Den som flyttar in i ett nygammalt hus kanske vill anpassa det, eller så har man köpt ett lite äldre hus, som man gärna vill bygga om. Handlar det om att göra huset större, antingen genom att bygga ut, lägga ny fasad eller bygga en altan med tak, så behövs det så viktiga bygglovet. Förutom det kan man behöva rådfråga en arkitekt för att inte huset ska se ut som ett fuskbygge.

Det kostar inte mycket att rådfråga en arkitekt inför en utbyggnad eller renovering av ett äldre hus. Det är bättre att rådfråga en arkitekt än att bygga för att sedan inse att det bygget inte blev så bra. Att riva är knappast att tänka på, men att ha en ful utbyggnad av huset är inte roligt. Det kommer ju att finnas där så länge huset str upprätt.

Så undviker du en ful utbyggnad

Det första som man bör göra, är ju förstås att sätta sig ner och planera för sin utbyggnad. Vilka är behoven? Vad vill man med själva utbyggnaden? Hur vill man att den ska se ut? När man väl har bestämt det, är det sedan lättare att skissa på utbyggnaden. Om du någon gång har sett en mycket ful utbyggnad, som inte ser riktigt klok ut, kan man med ganska sotr säkerhet gissa att det är en utbyggnad som inte har haft någon arkitekt som har ritat utbyggnaden. Det är nämligen det som är den stora skillnaden; när man har en arkitekt som arbetar med en utbyggnad blir den så mycket bättre, stiligare och mer ändamålsenlig. 

Så hittar du en arkitket i Stockholm

Om du inte känner till någon arkitekt i Stockholm kan du börja med att googla "arkitekt Stockholm", så att du får några förslag på arkitekter som arbetar i Stockholm. När du väl har fått tag i några kontaktuppgifter är det sedan bara att ta kontakt, ta ett samtal med några av dem och höra sig för. Man märker egentligen ganska snabbt om det är en arkitekt som är vänlig, lyssnar på vad du har att säga, och som är snabb nog att återkomma med en offert, referenser och så vidare. Det är ju viktigt att detman får tag i en arkitekt med rätt kompetens och som är villig nog att ta på sig en sådan tjänst som en utbyggnad innebär. Vissa arkitekter arbetar med större projekt, men vissa tar sig an privatbostäder också.

28 Nov 2019