Se till att undersöka huset innan du köper det

Den största affären som sker i våra liv handlar om att köpa ett hus. Beroende på var i Sverige man bor så varierar priserna naturligtvis, men säg att du ska köpa en villa i Stockholm och därmed - säkerligen - får lägga någonstans runt sju miljoner kronor för denna. Det är extremt mycket pengar och det finns heller ingenting som säger att just den villan är i ett bättre skick än vad en villa i mindre stad skulle vara (som kostar en bråkdel av summan). Du köper, helt enkelt, läget och betalar mer pengar för att bo i vår huvudstad.

Bra så - men många gör detta för lättvindigt. Det kan förklaras av att det i Stockholm handlar om en extremt snabb process från visning till dess att avtalet skrivs. På varje objekt som läggs ut till försäljning så finns det många spekulanter; det bidrar i vissa fall till rusande budgivningar och där många rycks med i någon slags tävling snarare än att hålla huvudet kallt. Det kan vara ödesdigert. Som sagt: lägger man åtskilliga miljoner kronor på en villa så vill man också få valuta för pengarna och få en bostad som håller hög kvalitet. Tyvärr så kan man aldrig ta det för givet.

Dolda fel är inte ovanligt idag

Det som visat sig är att många processer kring dolda fel har kommit under senare år. En köpare flyttar in i ett hus och väl där så upptäcker denne att huset har en massa fel som inte nämnts av säljaren. Glasklart, tänker många. I och med att det finns fel som inte orsakas av en själv så måste säljaren ta sitt ansvar och ersätta dessa.

Riktigt så enkelt är det inte i praktiken. Dels så har man som köpare alltid undersökningsplikt och vissa saker ska man alltså upptäcka själv. Dels så utgår även vissa fel utifrån husets ålder. Ett äldre hus kan förväntas ha vissa fel.

Köper du ett hus som är byggt under 50-talet och där man aldrig har renoverat exempelvis taket - ja, då ska du som köpare alltså förväntas vara medveten om att en framtida takrenovering kommer att bli nödvändig. Du kan ju ingenting om hus? Nej, och det är därför man alltid ska anlita en besiktningsman för en kontroll. En besiktningsman kontrollerar huset okulärt och för protokoll över eventuella brister och fel. Det kan vara skillnaden mellan en bra - och en usel - affär.

Genomför en OVK besiktning också

Vi nämnde att besiktningsmannen kontrollerar ett hus okulärt. Det innebär att han protokollför det han ser. Allt annat - det som inte syns - blir svårare att upptäcka och det är dessa problem som kan komma att räknas som ett dolt fel - förutsatt då att det inte är förväntat sett till husets ålder.

En sak som man kan säga om en process gällande dolda fel är att den inte är lättlöst och att den kommer med en oviss utgång där man som köpare är långt ifrån säker på att få rätt. Ett tips är därför att man säkrar upp ytterligare genom att - utöver en besiktningsman - även låter följande tre yrkesmän undersöka huset innan man skriver på ett kontrakt:

  • OVK besiktning En OVK besiktning innebär att en certifierad firma kontrollerar ventilationen. För fastighetsägare så är detta obligatoriskt - OVK besiktning betyder obligatorisk ventilationskontroll och innebär att man på ett givet datum måste, enligt lag, få en kontroll utförd. För villaägare finns inte samma krav - där gäller en OVK besiktning enbart för nybyggda hus och då endast en gång. Genomför du en OVK besiktning innan köp så säkerställer du att luften och cirkulationen är god; något som kan förhindra sjukdomar och/eller fukt och mögelskador. Mer info: https://www.ovkbesiktning.nu/.
  • Rörmokare: Stammarna bör kontrolleras dåd essa dels kan skada huset mycket om de går sönder och dels kostar ganska mycket att byta ut genom ett så kallat stambyte. En rörinspektion sker på kort tid och innebär att en rörmokare - eller en vvs-firma - kontrollerar de rör och ledningar som löper längs insidan av huskroppen med hjälp av slangar och kameror.
  • Radonmätning: En riktig radonmätning ska ske under den så kallade eldningsperioden och äga rum under en längre tid. Radon är näst efter rökning den vanligaste orsaken till cancer och i Sverige finns det faktiskt relativt stora problem med villor som har för höga halter av detta giftiga ämne (som varken syns eller luktar). Du kan genomföra en snabbare radonmätning inför ett husköp. Det ger inga exakta svar, men en sådan kan ge tydliga indikationer på att något är fel. Skulle en snabbmätning ge ett stort utslag så skulle vi definitivt dra öronen åt oss som köpare.
9 Aug 2018