Material och arbetstid. Rätt verktyg och rätt metod. För att få bra resultat när du målar huset bör du anlita en målare - här är det du ska tänka på:

Det är ett stort projekt att måla om fasaden till ett hus. Kostnaden varierar också mycket beroende på vad du har för fasad och vilken färg du behöver använda. Var du bor i landet kan också spela in, liksom vilken tidsperiod på året du vill ha jobbet utfört.

Fasadmålning kan göras på många olika sätt och i olika stor omfattning. Det finns alltså en rad olika faktorer som spelar roll för priset när du vill ha hjälp med att måla eller fräscha upp fasaden på ditt hus. Men det finns också knep du kan ta till för att sänka kostnaden.

Vägg rollermålas med grå färg

En tredjedel billigare med rotavdrag

Hur stort ditt hus är bidrar såklart stort till den totala kostnaden. Men i vilket skick underlaget är påverkar också arbetsinsatsen som firman ska göra. Är det mycket gammal färg som ska skrapas, blästras eller på annat sätt avlägsnas först? I så fall blir det förstås mer kostsamt. Det här är dock inget att kompromissa med. Ett bra underlag som är väl rengjort är A och O för ett bra slutresultat.

Timpriset som målarfirman tar ut påverkar en hel del. Som regel är det dyrare att få hjälp med målerijobb i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Men timpriserna kan också skilja mycket ute i landet. Skillnaderna beror på om du bor i en stad med högt byggtryck, hur stor konkurrens det är mellan firmorna i ditt område och om du har hus på en ort där det är gott eller ont om jobb för målarna.

Hur det än är med de här sakerna kan du ha rätt att dra av 30 procent av arbetskostnaden som rotavdrag. Rot står för reparation ombyggnad tillbyggnad och det är Skatteverket som har hand av avdraget.

Bättre pris

För att få en koll på vilken prisbild som gäller i ditt område bör du skicka ut offerter till de firmor som finns i din närhet. De är kostnadsfria. När du fått tillbaka dem kan du jämföra timpriser och skaffa dig en uppfattning om vad som verkar rimligt.

Det är svårt att säga vad det normalt brukar kosta att anlita en målerifirma. Men som tumregel kan du tänka att du får räkna med priser omkring en 500-lapp i timmen. En målare som målar fasad hinner kanske ett par kvadratmeter i timmen om det går långsamt att måla underlaget. Går det snabbare att stryka på färgen kan det gå dubbelt så fort.

För att få en grov bild kan du tänka dig en trävilla på 100 kvadratmeter. Målarfirman skickar ett par målare som ska samarbeta om jobbet. Arbetet tar ungefär en och en halv vecka (ca 60 timmar totalt) och med rotavdraget betalar du knappt fem hundra kronor i timmen för varje målare. Den totala kostnaden för den typen av jobb bör bli mellan 50 000 och 55 000 kronor ungefär. Efter rotavdraget.

Om du själv kan vara med och hantlanga målarna, till exempel hjälpa dem att skaffa fram material och fixa verktyg kan du sänka kostnaden.

Mer om måleriarbete: https://www.målaregöteborg.biz

6 Jan 2020