Ska du anlita rörmokare, elektriker, städfirma eller kanske någon annan typ av firma? Oavsett vilken typ av tjänst du söker, är det sannolikt att det finns en offertsida som förmedlar offerter i just den branschen.

En offertsida är en hemsida som ofta har mängder av företag anslutna till sig i olika kategorier. Den som vill ha en tjänst kan helt enkelt välja kategori, ge en uppdragsbeskrivning och låta sidan förmedla din förfrågan till flera olika firmor i närområdet.

Bor man i en större stad, Stockholm eller Göteborg till exempel, är det givetvis särskilt effektivt att använda sig av en dylik sida. Detta eftersom man sannolikt får fler offerter att välja mellan. Dock är det mycket användbart även om man bor i en stad som är mindre än just Göteborg och Stockholm, som i exemplet ovan.

1.     Vad behöver du hjälp med?

På de flesta offertsidor får du börja med att välja en kategori. Kategorierna kan till exempel se ut såhär:

  • Städning
  • Flytt & Transport
  • Rörmokare / VVS
  • Ekonomi
  • Juridik

Steg ett är alltså att välja kategori, till exempel ”Rörmokare / VVS”. Vissa sidor vill att du även fyller i postnummer och ort på en gång, till exempel ”115 42 Stockholm”.

2.     Detaljer om uppdrag

Det här steget kan skilja sig lite åt mellan olika sidor och uppdrag. I exemplet ovan valde vi att anlita en rörmokare, och då kan frågor i stil med ”Vilket slags hus skall arbetet utföras i?” och om det är toalett, blandare, brunn, element etc. som arbetet avser. På vissa sidor går det även att välja huruvida man vill att material ska ingå i offerten eller inte.

Sedan brukar de flesta sidor lämna en ruta för fler detaljer om själva uppdraget. Här är det bra att ge så detaljerad information som möjligt. Har du några speciella önskemål eller annan relevant information är det här också ett bra tillfälle att föra fram det. Kanske jobbar du natt och behöver rörmokaren där på speciella tider? Kanske bor du i en trång gränd i Gamla stan i Stockholm där en firmabil inte kan köras fram?

All information som kan påverka uppdraget bör föras fram här, gärna så detaljerat som möjligt. Tänk på att en noggrant beskriven förfrågan hjälper firmorna att ge en så precis offert som möjligt.

3.      Fyll i kontaktuppgifter

Ett av de sista stegen brukar vara att fylla i sina kontaktuppgifter. Ofta handlar det om namn, e-post och telefonnummer. Glöm inte att stämma av så att adressen du skrivit är korrekt, en siffra fel i postnumret kan nämligen göra att helt fel firmor tar emot din förfrågan.

Råkar du till exempel skriva ”16253” istället för ”12653” hamnar du i Hägersten söder om Stockholm istället för i Sollentuna som ligger strax norr om Stockholm. Således skickas förfrågan till firmor baserade i Söderort istället för Norrort, och hela processen kan behöva göras om.

4.     Jämför

Nu är det bara att vänta in offerterna och jämföra dem när de kommer. Här kan det även finnas läge att förhandla om du har fått flera offerter. Firmorna är medvetna om att de direkt tävlar med andra aktörer, vilket sätter dig som kund i ett bra förhandlingsläge. Tänk dock på att inte försöka pruta allt för mycket, då affären istället kan gå förlorad.

29 Apr 2017