Markiser brottas med ett sämre rykte än vad solskyddet i fråga förtjänar. Gårdagens modeller bjöd på många negativa överraskningar och många av de som investerade i markiser till sina villor svor att aldrig mer göra detta. Tyget gick sönder och blev så hårt smutsat att det var omöjlig att tvätta. Mekaniken rostade redan efter någon vinter och olika delar tenderade att gå sönder nästan per omgående. En dålig investering då - men en väldigt bra sådan idag.

Varför? Jo, av den enkla anledningen att dagens modeller håller en helt annan standard än gårdagens. Den tekniska utvecklingen har varit enorm. Tyget är bättre och står emot allehanda väder utan några som helst problem. Ytan är mindre benägen att låta smuts fastna och ser man till mekaniken så är det framtagen för att även klara av vår nordiska klimat. Det spelar ingen roll om det regnar, blåser, snöar eller om det handlar om väldigt många minusgrader: dagens markiser står pall.

Fördelarna rent tekniskt kan även ses i att du numera slipper hålla på att veva eller dra in- och ut dina markiser. Allt är bara ett knapptryck bort - om ens det. Många av dagens modeller styrs nämligen av sensorer som känner av när det regnar eller då vinden har börjat tillta. Man kan även styra vissa modeller via en app i telefonen. Bekvämligheten är således på topp.

Ser man till urval så finns heller ingenting att anmärka på. Markiser finns i alla tänkbara färger och mönster och du kan exempelvis välja terassmarkiser, fönstermarkiser eller vertikalmarkiser som ger skydd både mot vind och mot insyn.

Ta hjälp med installationen av markiser

Det handlar om en sund investering att ta. Till skillnad mot andra solskydd så kommer markiser att höja din villa rent estetiskt. De tillför en extra nivå och en känsla av lyx. Det man ska tänka på handlar om installationen. Rådet är att du inte gör detta på egen hand. Välj istället en professionell installatör. Har du en återförsäljare av markiser i Södertälje - förutsatt att du bor där - så är rådet att du väljer denne även för installationen. Det handlar om ett tungt jobb som kräver både erfarenhet, rätt verktyg och rätt planering.

Det senare är intressant. Många som köper markiser har nämligen en plan över var de ska sitta, men där man inte tagit hänsyn till vare sig närhet till grannar eller exempelvis närliggande gång- och cykelvägar. Där krävs ett godkännande och om man inte får ett sådant så måste man också riva ner sina markiser. Man måste även planera för solen. Vilket läge har ditt hus och hur kan du skydda exempelvis uteplatsen på ett bättre sätt under de timmar på dygnet den används?

Genom en professionell planering och installation så får man bättre effekt av sina markiser. Dessutom så inkluderas garanti och - i vissa fall - även service. Tjänsten är avdragsgill då den faller in under Rot-avdraget så det finns även ekonomiska fördelar i att välja en professionell installatör. Vill du ha maximal nytta av dina markiser - under en lång, lång tid framöver - så är det rätt väg att gå.

12 Apr 2022