När man köper en hel villa kan det vara vissa saker som man kanske komplettera huset med funktioner som man gärna har med det nya huset. Det kan vara ett badrum som inte är riktigt optimalt, eller ett kök som har sett bättre dagar. Även om huset i övrigt är precis som familjen och du önskar er kan det fattas viktiga delar som inte gör huset riktigt optimalt. Vissa vill ha ett garage till sin bil, medan andra bygger om sitt garage till en del av villan. Andra önskar sig en riktigt fin altan där man kan sitta under sommarkvällar och njuta av sommaren.

Vilken typ av altan önskar du?

Här vill vi poängtera att det finns altaner som fyller vissa funktioner. Vissa vill ha en pool inbyggd i sin altan. Andra vill ha en altan med en badtunna, en egen grill, eller bara vill ha en altan där man kan breda ut sig. Någon kanske vill ha en altan byggd ovanpå ett garage. Önskemålen är olika beroende på hur huset och tomten ser ut. Har man höjdskillnader på sin tomt runt huset kan man behöva bygga altanen antingen på pålar eller på en enkel platta.

Vill du ha en stor altan, säg på 100 kvadratmeter, kan bygget gå på cirka 80.000 kronor, med ROT-avdraget inräknat. Om du utgår från denna summa som är beräknat på en yta som är 100 kvadratmeter, kan du enkelt räkna ut vad din altan skulle kunna kosta. Ännu mindre blir det ju om du bygger altanen själv. Men är det så att altanen ska byggas på pålar rekommenderar vi att låta en professionell hanterkare bygger den. Eller om du vill bygga in en pool eller badrunna eller en grill, då är det bäst att anlita proffsen till det.

Viktiga kriterier när man anlitar hantverkare

Om du inte på rak arm känner till en hantverkare som kan göra jobbet åt dig och ska ut och anlita en professionell hantverkare listar vi här några viktiga kriterier att utgå från när du anlitar ett företag som tar hand om altanbygget åt dig.

1. Jämför de olika hantverkarna mot varandra

Det bästa du kan göra, om du inte redan känner till en hantverkare som kan bygga din altan är att googla ”bygga altan”. Då får du flera olika förslag av Googles sökmotor. På det sättet kan du ta kontakt med flera olika och jämföra dem med varandra.

2. Be om offert och referenser

Fråga om de har kostnadsfria offerter. Här anser vi att det inte ska kosta något extra om de ska ge offerter, eller vill komma hem till dig för att förvissa sig om hur stor altan, eller var du vill ha den.

3. Anlita utbildade hantverkare

Anlita bara erfarna byggare för din altan. Det är stor skillnad på dem som har erfarenhet och vet vilka fallgropar som kan finnas när man ger sig på ett så stort bygge som en altan kan vara.

4. Har egen ansvarsförsäkring

Det är viktigt med att anlita ett företag som är erfarna not att förstå att olyckor händer alltför lätt – sådant ska inte gå på din hem- eller villaförsäkring. Allt sådant ska gå på företagets egen försäkring.

5. Få garantier på bygget

Om ett företag er garantier på det som de bygger kan du lita på att de är noggranna. De kommer inte att vilja stå för byggkostnaderna om bygget skulle rasa samman. Får du garantier på bygget kan du räkna med att det är bra nog.

7 Jun 2018