Har du hittat ditt drömhus i Stockholm? Grattis! Det är inte det lättaste att i Stockholm hitta ett hus som passar familjens behov, ligger bra i förhållande till arbete och skola och samtidigt inte skenar iväg prismässigt till astronomiska nivåer. Det är väl antagligen inte heller en alltför vågad gissning att huset har vissa renoveringsbehov. Ett nyrenoverat hus inom rimligt avstånd från Stockholm har en prisnivå som endast de mest välbeställda kan hantera.

Välj rätt renoveringsobjekt

Men har man inget emot att lägga ner lite planering och jobb på sitt nya hus finns det gott om renoveringsobjekt att välja bland. Det viktigaste är väl att man har koll på vad man kan fixa och inte. Mögel och andra typer av skador på husets stomme är till exempel  långt dyrare att åtgärda än ett slitet ytskikt. Sitter skadorna i väggarna till exempel med elen eller vattenledningarna kan renoveringen bli väldigt dyr. Så det bästa man kan hoppas på som husspekulant är att hitta ett hus som ser mer nedgånget ut än vad det är, och på grund av detta skrämmer bort spekulanter som kanske inte har så stor koll på vad som kostar och inte.

Gamla trägolv håller länge...

Golven är en sådan detalj. Golv, framför allt trägolv, är ofta väldigt slitstarka och tåliga, särskilt på äldre hus där man använt trä från den gamla skogsstammen och inte från den nya ”energiskog” som skogsbolagen nu ersatt det mesta av vårt trädbestånd med. Gamla golv av riktigt trä kan hålla i hundratals år om de sköts om på rätt sätt, det vill säga att de rengörs regelbundet och får en ordentlig golvslipning när ytskiktet slitits ner. I många fall när man köpt ett äldre hus i Stockholm räcker det med att slipa golven och ge dem ett nytt ytskikt av lack, vax eller olja för att de ska kännas som nya.

...men inte i evighet

Men även riktigt slitstarka golv har sitt utgångsdatum. Efter ett viss antal slipningar är man snart nere vid råsponten och då är det tyvärr inget annat att göra än att lägga in ett nytt golv. Då kan man antingen riva ut det gamla golvet och börja från början, eller lägga ett nytt golv ovanpå det gamla, en metod som eliminerar behovet av underarbete. Nackdelen är att golvnivån antagligen höjs något vilket kan orsaka problem.

Anlita golvläggare i Stockholm

Det är alltid bäst att ta in en professionell golvläggare när det är dags att lägga nytt golv. I ett äldre hus är det ett massivt trägolv som passar allra bäst om man vill bevara husets originalcharm och känsla av kvalitet. Ordentliga massiva trägolv i sovrum och vardagsrum kommer att kunna ligga länge och tål många omslipningar. Till köket byter man nuförtiden kanske ut ett trägolv mot klinker eller något annat golvmaterial som är tåligare mot stänk och stötar, men faktum är att ett hårdvaxoljat golv i ett hårt träslag som lönn eller ask absolut har det som krävs för att hålla länge i ett kök. Trägolv ger köket en gammaldags, ombonad känsla som passar utmärk i äldre hus.

Lokalkännedom och känsla för kvalitet

Se till att hitta en erfaren golvläggare i Stockholm med god lokalkännedom om området och den typ av hus du köpt. Att välja material och tillvägagångssätt för att lägga nya trägolv i ett gammalt hus kräver sin kunskap och erfarenhet. Risken är stor om man väljer ogenomtänkt att man får någon slarvig person som förespråkar klickgolv för att det är ”snabbt och billigt”. Det är ingen bra lösning om man vill tänka långsiktigt. Väljer man att lägga riktiga massiva trägolv i huset ger man huset den respekt det förtjänar och det syns direkt att man har att göra med kvalitet.

Läs mer på http://www.golvläggarestockholm.net.

31 Jul 2018