Detta kan en elektriker hjälpa dig med

22 maj 2018

När det är dags för elinstallationer i hus, är det alltid en behörig elektriker som ska göra installationerna. Även den minsta lilla ledning ska göras av en elektriker. Det är en enkel regel med el som är lätt att komma ihåg. Så länge det handlar om el som kan förlängas med elsladd, förlängningssladd och som ansluts genom att pluggas i väggen (den yttre sidan av väggen) får vem som helst göra det.

Uttag och strömbrytare ska vara installerade så pass säkert att till och med ett skolbarn ska kunna göra det. Så snart det kommer till elsladdar som ska in i väggar, som ska genom väggar, då är det en behörig elektriker som ska utföra det. Vi har i mångt och mycket tappat respekten för den kraft som elektriciteten har, men det är inget att leka med.

Spara din förbrukning av el

En elektriker kan göra så mycket mer än bara dra en elsladd från punkt A till punkt B. En elektriker kan till exempel hjälp dig med att spara energi och få ner kostnaderna för din elförbrukning.

Dirigera elförbrukningen i ditt hem

En elektriker kan installera olika nyttiga funktioner i ditt hem. Genom att installera automation i ett hem kan man öppna dörrar, stänga av maskiner, sätta på maskiner, släcka och sätta på lampor.

Installera larm i ditt hem

Behöver du larm i ditt hem, lagom till semestern? Det är många som känner att de kan åka på semester från hemmet och slippa oron för inbrott om de har ett riktigt larm i huset. Dessutom finns det många andra funktioner som hjälper till att ge sken av att någon är i huset under semestern.

Stockholm särskilt drabbat av inbrott

Bor du i Stockholm, i någon av förorterna Bromma, Solna, Lidingö eller i Täby, kan villaområdena vara särskilt utsatta för inbrott. Då är det bäst att installera larm med koppling till ett väktarbolag som kommer inom endast några få minuter och ser till att huset är säkrat. Ett annat alternativ är att ha en grannsamverkan. Studier som tidigare har genomförts har visat att just grannsamverkan är bland det bästa skyddet man kan få när det kommer till inbrottsbenägna villor. För att grannsamverkan ska kunna fungera gäller det att villorna har ett riktigt bra larmsystem som tjuter så att grannar och andra kan höra det. Ett inbrott kan ske när som helst på dygnet, vilket innnebär att ett larm måste kunna överrösta annat oljud som kan förekomma i en storstad.

 

Mycket att tänka på inför flytten

10 maj 2018

När man köper ett hus, är det oftast den största affär man brukar göra som privatperson. Inga kostar boendet så pass mycket att det är rena rama miljonköpen, oavsett var i landet man bor, på de flesta ställen, även på små orter. Därför gäller det att tänk på många saker när det kommer till att köpa hus. Här hjälper vi dig att tänka på några av det viktigaste.

1. Lånelöfte

Har du fått något lånelöfte från någon bank? Här kan det verkligen löna sig för dig att inte vara din gamla bank trogen. De tjänar på att vi inte bryr oss om vilken bank man anlitar, utan av tradition och vana trogen vänder sig till den bank som man kanske har haft i flera årtionden. Men vi rekommenderar verkligen att våga tänka i vidare cirklar när det kommer till ett lånelöfte. Det finns många bra banker som har specialiserat sig på boenden och som har helt andra villkor än de traditionella storbankerna som Handelsbanken, Swedbank, Nordea eller SE-Banken. Tänk nytt och kolla upp andra banker. Det kommer att löna sig.

2. Budgivningen

Här är det viktigt att inte låta sig drivas av känslor. Även om man har förälskat sig i ett hus, och mycket gärna vill ha det, visa det inte för mäklaren. Ha is i magen och ge ett bud i sista stund. Genom att låta dem svettas lite gör det att de befinner sig på osäker mark, vilket är bra för dina möjligheter att få det hus du vill ha. Här finns det några olika knep som man kan använda sig av.

Överraskningsmomentet

Antingen kan man chocka de andra budgivarna genom att buda med ett ordentligt pris över det satta utgångspriset. Man kan skrämma iväg de andra budgivarna genom att komma med ett bud som vida överstiger det de har tänkt ge. Det viktiga är förstås att du sedan ger det pris som du kan tänka dig ge för huset.

Hela tiden buda över

Man kan trötta ut de andra budgivarna genom att hela tiden bjuda över med en summa, på säg 5.000, eller 10.000 kronor. Budar de med 1.5 miljoner, kan man alltid buda över med 1 550 000 kronor, eller 1 560 000 kronor. Genom att hela tiden lägga sig lite grann över kan man trötta ut dem. Man kan till och med buda med ännu mindre bara för att trötta ut dem.

Buda i sista stund

Man kan även chocka de andra budgivarna och ta kontakt med mäklaren när budgivningen pågår och fråga om det senaste budet och sedan buda över det när de andra budgivarna tror att de har kammat hem huset. På det sättet kan man spräcka det sista givna budet och få dem att ge upp.

3. Besiktning

Säg att du har vunnit budgivningen, då är nästa steg att kontrollera huset ordentligt. Köpet är inte i hamn förrän du har skrivit på. Håll mäklaren på sträckbänken och säg att du vill ha huset för det senast givna budet men att du vill bara kontrollera en liten sak, och det är att anlita en besiktningsman som kontrollerar hela huset innan avtalet skrivs på. Du vill ju inte köpa grisen i säcken.

4. Flytten

Till sist är det flytten som ska klaras av, och det är ingen liten grej. Tycker du att du är helt slutkörd efter budgivningen kan det vara läge att anlita en flyttfirma som tar hand om den sista biten innan du kan pusta ut. 

Äger flytten rum i Stockholm, och några av storstadens förorter, som till exempel i Sollentuna, med stora villaområden kan det vara bäst att hitta flyttfirma genom att googla till exempel flyttfirma Sollentuna för att få fram några flyttfirmor nära området du ska flytta till, annars skriver du bara din egen ort i sökfältet på Googles sökmotor.

Dolda fel i hus – vad gäller med rören?

2 maj 2018

Att köpa ett nytt hus kan vara både spännande och roligt. Samtidigt finns det anledning att vara så försiktig som det bara går vid köpet, för att i den mån det är möjligt, undvika obehagliga överraskningar lite längre fram i tiden. Till exempel kan en rörinspektion och en i övrigt noggrann besiktning av huset behöva göras innan ett köp. Läs mer om vad som gäller vid dolda fel och om hur långtgående köparens undersökningsplikt är nedan. 

Ska inte ha varit upptäckbart

För att ett fel ska klassas som dolt gäller att det inte ska ha gått att upptäcka, ens vid en noggrann besiktning. Det är många som väljer att låta anlita en expert som bland annat ser över huskonstruktionen och gör en överskådlig rörinspektion. Just vad gäller rör kan det i vissa fall finnas skäl att anlita en firma som sysslar med VVS och just rörinspektioner, och då särskilt om huset är lite äldre. Detta för att en mer genomgående koll av rören ska kunna göras. 

Rörinspektion kan behövas

Ett område som inte kan sägas vara helt glasklart är rören. Det bästa är om en VVS-firma kan göra en ordentlig rörinspektion för att se om de faktiskt är i ett gott skick. Det här gäller framförallt om det är i en lite äldre fastighet, som nämnt ovan. Detta eftersom det kan anses finnas skäl att göra en rörinspektion på grund av åldern. 

Om säljaren uttryckligen säger att rören byttes för en kort tid sedan, och det ändå uppstår ett fel, är situationen en annan. Då anses det troligen inte föreligga ansenliga skäl för dig att låta en rörinspektion genomföras. Undersökningsplikten är särskilt långt gående, och inte minst när det finns särskilda skäl, till exempel om fastigheten är gammal.

Undersökningsplikten kan utökas

Något annat som förändrar undersökningsplikten är om det finns några symptom på problem. Om det till exempel luktar märkligt i badrummet, eller om det finns fuktfläckar, utökas undersökningsplikten. Det krävs alltså mer för att felet verkligen ska anses vara dolt lite längre fram. 

Ytterligare en faktor som gör att det krävs mer för att uppfylla undersökningsplikten, är om säljaren eller mäklaren ger någon slags varning vid försäljningen. Om ni till exempel får höra att det var länge sedan en rörinspektion gjordes, eller bara att fastigheten har många år på nacken, innebär det att en mer grundlig undersökning än vanligt kommer att behöva göras. Rörsystemet anses nämligen vara ett tillslutet rum, vilket normalt inte ska behöva undersökas. Men under vissa situationer kan det alltså krävas för att undersökningsplikten ska anses vara uppfylld. 

Ansvar

Om det är du som är säljare, är du ansvarig för dolda fel i ett decennium efter försäljningen. Skulle köparen hitta något fel i rören kan du vara tvungen att betala tillbaka en del av försäljningssumman – såvida det alltså inte kan anses ha förelegat särskilda skäl för köparen att låta genomföra en utökad besiktning (se ovan). Om felet beror på försummelse kan du i värsta fall bli skadeståndsskyldig. Det är inte ovanligt att man som säljare tecknar en försäkring om man känner sig osäker kring detta. 

Hur ser alla rör och ledningar ut?

25 apr 2018

Det som möter ögat ger inte hela sanningen. En väldigt vacker och putsad fasad kan dölja väldigt mörka hemligheter. Det här kanske låter som en spännande sammanfattning av en ny serie på Netflix, men faktum är att vi ska titta lite närmare på hur man bör tänka då man står inför att köpa ett hus.

Felet som många gör är nämligen att man köper ett hus utifrån de givna premisserna som ges - vad mäklaren säger, vad säljaren poängterar och vad man själv ser. Gör man på det sättet så lever man väldigt farligt. Av de enkla anledningen att man då riskerar att hamna i en situation där huset i fråga inte alls mår så bra som fasaden ger sken av och att man kan få betala ganska dyrt för detta.

Dolda fel är en sak - men att leda ett sådant i bevis är ett helt annat. Många verkar tro att det mesta löser sig. Hittar man ett fel på avloppet eller inser att taket inte håller måttet så tror man per automatik att säljaren bär ansvaret för att ersätta/korrigera detta. Så behöver det inte alls vara. Det handlar om en ganska stor gråzon där det är lite av en djungel att reda ut vad som är ett dolt fel och vad som räknas som ett förväntat sådant.

Om du köper ett hus som är äldre så kan nämligen husets höga ålder innebära att du borde förvänta dig att avlopp, rör och ledningar inte håller den kvalitet du räknat med. Det kan i sin tur leda till att det du trott varit ett dolt fel i själva verket inte alls är det. oavsett vilket så kan du dock räkna med en lång process där säljaren - naturligtvis - kommer att hävda sin rätt in i det längsta.

Anlita ett företag inom VVS i Malmö

Det bästa sättet att förebrå ett sådant scenario är att kontrollera huset ordentligt. Det kan du som lekman inte göra på ett korrekt sätt och vi tänkte därför räkna upp två yrkesmän som du bör kontakta innan du skriver ett kontrakt med säljaren. Vi kan säga att du står inför att köpa en villa i Malmö och att följande personer/företag bör, så att säga, bana vägen till din eventuella inflytt:

  • Besiktningsman En besiktningsman är en absolut nödvändighet att anlita. Dels så kan denne yrkesman upptäcka fel i husets konstruktion - vid exempelvis en omfattande renovering som utförts. Dels så kommer han även att undersöka hela huset från topp till tå, föra ett protokoll där alla fakta samlas och där du som köpare sedan kan ta ställning till om eventuella fel gör det värt att fortsätta. Även säljaren kommer att få samma protokoll och det gör det hela till en förhandlingsfråga. Finns det fel så kan du garanterat också pruta på priset. En annan fördel med en besiktningsman är att du kan diskutera eventuella ändringar på plats. Du kanske har en vision om en mer öppen planlösning till detta hus i malmö - men är en sådan verkligen möjlig att genomföra? En besiktningsman ger svaren direkt.
  • Företag inom VVS Hur ser huset ut på insidan? Din besiktningsman kontrollerar allting okulärt och med ögonen. Det innebär att ett företag inom VVS kan komplettera genom att undersöka rör och ledningar som löper längs insidan av huset i Malmö. Företaget inom VVS har nämligen resurser som möjliggör en kontroll med hjälp av kameror där man i realtid kan se hur stammarna egentligen mår och där undersökningen i fråga går väldigt fort. Skulle företaget inom VVS upptäcka sprickor, hål eller att stammarna är på gränsen till att brisera - ja, då kommer det att innebära att du som köpare får bära den kostnad som exempelvis ett stambyte för med sig. Vi anser att ett företag inom VVS är en nödvändig utgift på samma sätt som en besiktningsman. Dessa yrkesgrupper kompletterar varandra och gör ditt husköp betydligt tryggare.

En flytt kan leda till en vårdnadstvist

25 mar 2018

Skilsmässor sker varje dag. Det kan vara värt att veta omd en saken om man själv - tillsammans med sin partner - beslutar sig för att det inte längre fungerar att leva tillsammans och att man kommer att få det bättre på tu man hand. En klen tröst måhända, har man varit tillsammans under en längre tid, har barn tillsammans och planerat att leva tillsammans resten av livet så är det naturligtvis ett nederlag att se att man inte längre passar ihop.

Ibland så är dock devisen om att bättre fly än illa fäkta gångbar. Vissa äktenskap fungerar helt enkelt inte och där är en skilsmässa definitivt något som kommer att gör alla parter lyckligare på sikt. Även om det handlar om lång tid innan alla sår är läkta.

De flesta skilsmässor sker civiliserat. Man kanske inte längre älskar varandra - men man har fortfarande respekt för sin forne partner. Och; har man barn tillsammans så sätter man dem i första rummet och försöker undvika de största konflikterna. Tyvärr så kan det dock komma konflikter som rör barnen och de kan komma efter flertalet år. En vårdnadstvist är en konflikt som många enbart tänker sig inträffa i samband med en skilsmässa - tätt inpå. Det är vanligast.

Samarbetsproblem anges ofta som skäl vid en vårdnadstvist

Men det finns även exempel på där en vårdnadstvist inträffar flertalet år efter att en skilsmässa är genomförd och där denna också varit relativt lyckad sett till att föräldrarna kommit överens om allt som rör det ekonomiska samt hur vårdnaden av barnen ska se ut rent praktiskt - var ska de bo, i vilken omfattning och var ska de gå i skolan?

Vårdnaden om barnen är vid en skilsmässa alltid gemensam, ska vi tillägga. Det är först då en förälder stämmer den andre och då denne motsätter dig detta som en vårdnadstvist tar vid. Efter några år då - vad kan påverka det? Primärt två saker:

  • En flytt Livet förändras och det kan innebär att en förälder får jobb i en annan stad, kanske träffar en ny kärlek eller köper ett nytt hus - saker som försvårar frågan om gemensam vårdnad. Det är lättare att ha gemensam vårdnad om man bor i samma stad och att barnen, genom detta, kan fortsätta gå i samma skola samt bo ungefär lika mycket hos varje förälder. Det blir betydligt svårare att göra så om en förälder flyttar till ett nytt hus i en annan stad. En vanlig orsak till varför en vårdnadstvist kan ske flera år efter att skilsmässan gått igenom.
  • Samarbetsproblem Det här är en relativt ny punkt sett till att den går att använda i domstolen som ett argument till varför ensam vårdnad ska tilldelas en förälder. Det är således också en ganska vanlig orsak till en vårdnadstvist. vad innebär då samarbetsproblem? Det är ett brett spektra där allt ifrån försvårande vid hämtning- och lämning, allmänt försvårande i form av att aldrig svara i telefonen, missa tider, strunta i viktiga besök och så vidare ryms. En del pekar på att just samarbetsproblem är en fälla för speciellt pappor som ofta visat sig förlora vid en sådan vårdnadstvist. Kritiker menar att begreppet samarbetsproblem är lite för luddigt och svårdefinierat, eller helt enkelt: ett skäl att använda sig av i brist på annat. Kritikernas åsikt alltså - inte vår.

Oavsett vilket skäl som ligger bakom beslutet om att inleda en vårdnadstvist så bör man som förälder - båda två - anlita varsitt juridiskt ombud som kan föra talan i rätten samt fungera som ett mentalt stöd genom en enormt jobbig och påfrestande process.

Gör en mögelbesiktning innan köp

19 mar 2018

Bostadsmarknaden i landets storstäder har mattats bara det senaste året. Att köpmarknden av bostäder har lugnat ner sig , innebär inte att priserna inte är höga. Tvärtom. Priset på bostäder fortsätter var relativt högt. Vissa ekonomer menar att det är för höga priser i Sverige, fortfarande. Den som har varit med ett tag vet att med tiden anpassar sig priserna efter utbud, kontra efterfrågan, och då kan priserna anpassas efter det.

Med tanke på de höga priserna på landets bostäder, innebär det att köpare oftast vill ha valuta för pengarna och förväntar sig mer eller mindre perfekta bostäder. Många känner inte till vilket stort ansvar som man som köpare har att ta reda på eventuellt fel på bostaden som de köper. En säljare har inte alla gånger skyldigheten att påtala alla brister. Det är en sanning med modifikation och en tunn tråd många säljare håller fast vid. Uppenbara fel är man som säljare skyldig att påtala. Blir det en tvist om huset senare, kan även en säljare bli skyldig och betala skadestånd för ett hus som denne borde ha påtalat vid försäljningen.

Uppenbara problem måste säljaren tala om

Är det så att huset har skadats av mögel och inte har gjort något åt saken och sedan säljer huset, kan man som säljare bli skyldig att betala vite för att man inte har åtgärdat problemet. Men för att inte råka ut för det kan även den potentiella köparen göra en ordentlig besiktning av bostaden innan affär. Då gäller det för besiktningsmannen att upptäcka eventuella fukt- och mögelangrepp.

Särskilt farligt är det om man fått mögelangrepp eftersom det snabbt kan sprida sig i resten av huset. Och då blir man tvungen att sanera hela huset, vilket kan bli kostsamt för den som har drabbats av det. Det är inte bara huset som blir sjukt, även människor kan drabbas av sjukdomar som andningssvårigheter och astma. Det som är naturligt i naturen är onaturligt på hus och i bebyggt område. Mögel får man oftast genom att det blir fuktigt, och mögelsporer gillar fukt och mörker. Har man i byggskedet fuskat med material kan man få ett hus som drabbas av fukt. Därför är det viktigt när man bygger hus att välja material som håller hög kvalitet. Det lönar sig i längden även om man tänker att det är billigt material.

Vid mögel är sanering enda rätta

Det enda man kan göra om man har fått mögel i huset, är att göra en riktigt sanering av möglet. Det är mycket viktigt att få bort det ordentligt och att göra sig viss om att det saneras på rätt sätt. Då är det viktigt att också få bort orsaken till möglet. Märker man att man har fått mögel i huset, kan man samtidigt göra en ordentlig analys av resten av huset så att man vet att man inte fått mögel på fler ställen. Det är lika bra att sanera bort allt samtidigt, så att man har förebyggt problemen innan  de blir för stora. För att komma till rätta med mögel krävs det medel som tar bort och dödar mögelbakterierna. Sedan bör man ersätta det utsatta området med nytt, fräscht material. Man kan även sätta upp avfuktare för att verkligen få bort problemet. Sedan kan man göra vissa andra saker för att förhindra fler framtida problem, såsom bättre ventiler.

Finns många besiktningsmän i Stockholm

Bor man i någon av landet sstorstäder finns det många företag som arbetar med mögelsanering. Helst vill man kanske ha någon som arbetar nära där man bor. Då kan man googla mögelsanering Stockholm, om man råkar bo i Stockholm. Annars kan man skriva mögelsanering och sedan den stad där man bor, då bör du få förslag på flera mögelsanerare. En som sanerar mot mögel kommer då hem till dig och sprutar ett bekämpningsmedel som dödar mögelsporerna. Man kan alltså itne skrapa bort mögelsporer, det gör bara att de förökar sig och sätter sig på fler ställen.

Olika typer av parkettgolv och lite om golvslipning

7 mar 2018

Ett parkettgolv ger stil åt en bostad, och finns i de flesta lägenheter och hud i Stockholm. Ett rum med ett vackert parkettgolv är ett rum man vill vara i, och därför kan ett välskött gammalt parkettgolv vara det som avgör och får upp priset vid en bostadsförsäljning. Det krävs dock att man vet vad för sorts typ av parkettgolv man har för att kunna sköta om det på rätt sätt, vad gäller till exempel rengöring och golvslipning.

Ett parkettgolv är alltid uppbyggt av korta trästavar lägda i olika typer av mönster. Mönstren kan vara komplicerade eller väldigt enkla. Den gamla typen av parkett, så kallade klassiska parkettgolv, är fortfarande vanliga i Stockholms hem, mycket beroende på att de är av så god kvalitet. Idag är den vanligaste typen av parkettgolv så kallad lamellparkett. I en lamellparkett är stavarna tunna och lagda i flera lager med ett ytskikt högst upp som tål att slipas någon eller ett par gånger, medan ett gammalt massivt parkettgolv kan slipas i princip hur många gånger som helst.

Lamellparkett

Underst består en lamellparkett oftast av furu eller gran, starka träslag som passar bra för golv. På underskiktet ligger sedan tvärgående lameller i plywood eller spånskiva och överst ett ytskikt som ska vara minst 25 mm tjockt, vilket räcker för ett par slipningar. Vilket träslag man väljer här är det som ger golvet dess utseende, de vanligaste är ek, bok och ask, men även mer exotiska träslag som körsbär och eukalyptus förekommer. Ju hårdare träslag man väljer som ytskikt, desto mer sällan behöver golvet slipas. Vilken ytbehandling man väljer spelar förstås också in.

Klickgolv

Klickgolv är den vanligaste typen av parkettgolv idag, och något som många väljer att lägga själv. Klickgolv består av färdiga plankor bestående av så kallad en- två- eller trestav, där stavarna limmats ihop i bredd. Längs sidorna har plankorna spår som gör att de lätt kan klickas i varandra och hålla ihop. Golvet kan läggas direkt på betong med bara golvpapp under, eller på en nålfilt för att få ett lite tystare golv. Lamellerna i ett klickgolv kan även de vanligen slipas en eller ett par gånger.

Äkta parkett

Ett äkta parkettgolv i ett vackert mönster är ett golv för framtiden. Det är betydligt dyrare men kommer å andra sidan hålla väldigt, väldigt länge. Här spikas eller limmas massiva lameller fast. Lamellerna är massiva och ek är det vanligaste materialet. Ett massivt, äkta parkettgolv kräver att du anlitar en professionell golvläggare som erbjuder läggning av parkettgolv, det är ett svårt och precisionskrävande hantverk som kräver kunskap och erfarenhet.

Att slipa ett parkettgolv

Har du ett golv där ytskiktet slipats ner och som börjar se väderbitet ut, bör det ges en slipning. Beroende på om stavarna är lameller eller massiva  tål ett golv olika många slipningar, men principen är densamma, att slipa bort resterna av ytskiktet och få ram en ren och jämn träyta som sedan kan få en ny ytbehandling. För en golvslipning är det alltid bäst att anlita en professionell golvslipare i Stockholm, att slipa golv själv med maskin är krångligt och fordrar att man vet precis vad man gör, annars kan man orsaka skador på golvet. I Stockholm finns många bra golvslipare som har vana att ta hand om våra gamla vackra trägolv.

Köpa hus på Värmdö?

1 mar 2018

Att köpa ett hur är den största affären man gör i sitt liv. Därför är det ganska anmärkningsvärt atts e hur många agerar i detta - särskilt i Stockholm. Man köper ett hus. Punkt. Detta utan att ha besiktigat det och där man betalat extremt dyra pengar. I många fall kan detta förklaras av att Stockholmsmarknaden kräver snabba ryck; ett hus på exempelvis Värmdö säljs väldigt snabbt då det finns ett klart underskott av hus i hela Stor-Stockholm – slår vi inte till nu, så gör någon annan det; så resonerar många. det här gäller inte bara hus utan alla typer av objekt och det finns uppenbara fällor i ett så snabbt agerande.

Gör en besiktning

Det krävs alltid en besiktning innan man köper en bostad och detta för att undvika att hamna i konflikt gällande dolda fel och för att slippa den segdragna process som en sådan innebär. Och – även om det skulle vara ett solklart fall så handlar det om stora bekymmer. Skulle du exempelvis köpa ett hus på Värmdö där ett nyrenoverat badrum är det som slutligen fått dig att slutföra köpet  och där det sedan visar sig, efter några månader, uppkomma vattenskador så har du förmodligen rätt att hävda dolt fel – felet kan aldrig har varit förväntat; badrummet är ju nyrenoverat.

Vilken rörmokare har gjort jobbet?

Men, du har kunnat undvika hela proceduren – bara genom en enkel fråga. Många renoverar innan försäljning och tyvärr så gör många detta utan att ta hjälp av yrkesmän såsom en elektriker och en rörmokare – jobbet sker för att locka till sig köpare och få ett maximalt slutpris. Man vill till minsta möjliga kostnad nå högsta möjliga vinst; en rörmokare väljs bort, en elektriker likaså och möjligen så har man – på sin höjd – tagit hjälp av en plattsättare för att få den där snygga touchen som alla ser. bakom väggarna och under golvet är det kaos.

Din fråga – för att förhindra detta – är att alltså enkel och ställs till mäklare och säljare: vilken rörmokare har du anlitat vid denna nyligen utförda badrumsrenovering? Den frågan kan komma att spara mycket tid och pengar genom att ställas och vi anser att det är nödvändigt. Det kan kännas aningen pinsamt – men är du beredd att betala åtskilliga miljoner för ett hus på Värmdö så kan det vara värt att ha lite blossande kinder för en stund också. 

Prisvärd flyttstädning i Norrköping

20 feb 2018

I större och medelstora svenska städer kan man dra nytta av konkurrensen som finns mellan olika företag inom olika branscher. Extra tydligt har detta blivit inom de branscher som rör Rot- och Rut-avdraget då antalet företag inom dessa områden ökat ganska markant. I och med att vanliga privatpersoner kan välja att använda sig av professionell hemstädning och dra av halva arbetskostnaden (med ett tak på 25.000/år) så har också efterfrågan ökat markant och således har också antalet företag ökat. 

Samma sak gäller inom hantverksbranscher där Rot-avdraget fungerar på ett liknande sätt - men där man har ett årligt tak på 50.000 kronor att röra sig under samt att man för exempelvis ett snickerijobb kan dra av 30 %. 

En annan aspekt gäller antalet tjänster som erbjuds inom Rut-avdraget och vad du som privatperson kan välja att använda skatterabatten för. Många har svårt att hitta lämpliga områden och många drar sig för att använda exempelvis hemstädning då man anser att det är moraliskt fel att låta någon annan göra det man själv borde klara av. 

“Tack vare Rut-avdraget så kan du dra av 30% av den totala arbetskostnaden för din flyttstädning. Det gör stor skillnad för priset. Använder du dig av konkurrensen så kan priset ytterligare sjunka till din fördel“ 

Vi tänkte därför komma med ett förslag för Rut-avdraget som det visat sig att många privatpersoner de facto inte klarar så bra - nämligen en flyttstädning. En flyttstädning är det sista momentet i en flytt, den är jobbig i och med att man är ganska fysiskt utpumpad och för att man har sina tankar på annat håll (på att flytta in i den nya bostaden). Dessutom så är en flyttstädning ett projekt där precis allting ska städas. 

Kombination av detta gör att fusk förekommer och därför är alltså vår rekommendation att man tar professionell hjälp. Rut-avdraget gör att du får din flyttstädning 30% billigare och, för att återknyta till inledningen, bor du i en större eller medelstor svenska stad som exempelvis Norrköping så kan den bli ännu billigare. Detta tack vare konkurrensen. 

Kontakta flera företag för din flyttstädning

Det du kan göra är att på ett tidigt stadie ta ett beslut om att du ska ta professionell hjälp med din flyttstädning i Norrköping. Därefter så ser du över vilka städföretag som erbjuder tjänsten i fråga, du kontaktar dessa och begär in offerter. Vanligtvis kan detta ske via mail där du beskriver din bostad i Norrköping, hur stor den samt om det finns något extra att tänka på. 

Du kommer att få ett antal prisförslag att ta ställning till och därigenom också kunna ha en bättre möjlighet att antingen välja den billigaste städfirman eller att försöka förhandla med de andra om att sänka sina pris. 

Naturligtvis så är ett högkvalitativt arbete det som i slutändan räknas - du vill inte få underkänt på din flyttstädning av de nya ägarna. Därför kan de också vara en god idé att kontakta några tidigare kunder för att säkerställa att det företag du anlitar håller hög kompetens. 

Ska ni köpa hus?

13 feb 2018

Har ni köpt ett nytt hus? Det är underbart att få flytta in i det hus som man har satsat sin inkomst på. För de allra flesta är det i början bankens hus, då man har fått lån med huset som insats. Så småningom när man lyckats betala av lånet är ju huset ert. Många flyttar in lite äldre hus och renoverar det för att anpassa huset efter de egna önskemålen och behoven. Ibland blir man fler och behöver fler rum. Då vill man bygga ut det. 

Behöver ni anpassa huset?

Andra kanske behöver anpassa huset så att det blir mer praktiskt. Har någon blivit sämre och behöver rullstol hemma, kan det vara läge att ta bort alla trösklar och göra ingången större och med en ramp som hjälper till att ta in en rullstol. Oavsett vilket finns det hjälp att få för alla sorts ombyggnationer. Det finns de byggföretagen som har specialiserat sig på seniorbyggnationer. 

Då gör man om huset efter nya behov, kanske med ett större badrum, fler handtag, där de behövs och anpassar köket så att någon med rullstol kan arbeta i det. Ibland måste man göra om rum på till exempel nedervåningen och göra om det till sovrum. Man kanske måste göra  en ramp vid entrén så man lättare kan komma in med en rullstol, och sedan ta bort alla trösklar. Det är mycket man kan göra för att handikappanpassad ett hus.

Ta in hantverkare som gör jobbet

Oavsett vilket man behöver göra med sitt hus, kan man ta in hantverkare som gör jobbet. Vill man sedan och kan göra det, kan man själv göra lite enklare jobb, som att tapetsera. Att sätta upp nya väggar eller isolera vinden, eller källaren kan det krävas att man tar in sådana hantverkare som kan göra det. Eller så lägger man allt ansvar på ett byggföretag som ser till att allt blir gjort efter de egna önskemålen.

Anlita en totalentreprenör

Om man känner sig osäker på alla detaljer blir som de behöver byggas, kan man anlita en totalentreprenör som tar ansvaret för att alla hantverkare som behövs i de olika skeden i bygget finns på plats. Då har de egna elektriker, VVS-montörer och om man så behöver; murare som murar skrosten, eldstäder eller annat som kan behöva muras. Då släpper man ansvaret för att alla hantverkare är på rätt plats vid rätt tidpunkt. Det kostar lite extra, men då vet du i gengäld att det blir ett bra hus för dig och din famlij.

När du behöver en mäklare i Uppsala

6 feb 2018

När du behöver en mäklare i Uppsala

Är det så att du ska flytta till Uppsala? Uppsala är en av våra äldsta städer, med en hisnande historia som går tillbaka till tiden för vikgingatiden. Här ligger tre kungar under de välkända kungshögarna i den gamla delen av Uppsala. Här finns också den gamla medeltida stenkyrkan, och ser ungefär ut som den alltid har gjort, dock med en bättre isolering än tidigare. I centrala delarna finns den jättelika domkyrkan uppförd under 1200- till 1400talet när de väldiga tornen byggdes på den ursprungliga kyrkan. Här finns också Sveriges äldsta universitet och är lika verksam nu som då. Därför har vi också många nationer där studenterna träffas för sina olika samkväm.

Vill du sälja en bostad i Uppsala?

Eller du kanske är på väg bort från Uppsala? Du kanske har bott där och vill pröva dina vingar i en annan del av Sverige? I båda fallen behöver du hitta en ny bostad. Eller så bor du i Uppsala men längtar efter ett nytt hus, eller lägenhet? Det kan vara svårt att hitta bostad i Uppsala, men mest brukar det vara för dem som endast vill hyra en lägenhet där. Har du möjlighet att köpa ditt boende är det så mycket lättare att hitta ett passande hus, radhus eller lägenhet. Det finns många fina gamla hus, om det är ett sådant du vill köpa.

I centrala delarna av Uppsala kan du köpa en lägenhet, varför inte en nära Botaniska trädgården och njuta av växterna där året runt? Vill du ha ett hus utanför Uppsala finns det flera att välja mellan. Fördelen med Uppsala är den att även centralt i staden kan du bo i hus, parhus eller radhus, om du så önskar.

Vad har du råd med?

Det du behöver är att sätta dig ner och fundera på ungefär ville prisbild du har råd med. Har du en bostad som du kan sälja är det lättare, eftersom den kan fungera som handpenning och du behöver inte gå in med så stor summa för att komma över det hus, eller lägenhet som du önskar dig.

Hur många rum önskar du dig? Finns det dagis, skola i närheten, eller är det annat som gör att du blir intresserad? Sedan är det bara att sätta sig vid datorn och söka på till exempel mäklare Uppsala så kommer det upp en hel del att välja mellan. Det viktiga kan vara det som skiljer de olika mäklarna åt. Vilka verkar mer förtroendeingivande? Eller vilka känner du redan till? Kanske du har hört om någon mäklare som är bra?

Inne (igen) med heltäckningsmattor

23 jan 2018

Ska du eller vill du köpa ett hus, radhus eller lägenhet? Då väntar en spännande tid framför dig. Du kanske redan har hittat huset du vill ha? Förutom besiktning, lånelöfte och budgivning återstår mycket ännu innan du kan flytta in. Oftast är det kära besvär, om du äntligen har hittat huset du vill ha. Det är ju mycket som måste klaffa; har du familj måste alla hitta jobb, dagis eller skola. 

Ni kanske ska pendla till ny adress och lära känna det nya området. Var finns det lekpark, affär och annat man behöver har nära sin bostad? När du och din familj väl har lärt känna omgivningen, kanske det är dags att gå igenom ditt nya hus. Behöver du renovera? Finns det något rum, som kanske annars är fint, men som behöver nya färger, nya möbler – och kanske en ny matta? Eller så behöver en eller fler rum en riktig renovering? 

Oavsett vilket, har heltäckningsmattor blivit inne på nytt, efter att ha varit borta i snart trettio år (senast på 1970-talet var det inne med heltäckningsmattor). Då försvann de med hänvisning att de dammade så mycket, och var svåra att göra rena. Folk blev allergiska och mattorna kastades ut. Men utvecklingen har hunnit ikapp heltäckningsmattorna och vi har helt andra maskiner som numera kan rengöra dem, så de nästan är som nya. Fortsätt läsa om heltäckningsmattor på denna site.

Inne med heltäckningsmatta

Årets inredingstrend är just stora mattor eller heltäckningsmattor med kort lugg. Vi har ju börjat ta in färg till våra hem igen. Därför satsar vi allt mer på härliga, mjuka mattor i fina färger. Till exempel i sovrummet är det skönt för barfota fötter att få landa i en mjuk heltäckningsmatta. Varför inte välja i en nyans som du kan kombinera med resten av inredningen? Särskilt våra ungdomar, brukar vistas mer på golvet än någon annanstans. Då kan det vara skönt med en riktig matta som bildar ett mjukt underlag. Varför inte satsa på en heltäckningsmatta i vardagsrum. Har du möblerat med ett matbord där vill vi ju gärna ha en matta under matbord, och invid soffan där man kan sitta på, om man är många. Då behöver du inte bekymra dig om sittkuddar.

 

En annan plats i hemmet där heltäckningsmattor passar utmärkt är i ett sovloft, som är så populära just nu i och med att vi bor så pass trångt att varje kvadratmeter bör utnyttjas. Då är ett loft det bästa sättet att kunna utöka ytan uppåt.

Vill du lägga ner tid på att renovera?

19 jan 2018

Att köpa hus är förmodligen en härlig historia när man väl har hittat dörmhuset, där det mesta klaffar med det man vill med ett hus; läget är rätt, storleken och priset är de rätta. Vad mer kan man begära Än en miljonvinst på lotto? Att genomföra ett köp är ofta en något utdragen process. Först ska man inspektera huset, helts besiktiga det för att inte huset ska dölja några fel som man inte upptäcker med blotta ögat, eller på lukten, sedan få lån som täcker köpet, om man inte som sagt vunnit den där miljonvinsten på lotto eller fått ett bra arv som täcker mesta delen av köpet. Sedan är äntligen huset ert. Den som är trädgårdsintresserade, kanske ser fram emot lediga dagar ute i friska luften med blomplantering och långa varma dagar i trädgården.

Önskar ni en annan inredning?

Men hur är det med själva inredningen i huset? Är det som ni önskar det? Även om vissa hus är nyligen renoverade, kan man vilja förändra huset så att det verkligen känns som ens eget och att man har fått sätta sin egen prägel på det. Många köper hus med komplett nya vitvaror, för att slippa punga ut till nya kapitalstarka varor. Det är klokt. Det första man vill göra är inte att behöva köpa nytt sådant. Men färgen på vissa väggar? Och kaklet kök och badrum, är de i den stil som ni önskar?

Inte svårt att göra det på egen hand

Många kan renovera och göra om på egen hand. Har man haft hus tidigare, brukar man sätta sig in i hantverkets ädla konst, om man är någorlunda händig. Kanske inte så svårt om man bara är noggrann. Att måla är som sagt inte så svårt. Däremot, och det ska sägas att detta är viktigt, hur är det med underlaget som ska målas, eller tapetseras? Det är mycket svårare för att det ska bli ett bra resultat. Att rappa och slipa är inte så enkelt. De gäller att veta hur man ska göra. Främst är det tidsödande, om man inte är en van hantverkare. Och tid är pengar. Framför allt om man arbetar heltid. Fritiden ska egentligen vara en tid för återhämtning, om man har ett krävande arbete.

Man kan förenkla och anlita en målare

Så hur gör ni? Lägga ner tid på at göra grovjobbet på egen hand, eller förslagsvis anlita en duktig hantverkare som gör jobbet åt er? Med ROT-avdraget minskar man lätt kostnaderna för att låta någon annan lägga ner sin tid på det, få det snabbt och behändigt gjort och slippa leva i en röra av målarfärgsburkar, stegar, penslar, rapp och papp. Fortsätt läsa här om målerifirma i Stockholm.

Renovera med hänsyn till huset du bor i

16 jan 2018

Har du sett programmet ”Det sitter i väggarna”? Där tar sig historikern Christopher O’Regan an gamla hus. Han besöker dem som har flyttat in i det gamla hus och berättar historien som oftast är okänd, om de som en gång kanske byggde huset, eller om dem som tidigare har bott i det. Samtidigt tittar de på de gamla renoveringarna som har gjorts i huset. Det är oerhört intressant för den som är intresserad av byggnadsvård. Att riva i ett gammalt hus kan vittna om den stil de hade, som en gång bodde där. Man kan riva golv och upptäcka gamla plankor som de ursprungliga ägarna lade. Man kan se hur de som bodde där efteråt kanske försökte få det gamla trägolvet att likna linoleummattor, som blev väldigt populära under 1930-talet. Man kan se väggar med tapeter som kom och gick under åren lopp.

Gamla hus bär på mycket historia

Har du nyss köpt ett nytt hus? Kanske det byggdes för många år sedan? Har du rivit i det ännu? Många som flyttar in i gamla hus, ser oändligt med renoveringsmöjligheter. Man kan utnyttja till exempel vinden, som då huset byggdes, sällan användes till annat än att förvara gamla saker där. Att inreda en gammal vind kräver sin arkitekt för att utbyggnaden ska bli bra, utan att man förstör husets ursprungliga stil. Den som är intresserad av byggnadsvård kanske vill renovera det i gammal stil men med moderna metoder och material. Det räcker att gå tillbaka 60 år tillbaka, så kan man upptäcka gedigna material och metoder för bygget av huset. Det är något som många moderna husbyggare borde anamma då man ”förr i världen” byggde med tålamod och kärlek till materialet och huset.

Små badrum i gamla hus

Något som inte var så charmigt i de gamla husen var badrummen. Dem byggde man ofta väldigt små. Man lade inte utrymme på något som man inte tyckte var så viktigt. Ska man då bygga ett större badrum innebär det ofta att man behöver ta utrymme från annan yta i huset för att få plats för det man vill ha i sitt badrum. Kommer man in i ett gammalt sekelskifteshus vill man ogärna se ett modernt badrum i modern, avskalad stil. Det blir ett för stort stilbrott. Då gäller det att kunna tänka sig ett badrum med alla moderna finesser men i en stil som passar in i det gamla huset. Det samma gäller kök som renoveras utan känsla eller respekt för dåtidens stil. Att installera en gammal vedeldad spis, tillsammans med elektriska spisar är en bra idé. Det finns tillverkare som gör spisar och köksinredning i gammal stil men med nutidens bekvämligheter.

Behov av att bygga ut huset?

Många av de gamla husen byggdes som väldigt små. Många vill gärna bygga ut sitt gamla hus. Då är det bäst att anlita en arkitekt som kan med stor hänsyn till husets ursprungliga stil rita en utbyggnad som mycket väl passar in både för huset, men också för tomten där huset står. Det finns många arkitektbyråer att välja mellan. Bor du i en stor stad som Stockholm, har du många att välja mellan. För att läsa mer om arkitekter i Stockholm, klicka på denna länk: arkitektstockholm.biz.

Undersök innan ett fönsterbyte

7 jan 2018

En högre uppvärmningskostnad för en villa kommer ofta av att man har problem med något typ av läckage. Primärt dock - innan vi pekar på vilket typ av läckage som är vanligt - så är naturligtvis den stora anledningen till vilken typ av kostnad man får också vilken typ av energikälla man har.

Man kan sänka kostnaderna markant om man byter till exempelvis bergvärme och värmer sitt hus genom denna energibrunn snarare än genom exempelvis fjärrvärme; man brukar räkna med att rätt dimensionerat borrhål samt rätt typ av bergvärmepump kan sänka de årliga energikostnaderna med upp till 80% - något som naturligtvis gör en enorm skillnad.

“ Oavsett vilken energikälla du har så kommer uttjänta fönster påverka din uppvärmningskostnad negativt. Släpper de ut varm luft och låter kall luft komma in så kostar det pengar. Här gör ett fönsterbyte stor skillnad; en investering som räknas från dag ett “

Dock, oavsett energikälla så måste man som husägare se över om det finns något läckage. Vårt tips är tudelat här: antingen så handlar det om att taket inte är tätt eller också så är det fönstren som inte är det. Det senare är vanligare och där fönstren man har på huset, helt enkelt, släpper in kall luft medan varm luft inifrån åker ut. Är så fallet så är faktiskt energikälla av akademisk betydelse - här kommer man som husägare ändå att elda för kråkorna.

Där kan ett fönsterbyte verkligen göra skillnad. Vi kan säga att du bor i Stockholm och står inför det faktum att dina fönster är otäta och att de dessutom är för slitna för att renovera (något som är ekonomiskt fördelaktigt).

Tänk på detta vid ett fönsterbyte i Stockholm

Vi tänkte rada upp några punkter som du bör ha i åtanke vid ett fönsterbyte i Stockholm; små detaljer som kan leda till ett bättre boende och där priset inte blir alltför högt. Just priset kan annars vara avskräckande vid ett fönsterbyte och där är vårt råd att man ser det som en långsiktig investering: du kommer att tjäna igen pengarna inom några år och redan från dag ett så kan du börja räkna hem vinsten sett till att värmen stannar inomhus. Med detta sagt - här är våra tankar kring ett fönsterbyte:

  • Fler offerter ger bättre priser: Du ska definitivt inte nöja dig med att kontakta ett företag. Ju fler företag som erbjuder fönsterbyte i Stockholm du begär offerter från, desto bättre förhandlingsläge har du skaffat dig. Var dock medveten om att kvalitet ska gå i första rummet - något som hör ihop med referenser från tidigare kunder. Det vill säga: du bör ringa några referenser innan du skriver på ett avtal med ett företag.

 

  • Rot-avdraget: I och med att du kan använda rot-avdraget vid ett fönsterbyte så kommer du ganska lindrigt undan rent prismässigt. Du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden med ett tak på 50.000 kronor per år. Glöm inte att se över huruvida du är berättigad att använda Rot innan.

 

  • Val av fönster. Det finns väldigt många olika fönstertyper och ett av de mer populära nu för tiden handlar om PVC. Just plastfönster har utvecklats och anpassats efter hur vårt klimat ser ut; numera så är det ingen risk för att det ska bli kallt inomhus eller att fönstren i fråga ska gå sönder. Plastfönster är billigare och - framförallt - underhållsfria - något som inte träfönster är.

← Äldre inlägg