Letar du efter en låssmed på Södermalm? Kanske har du blivit utelåst någon gång. Det är då du uppskattar att det finns en låssmed på nära håll. På Södermalm är en låssmed där när det behövs.

Vad händer om nycklarna är borta och du måste in omedelbart? Värsta scenariot framträder inför dina ögon, för nycklarna går inte att finna någonstans. Du vänder ut och in på alla fickor, häller ut allt som finns i väskan, men de är bara borta. Det kanske är helg eller sent en kväll mitt i veckan. Hopplösheten lägrar sig. Vad gör du om ingen låssmed finns i närheten? Ta det lugnt; det finns akut hjälp. Visserligen blir det dyrare men vad gör man inte i sådan här situation? Ring upp närmaste låssmed på Södermalm som har jour och problemet är löst på ett kick. Du kommer in och kan slappna av. Situationen är räddad och under kontroll.

Vad en låssmed kan hjälpa dig med

Vad gör egentligen en låssmed? Låssmed är ett mycket gammalt yrke. Förr var det så att de var experter på att öppna och byta lås. En låssmed har numera yrkesbeteckningen låstekniker eftersom det har tillkommit så många olika tekniska lås och lösningar på senare tid. En låstekniker har alltså mycket mer än att smida nycklar och låskolvar i sina arbetsuppgifter. De tar hand om installationer och service av olika typer av lås. Det är många elektroniska lås som ska fungera och installationerna kan vara komplicerade. Eftersom det förekommer mycket jourarbeten är det vanligt att de firmor som anställer en låstekniker är lite mindre. De riktar sig till både företag och enskilda personer som behöver hjälp av en låstekniker. Dygnet runt; en service utöver det vanliga. Alltid där för dig så du kan känna dig trygg.

Utbilda sig till låssmed

Vill man utbilda sig till låssmed bör man fråga sig om man är en servicemänniska. Jobbet innebär att man kan rycka ut på kvällar och nätter och ändå ha ett bra socialt beteende eftersom man blir företagets ansikte utåt. Man bör vara intresserad av att bli skicklig i sitt hantverk om man ska få bra jobb och vara eftertraktad. Det är för tillfället relativt få personer som utbildar sig till låstekniker och med det behärskar all ny teknik. Det innebär att prognosen för att få jobb är bättre inom den närmaste framtiden. Utbildningen ges på gymnasieskolans hantverksprogram eller KY. Man har lärlings-uppgifter och avlägger gesällprov.

3 Jul 2020