet att använda ved för värme, och ibland även för vatten.

För många finns alltså möjlighet att elda ved i panna eller kamin. Har man en ackumulatortank kan man även värma vatten med vedens hjälp. Det är billigt och det är miljövänligt. Eldar man i kamin får man hela upplevelsen därtill – doft, ljud och åsynen av glöd och flammor.

Det är enkelt att köpa ved

Ved är okomplicerat. Det går att använda vilka träslag som helst även om vissa ger mer värme och brinner i bättre takt. Vanligen brukar man kunna välja björkved eller blandved. Då björk ger mer energi brukar den kosta lite mer. Ved finns i standardmått 30 eller 50 cm längd vilket gör att de får plats i en vanlig kamin.

När man beställt hem ved och fått leverans ska vedträna förvaras torrt. Fuktig ved brinner sämre och ryker, och det vill man inte. Så länge veden får vara inomhus vintertid fungerar det med vanlig rumsvärme. Sommartid torkar den fint ute i en stapel under tak eller presenning. Ett bränsle som är snällt mot naturen och plånboken. 

Läs mer kring ved på denna sida: https://www.vedstockholm.nu/ 

28 Feb 2023