Hur många gånger har man inte hört talas om hur – främst – äldre män lyckas skada sig då de fortfarande tror att de klarar av saker som de gjorde i sin ungdom? Det kan här handla om ett snabbt ryck under en innebandymatch, det kan vara under en vända i skidspåret eller det kan vara ett tyngt lyft under exempelvis en flytt. Det är en överskattning av sin egen förmåga som ställer till det här och i kombination med att visa att man fortfarande kan utföra fysiska saker så uppkommer alltså dessa skador – av varierande slag.

Tar man här det sistnämnda som exempel – att män skadar sig vid en flytt – så blir detta dessutom ett slags alfa-hanne-beteende som gör att alla män ska visa sig starka. Det blir alltså en slags indirekt maktkamp där männen – istället för att gå två gånger – gärna försöker bära allt på samma gång och gärna utan vare sig hjälp eller verktyg. Det kan alltså vara ett ryck där en äldre man ska lyfta en kartong med böcker och istället för att böja sig ner bara lyfter med rygg och armar. Något som alltså leder till en enkel resa till närmaste naprapat.

Ser man hur exempelvis en flyttfirma arbetar och jämför denna med en grupp av privatpersoner som ska genomföra en flytt så kommer man att märka en markant skillnad i både effektivitet och i utförande. En flyttfirma jobbar alltid tillsammans, använder remmar och både bär- och lyfter på korrekt sätt. Den andra samlingen av män – de privatpersoner – som ska bära, jobbar med efter att hinna klart så fort som möjligt, tar ingen hjälp av varandra och sliter upp allting – oavsett storlek eller tyngd på föremålet. Här kommer också skadorna och det här sker betydligt mer frekvent än vad man kan tro. Hur ser då ett korrekt bärande ut och vad ska man tänka på?

Ja, här handlar det till mångt och mycket om sunt förnuft och att använda sina stora muskelgrupper. Böj på dina ben, håll din rygg rak och försök använda den kraft du har i dina ben då du ska utföra lyftet. Detta är det primära då man ska bära och lyfta på egen hand. Är man en grupp så gäller regeln om att saker både går fortare och blir bättre om man gör dem tillsammans. Bär tillsammans, lyft tillsammans, gå en extra gång...

Det handlar alltså egentligen om att en muskel ska användas vid en flytt – hjärnan. Bär med ditt sunda förnuft – särskilt om du är en äldre man – du är inte lika stark, lika viril eller lika uthållig som du kanske var i dina glans dagar och du behöver definitivt inte bevisa något. Detsamma gäller oavsett vad det handlar om; du behöver inte vara bäst på varje innebandy med gubbarna, du behöver inte krossa under din skidtur och du måste acceptera att din kropp åldras och inte hänger med. Andas lite och svälj din stolthet.

1 Mar 2017