Tak bland det viktigaste som ska hålla i hus

20 nov 2018

Vi som lever i Sverige, lever i ett klimat som ska hålla mot kyla, stor nederbörd under höst- och vinterhalvåret i form av snö och regn. Det gör att våra hus bör ha håkllbara och fasta material när vi bygger hem och bostäder åt oss. På samma sätt har våra grannländer samma behov av hållbara och gedigna huskonstruktioner. Det har skapat behov både hos oss i Sverige och i våra grannländer att bygga för kalla klimat. Här har vi i de olika nordiska länderna kommit med lite olika uppfinningar, även om byggsättet är i stort det samma i alla nordiska länder.

I Sverige föredrar vi tegelpannor när det kommer till att bygga tak. Vi bygger gärna med takstolar, luftspalt och gedigna undertak, samt tak med hög vinkel, då vi oftast behöver tak som lutar så att både regn och snö faller av lätt. I Finland använder och man har använt sig av plåttak när man har byggt tak. Kanske finns det en marknad för det även i Sverige? Om man tycker att man behöver bygga tak med lågn hållbarhet men med låga kostnader så är plåttak ingen dum idé.

Fördelar med plåttak

Plåten är ett byggamaterial som håller mycket tätt, eftersom man numera kan klä in hela taket i plåten och inte längre behöver spika fast plåten. Förut när man spikade fast plåten gav man fukten och regnet möjligheten att ta sig in i materialet under taket. Numera lägger man falsar av plåt omlott och hakar fast dem i undertaket, vilket gör att taket håller tätt utan att man behöver spika fast taket. Du som villaägare kan alltså välja hur du vill ha ditt plåttak, antingen falsad och anpassad för din villa eller som formpressade plåttakpannor. Då är det inte pannor av plåt, utan plåtfalsar som har imiterat utseendet av pannor.

Det går även att armera plåten och blanda in stål i plåten för en längre hållbarhet. Du kan måttbeställa plåttaket. Plåten håller under minst 50 år, vilket är den garanti du får för ditt plåttak. Du kan måla om det hur många gånger som helst. Det håller tätt mot väder och vind.

Anlita ett takföretag i Norrköping

Om du bor i Norrköping kan du anlita ett företag för takläggningen. Du kan välja ett företag som inte bara säljer tak till dig, utan som kommer ut och lägger taket åt dig, om du vill. I Norrköping finns ett av Nordens största företag som har med takläggning att göra. Behöver du fler tjänster, såsoim renovering av fasaden, hägrännor och takrännor så hjälper de mer än gärna till med det. Du kan läsa mer här om dessa takläggare i Norrköping.

Dags att se över brandsäkerheten i ditt hus?

10 nov 2018

Att gå över den egna brandsäkerheten är bra för alla som bor i ditt hus. Att det ska börja brinna är ju inget man tänker på så där till vardags. Lika bra är det, annars skulle man säkert klassas som paranoid. Däremot är det vettigt att se över sin beredskap när det kommer till bränder, om det nu skulle uppstå en brand. Särskilt när det kommer till kommande julhelger som innebär att vi tänder ljus, både i ljusstakar och på lite olika ställen. Det bästa vore ju att vi alltid kom ihåg att släcka ljusen så snart vi lämnar rummet där de brinner, men människan är ett glömskt djur. Därför är det bäst att se över hur det står till med brandsäkerheten hemma.

Har du brandsläckare?

Bäst är om man har en brandsläckare till hands, ifall något skulle hända är det bara att spruta skum på föremålet och stoppa alla eventuella bränder innan de har blivit till något ohanterbart. En brandsläckare kostar inte särskilt mycket och du hittar dem i alla vanliga el- och verktygshandlar.

Har du brandfilt?

En brandfilt är nästan lika bra som en brandsläckare. Båda ser till att kväsa en eld innan den har hunnit bli för stor. En brandfilt går ut på att strypa suretillförseln innan elden har vuxit sig alltför stor. Ett bra ställe att förvara brandfilten är till exempel i köket.

Behöver du brandmåla? 

Utöver de handgripliga brandsläckarna och brandfiltarna, kan man se till att det material som huset, lägenheten eller radhuset är målat med färg som kan förhindra eld- och rökutveckling. Det är då färg som inte fattar eld.

En fogning ger fler positiva effekter

Om man väljer att göra extra fogningar hemma, och täpper till alla springor, luckor och hål blir det både snyggare, tystare och mindre eldfängt hemma. Det gäller då att man använder fog som skyddar mot en brand. Det innehåller ämnen som inte tar åt sig varken av röken eller hettan. Samtidigt blir det även ljudisolerat samtidigt som det blir isolerat mot en eventuell brand.

Anlita företag som arbetar med brandsäkerhet

När man väl har sett över brandsäkerheten hemma, kan man alltså med fördel anlita ett företag som arbetar med att förebygga bränder. De kan komma och hjälpa dig med att se över brandsäkerheten hos dig och sedan komma med bra förslag på vad du kan göra. Med en fogning av ditt hem, är det som en mini-renovering när du ser över och förnyar det som behöver förnyas och tätas. Här kan du läsa mer om fogningar i Stockholm på: http://www.brandkraft.se.

Tänk på ventilationen när du ska köpa hus

5 nov 2018

I Stockholm finns det väldigt många villor och småhus. Både nära och längre bort ifrån stan breder villaområdena ut sig, som en lantlig kontrast till det myllrande storstadslivet. Även om villor kanske inte är det första man tänker sig när man tänker storstad finns det många Stockholmare som när de blir lite äldre och skaffar barn gärna köper ett hus och flyttar en bit ut från stan, för att få lite lugn och ro och ett mer harmoniskt boende.

Se upp med mögel och fukt

När man ska köpa en villa finns det mycket att tänka på, och det är viktigt att man låter göra en ordentlig besiktning av huset och kollar efter mögel och andra potentiella fel. Om man missar ett fel som borde kunnat upptäckas räknas det nämligen inte som ett dolt fel och du kan inte kräva kompensation för dem. Tvärtemot vad många tror gäller detta också mögel och fuktskador.

Mögel och fukt räknas nämligen till den typ av skador som ska kunna upptäckas vid en ordentlig besiktning. Med fuktmätare och ett gott luktsinne kan en duktig kontrollant upptäcka fukt och mögel innanför väggarna i till exempel källare eller badrummet, skador som ibland kan vara tillräckliga för att man ska avstå från att bjuda på huset.

Ventilationen viktig för välbefinnandet

En av husets funktioner som till stor del hänger ihop med uppkomsten av fukt och mögel är ventilationen. En god ventilation är A och O i ett hus. Inomhusluften påverkar både vår och husets hälsa på ett avgörande sätt. Det är inte nyttigt att bo i ett hus med dålig ventilation, det får oss att må dåligt, tappa koncentrationen och ger oss i längden ökad risk för allergier och hjärt- och kärlsjukdomar.

Kontrollera alltid ventilationen vid husköp i Stockholm

Du bör alltid ta in en ventilationsfirma för att undersöka ventilationen när du letar hus i Stockholm. Om ventilationen befinns vara underdimensionerad kan man visserligen bygga ut den, men ofta kostar det mycket pengar. Det kan också hända att fläktar och kanaler är igensatta av smuts, då kan de rensas och det kostar så klart inte lika mycket. Detta är kunskaper som du har nytta av när det är dags att räkna och bjuda på huset.

Vad har huset för ventilationssystem?

Beroende på vad det är för ventilationssystem i huset kan man förbättra ventilationen olika mycket. I ett hus med självdrag är det ofta ganska dålig ventilation på sommaren men bättre på vintern. Mekanisk frånluft ger en god och jämn ventilation sommar som vinter och ett FTX-system använder sig dessutom av använd, uppvärmd frånluft för att värma upp den svala luft som kommer in, en lösning som sänker värmekostnaderna på huset. Se till att plugga på på de olika ventilationssystemen och kolla alltid hur huset är ventilerat när du ska köpa villa.

Bra luft ett måste i långa loppet

Genom att säkerställa att huset har en god ventilation innan du börjar bjuda har du gjort dig och din familj en stor tjänst. Att hamna i ett hus med för dålig ventilation är inte kul och kan vara direkt skadligt i längden. Att förbättra ventilationen kan bli en stor kostnad, så ha det med i budgeten när du planerar budgivningen. Läs mer om hur du kan förbättra ventilationen i Stockholm på: http://www.ventilationstockholm.nu.

Det är inte bara att köpa hus

4 nov 2018

I en alltmer skakig tid gällande priser för bostäder så finns det all anledning att ta det lite försiktigt. Särskilt gäller detta i städer av en större storlek och här får Stockholm bli det tydligaste exemplet.

För några år sedan var det riskfritt att köpa en bostad. Du visste att du skulle kunna köpa den, bo några år och sedan sälja den för en ett högre pris. Många miljonärer har skapats genom att köpa- och sälja i rätt tid i Stockholm. Av allt att döma så är sötebrödsdagarna slut nu - eller åtminstone tillfälligt placerade i skafferiet. Det är osäkrare nu och du kan inte räkna med att sälja med vinst.

Från både mäklare och banker så rekommenderas att man säljer först och köper sedan; ett tidens tecken som visar på allvaret. Hade den här texten skrivits i fjol så hade det motsatta scenariot - köpa först och sälja sedan - fortfarande varit gångbart. Det första rådet vi kan ge dig som ska köpa hus i Stockholm är alltså följande: se till att du sålt din tidigare bostad innan så att du vet hur mycket pengar du har att lägga på huset i fråga.

Köp ditt drömhus - men kom ihåg din flyttstädning

Så; du har lyckats sälja din lägenhet och du har också lyckats hitta ett hus som du precis skrivit under kontraktet på? Grattis, nu börjar det roliga. Det roliga som ligger i att få flytta in, börja sätta ihop det hem som ska bli ert under, förhoppningsvis, resten av era liv och där ni kommer att se era barn växa upp. Härligt.

Men, innan dess - det finns lite praktiskt att tänka på också. Först och främst så gäller det att vara ute i den tid ni kommit överens om med köparen av er lägenhet. Det innebär att ni ska hinna bära ut alla era möbler, tömma era förråd, packa ihop alla era kläder, porslin och allt annat ni äger och bära allt detta till en flyttbil. Det är något som tar tid - betydligt längre tid än vad ni tror.

För att undvika konflikter och onödig stress så rekommenderas en flyttfirma. Det kostar lite extra, men genom detta så säkerställer ni också att allt sker på utsatt tid och att ingenting riskerar att skadas. Om så skulle ske så är det viktigt att den flyttfirma ni anlitat är försäkrad och det ska ni kolla upp innan. Se gärna över om flyttfirman arbetar efter Bohag 2010 också - det är ytterligare en garanti för att förstklassigt jobb.

Betala inte din flyttstädning i förskott

Det andra - och jobbigaste - som ska göras är att flyttstäda. En flyttstädning kommer ni inte undan om ni inte skrivit in det i kontraktet. För att göra det så krävs det också en reducering av priset för bostaden. Då är det ofta en bättre lösning att, även här, ta hjälp och anlita en städfirma i Stockholm för er flyttstädning.

Precis som vid flyttfirman så bör ni kolla upp lite kring städföretaget och hur pass vana de är vid flyttstädning; hur ofta har man gjort det, vilken lathund följer man, lämnas garanti på jobbet och vad händer om köparen kommer med klagomål?

Ett bra tips är att betala i efterhand och aldrig i förskott. Anser köparen att städningen är undermålig så har ni större chans att se städföretaget städa om ifall ni ännu inte betalat. Betala efter att er flyttstädning blivit besiktigad och godkänd.

Man kan faktiskt brandsäkra sin villa

1 nov 2018

Visste du att du kan brandsäkra din villa? Så klart kan du ha hemma en brandsläckare, brandfilt och andra saker som kan släcka en brand, men att man också kan bygga in ett brandskydd. Här går vi igenom vad det brandskyddet är för något och hur man kan bygga in det i sitt hem. Det spelar ju ingen roll om man bor i ett hus eller i en lägenhet, du kan få exakt samma slags brandskydd. Så här kan man göra.

1. Bransdskyddsinklädnad

Man kan klä in och täta med brandskyddande material för att inte en eventuell brand ska kunna sprida sig. Tar du kontakt med ett företag som arbetar med brandtätning kommer de hem till dig och tar reda på hur det ser ut hemma hos dig, och vad som kan och bör göras.

2. Brandskyddsisolering

Man kan isolera väggar, golv och tak med brandskyddande material, som om det skulle börja brinna, är behandlat på sätt som släcker branden och är av ett sådant material så att branden inte kan fortsätta brinna. Har man täppt till eventuella hål i fastigheten, får en eventuell brand ingen möjlighet att fortsätta leva vidare och matas av byggmaterialet som finns i huset. 

3. Brandskyddsmålning och -tapetsering

Man kan måla med målarfärg som innehåller brandsläckande material, liksom man kan tapetsera med tapeter som inte matar elden med material som gör att den kan fortsätta vidare. När en eld uppstår, vill den ha mer material för att kunna leva vidare och eventuellt växa.

4. Brandskyddsfogning

En brandskyddsfogning är på liknande sätt som när man isolerar mot en brand. Man ser helt enkelt till att en eld inte får mer material som antänds, som kan leda vidare en brand.

Så fungerar en eld

När en eld uppstår, vill den ha "mat" och syre. Syret är avgörande för att elden alls ska kunna uppstå. Utan syre, ingen eld. Därför är elden beroende av luft, som för med sig syre. Tar luften slut, kan inte elden fortsätta brinna, utan dör ut. Sedan vill elden även få material som den kan leva av; papper, trä och annat lättantändligt material. Många material som blir tillräckligt heta, kan antändas. Eld som får brinna i fred, värmer omgivningen lätt och höjer temperaturen i rummet och det material som finns i rummet. När materialet i rummet har blivit tillräckligt hett, antänds det, elden växer och värmer upp ännu mer material. Ska en eld släckas måste syret strypas. Stryps syret, kan elden inte värma upp materialet kring elden som kan antändas.

Här kan du läsa mer om hur du kan få till stånd brandtätning i Stockolm på: brandtätningstockholm.se.

Kontrollera uppvärmningskostnader innan du köper villa

19 okt 2018

Är du på väg att köpa hus? Du kanske har gått i köptankarna nu ett tag, gått på några visningar, tittat på hemnet.se och klickat på några snygga bilder på olika hus. Det lönar sig att gå på flera olika visningar innan du bestämmer dig. Ju mer du vet om husen som du funderar på desto bättre val kan du göra när du väl bestämmer dig för att köpa ett hus.

Förutom själva priset på huset, bör du titta på den största utgiftskostnaden som du troligtvis kommer att ha på det nya huset är det uppvärmningen som du kommer att betala för. De flesta mäklare brukar kunna redovisa för uppvärningskostnader som man som spekulant redan i spekulationerna kan ta ställning till. Krävs det stora summor för uppvärmningen av huset? 

Säg att du är intresserad av ett charmigt och vackert trähus från sekelskiftet från förrförra sekelskiftet. Om det är så att det krävs flera 10.000-tals kronor varje år för att värma huset, vad kan du då göra?

Isolera fönster

Bland det första som du kan göra, om det visar sig att du kommer att betala stora summor för uppvärmningen är att byta till riktiga Energi-fönster, alltså fönster som är så isolerande så att ingen värme sipprar ut genom dem. Då får du ädelgas i mellanrummet mellan mellanfönstret och utsidans fönster.

Byta dörrar

Bland det vanligaste sättet som inomhusvärmen sipprar ut är genom fönster och dörrar. Täpper man till dem, byter ut till väl isolerdade fönster och dörrar, får man ner värmespillet. Man kan enkelt installera en till dörr vid utgången. På så sätt ser man till att värmen inte sipprar ut när man går in och ut ur huset.

Byta ventiler

Man bör även byta ut ventilerna. Har man vanliga ventiler utan någon automation, bör man byta ut till automatiserade ventiler med uppvärmning av luften som sug in utifrån. Bland det bästa ventiler som du kan byta till är FTX-ventiler. Med sådana kommer du att kunna sänka uppvärminigskostnader med flera 1000 kronor.

Isolera huset

Bland de åtgärder sosm du borde vidta för att sänka uppvärmningskostnaderna är att isolera huset. Bland det bästa och mest effektiva sättet att sänka uppvärmningskostnaderna är att isolera huset. Cellulosa är bland det mest effektiva sättet att isolera hus på. Är du osäker på hur du ska göra kan du alltid låta ett företag komma till ditt hus och se över hur huset kan isoleras och vad som är bäst för ditt hus. Läs mer här om hud du kan få till en isolering i Stockholm.

Asbest är inget att leka med

9 okt 2018

Asbest är egentligen ett namn som kommer från grekiskan som betyder "outsläcklig" och består av ett antal fiberliknande kristalliserade silikater. Det är ett långfibrigt mineral som antingen kommer från Nordamerika, Ryssland och i Sydafrika. Det är en oorganisk mineralfiber. Det har en hållfasthet och är ett smidigt material som var utmärkt att isolera hus med, innan man förstod hur farligt det var. Det tål höga temperaturer och bränder, och användes som brandskydd i stålkonstruktioner, ventiler i soprum och så vidare. Det var först under 1970-talet som man insåg asbestens farliga egenskaper och att det gav upphov till cancer. 1977 förbjöds det som byggmaterial i hus. Därför om det är så att man bor i ett hus byggt före 1977 och efter början av 1930-talet kan man utgå från att det finns asbest i något av husets byggmaterial. Då är det bäst att du ringer en saneringsfirma.

Så gör en saneringsfirma

En saneringsfirma måste tänka på säkerheten främst. Därför bygger de skyddande luftslussar innan de börjar riva i asbesten. Det är när man river asbesten som det frigörs cancerogena partiklar från asbesten och det är då som den är som farligast. Även mycket kort exponering är väldigt farlig. Man kom underfund med det när männen som rev i asbestmaterial insjuknade i cancer, och kvinnor som även gjorde det, men som inte hade arbetat med asbest. Däremot hade de tvättat männens kläder som de använt när de hade rivit i byggmaterialet med asbest. Därför har det företag som arbetar med asbestsaneringar omfattande skyddskläder och munskydd som skyddar dem, men de arbetar ju även för att de som finns runt omkring ska vara skyddade från asbestens farliga egenskaper.

Anlita rätt firma är viktigt

Alla som arbetar med asbestsanering måste ha rätt kunskap och kompetens, då bör de ha rätt utbildning och certifiering inom området. Deras fokus måste vara att skydda dem som bor i ett hus där man en gång har använt sig av asbest. Det är ju i det företagets intresse att kunna påvisa att de har rätta kompetenser när det kommer till asbestsanering. Därför bör man som kund förutsätta att de kan bevisa sin kompetens innan man beslutar sig för att anlita dem. Innan du bestämmer dig bör de kunna svara på alla slags frågor om deras utbildning, certifikat och kompetens. Du vill ju anlita ett erfaret företag som kan förutse vad som kan hända när de väl börjar riva i asbesten.

Har säljaren genomfört en badrumsrenovering?

5 okt 2018

Ett snyggt, modernt och nyrenoverat hus säljs ofta för med pengar än ett hus där man inte genomfört några större renoveringar. Det är naturligtvis naturligt. Har man tagit en massa kostnader så ska dessa också löna sig vid en vidareförsäljning och om man som köpare av ett hus i Stockholm kan slippa tiden som krävs - och pengarna det kostar - att renovera så det en fördel. Man vill kunna flytta in direkt och slippa genomföra större projekt.

Att måla om, kanske slipa golven eller sätta upp nya tapeter - det är så långa många är beredda att gå; där handlar det om att skapa ett eget hem och göra det mer personligt. Vi skulle dock vilja komma med en liten brasklapp i den här frågan. Många husköpare kan nämligen råka illa ut och hamna i onödiga konflikter med säljaren gällande dolda fel. Något som är tidskrävande och som dessutom har en osäker utgång.

Om du exempelvis köper ett hus i Stockholm där en omfattande badrumsrenovering skett - kan du verkligen lita på att den är utförd enligt konstens alla regler och vad händer om en vattenskada kommer i framtiden? Det kan räknas som ett dolt fel - men det är inte något att ta för givet. Man kan aldrig vara säker på hur en säljare eller en domstol ställer sig i en sådan fråga och därför är vårt råd att man agerar i ett mer förebyggande syfte. Det vill säga: vilket företag har genomfört denna badrumsrenovering i Stockholm?

Ställ frågor innan och anlita en besiktningsman

För att det ska räknas som ett dolt fel så ska felet inte vara synligt eller förväntat. Det kan man därför säga att en vattenskada efter en badrumsrenovering har goda möjligheter att klassas som. Du kan inte se att en fuktspärr saknas och du kan heller inte förvänta dig att någonting ska gå sönder då renoveringen nyligen är utförd. Inte desto mindre dock: det kanske är en vattenskada som kommer av att stammarna är gamla? Dessa behöver man inte byta vid en badrumsrenovering och då har man också hamnat i en annan situation.

Vårt råd är i två delar. Nummer ett: fråga alltid vilken firma som anlitats. Se till att få fulla kontaktuppgifter till företaget i fråga - om det skulle behöva kontaktas i framtiden - och se till att kolla upp dessa lite närmare. Om säljaren säger att han inte minns vad företaget hette eller att han kanske genomfört en badrumsrenovering på egen hand så bör du vara lite mer skeptisk. Du ska definitivt undersöka badrummet i fråga mer noggrant.

Nummer två: du ska alltid ha en besiktningsman vid ett husköp. Det är något som krävs oavsett och det är en förutsättning för att eventuella fel ska kunna räknas som dolda. Om det skett en badrumsrenovering så kan du även anlita exempelvis en rörmokare för ytterligare översyn - exempelvis en rörinspektion - och därigenom får ännu mer kött på benen. Lita inte blint på vare sig säljare eller mäklare. Var kritisk och beredd att undersöka lite mer på djupet. Genom detta kan du slippa obehagliga överraskningar i framtiden.

Golv som man kan slipa

24 sep 2018

För den som har gjort en golvgolvslipningslipning nån gång så tänker man kanske i första hand på parkettgolvet i vardagsrummet som det kan snyggas till. Men faktum är att du kan renovera och slipa väldigt många olika sorters golv. Här kommer vi att gå igenom flera av de golven som kan slipas i en vanlig villa i Täby som exempel. Några av materialen som kan slipas är:

 • Linoleum
 • Parkett
 • Betong

Linoleumgolv

Hur många av de gamla villorna i Täby, eller någon annan villaförort för den delen, har inte kvar sina linoleummattor i badrummen. Självklart är det många som har renoverat och numera har kaklade badrum men trots det så finns det många små toaletter och tvättstugor kvar med den gamla plastmattan. Ett problem med det här golvet är att det över tid kan bildas fläckar som inte går bort trots att man moppar golvet ordentligt. En golvslipning i det här fallet innebär att man går in på djupet och rengör för att få bort den typen av djupa fläckar. En behandling kan göras efteråt för att täcka de värsta märkena i golvet.

Parkettgolv

Troligen det vanligaste golvet som slipas är parkettgolv i stora rum som vardagsrum och matsal. När ytorna blir stora blir golvet en framträdande del och då kan gamla märken och repor ge ett tråkigt intryck. Att slipa upp ett parkettgolv är en insats som inte tar så lång tid och som gör stor skillnad på intrycket och känslan i rummet. Dessutom kan man vaxa golvet efteråt och kombinera vaxet med en färg som sätter en ny prägel på ytan. För den djärve finns stora möjligheter att experimentera fram den rätta tonen.

Betong

Det är främst i gamla källarutrymmen som man fortfarande har kvar ett rejält betonggolv. De här golven kan kännas kala och tråkiga, framför allt när de har många år på nacken och har blivit både repiga och fläckade. En slipning eller behandling av ett betonggolv kan då vara ett mycket billigare sätt att ta hand om golvet än att lägga på nya plattor. Ett källarutrymme behöver inte vara mer än ett par kvadratmeter för att ha nytta av en slipning, behandling och ett lyft. Med tanke på dagens trender med råa betongväggar i vardagsrum och liknande så kan det vara ett alternativ att behandla även det här gamla golvet.

Sammanfattningsvis

I en klassisk 60-talsvilla i Täby så finns det ofta stora ytor och många sorters golv. För den som vill ge rummen en uppfräschning så kan golvslipning vara en bra väg att gå. Som ni ser så är det inte bara de gamla trägolven som kan få ett nytt ansikte utan även betonggolv och linoleummattor.

www.golvslipningtäby.nu/ är vårt tips på företag om du vill veta mer om golvslipning. 

 

Att tänka på när du driver stora upphandlingar

15 sep 2018

Om du driver ett företag som har små kunder och korta säljprocesser så har det både fördelar och nackdelar. Ibland kan man bli frustrerad över att varje affär är liten och att nya processer behöver startas igång på löpande band. Om du däremot jobbar med stora upphandlingar som pågår under långa tidsperioder och som bygger på stora kundvärden så har även det sina utmaningar. 

Här kommer vi ta upp några saker som du ska tänka på när du driver stora upphandlingar och vi kommer använda oss av en byggkonsult i Stockholm som exempel. För att driva en stor upphandling så bör du bland annat tänka på det här:

 • Rörelsekapital under upphandlingstiden
 • Lönsamheten
 • Flera affärer sprider riskerna

Rörelsekapital under upphandlingstiden

En byggkonsult som upphandlar stora affärer kan få vänta väldigt länge innan en stor affär genererar intäkter. Att förhandla om ramavtal för ombyggnad av köpcentrum i Stockholm kan vara affärer på hundratals miljoner över ett antal års tid men innan man har vunnit affären och börjat bygga så har man inga intäkter. 

En byggkonsult i den här sektorn kan behöva ha ett kapital att leva på under själva upphandlingsprocessen, gärna kapital som täcker omkostnader i 12-18 månader eller mer. Ett annat alternativ är att man parallellt med de här affärerna har flera små affärer igång som skapar intäkter och håller företaget flytande. Även om en konsultfirma inte har en stor kostnadsbas så ska troligen både kontorshyra på en adress i Stockholm betalas samt löner och lite annat. 

Lönsamheten

En del affärer är så stora så att det inte kallas för säljprocesser, de kallas då för säljprojekt. Om man driver ett eller flera säljprojekt som byggkonsult så innebär det ibland att ens arvode är en procentuell andel av hela affärsvärdet. Vad man då bör tänka på är att hela arbetstiden ska täckas in i arvodet. Du bör inte bara få betalt för den nedlagda tiden under byggprojektets gång utan också för all tid som lagts ner på upphandlingen. För den som gör en glädjekalkyl kan marginalerna bli väldigt små och lönsamheten lidande. 

Att bygga om en stor fastighet i centrala Stockholm kan självklart bli en stor affär med tillhörande stora arvoden för konsulten som vinner uppdraget men om säljprojektet har tagit en eller två heltidsanställda i anspråk under ett års tid så ska det till ganska många miljoner för att göra affären lönsam. 

Flera affärer sprider riskerna

Den som satsar allt på ett kort har möjligheten att vinna mycket när det går bra men riskerar också hela sin verksamhet om det går dåligt. En byggkonsult som ofta vinner affärer kan säkerligen ha otur och förlora ibland med. Försök att driva flera upphandlingar samtidigt så att du kan förlora en och vinna en utan att det riskerar verksamheten. 

Behöver du schakta på din nya tomt?

31 aug 2018

Om du har en ny tomt som du har förvärvat, eller kanske har en tomt som du vill bygga på, kanske du ser att du har behov av att bearbeta tomten så den passar bättre för det du vill använda den till. Då kanske du har du behov av att schakta den. Finns det för lite jord, kan du behöva köpa jord som du kan använda till tomten. Har du flera, stora stenar som ligger i vägen för det som du har planerat för tomten, bör du spränga eller spräcka dem.

Vad är skillnaden mellan att spränga och spräcka berg?

När man spränger ett berg, spränger man alltid det med en stor sprängdeg. När man spräcker berget, är det som en mindre och mer kontrollerad sprängning. Man måste alltid beräkna sprängkraften så att den blir precis så stor eller liten så att man får exakt det resultat som man önskar av sprängningen eller spräckningen. Man kan till exempel inte genomföra en sprängning i Stockholms city. Då är det alltför stor risk att byggnader och det som finns inne i de byggnaderna skadas. Då genomför man endast en bergspräckning i Stockholms innerstad för att inte åstadkomma för stora rubbningar i omgivningen.

En hydraulisk bergspräckning är mer skonsamt

En hydraulisk bergspräckning är så gott som vibrationsfri och riskerar inte att skada omgivningen. Den passar när man ska spränga nära känsliga byggnader eller i närheten av sådant som inte går att spränga. Då använder man inte sprängmedel utan en hydraulisk metod som inte ger lika mycket damm. Den orsakar inga vibrationer och är därför skonsam mot närlliggande miljöer. Ska man till exempel få bort en stor sten i källare och nära huskroppar bör man alltid göra en bergspräckning. Man får en stor precision när man bergspräcker i stället för att spränga berg.

Viktigt med säkerhetsmedvetenhet vid bergsprängning

I alla dessa arbeten är det mycket viktigt med en hög medvetenhet om säkerhet vid bergsprängning och bergspräckning. Innan och efter måste man göra noggrann kontroller. Innan man spränger görs kontroller så att det inte finns byggnader, tomter, hus och andra byggnader som kan ta skada. Efteråt görs kontroller så att det inte finns något odetonerat sprängämne kvar. Anlita därför endast ett erfaret företag för bergsprängningen i Stockholm. Googla "bergsprängning Stockholm" för att få några förslag på företag som arbetar med detta i Stockholm, om det är där du behöver det. Annars skriver du in den ort där du behöver då bergsprängningen utförd.

Flytta säkert till det nya huset

26 aug 2018

Det handlar om ett gigantiskt steg då man köpt ett hus och ska flytta från den lägenhet man bor i. Utan tvekan så handlar det om den dyraste investering man någonsin gjort - åtminstone om huset i fråga ligger i Stockholm där priserna är som allra högst. En spännande tid där dagarna innan flytten fylls av nervositet och förväntningar; livet ska ta en ny vändning och man ska äntligen få komma på plats i den bostad man drömt om. Vårt råd i detta är att man tar ytterligare en kostnad - en blygsam sådan - och säkerställer att flytten dels blir säker och dels också går så smidigt som möjligt. Det vill säga: anlita en flyttfirma.

Ta hjälp av en flyttfirma vid din flytt

En flytt är ett projekt som kräver god förberedelse, ett stort mått av planering och som kan vara väldigt stressande. Är man stressad så sker ofta olyckor och detta i kombination med att man ofta hyr en flyttbil som man är ovan att köra kan leda till väldigt obekväma situationer. Ren förenklat: din flytt drar ut på tiden, du försöker kompensera detta genom att köra lite fortare och du krockar med en annan bil i en rondell - något som gör att ditt bohag tar skada och att även bilen gör detsamma.

Det vi menar är att en flytt ska vara mer lustfylld sett till förväntningarna och de positiva känslorna som kommer på köpet. Behåll dessa så långt det bara är möjligt. En flyttfirma kostar inte så mycket pengar att anlita; särskilt inte nu då tjänsten numera är inkluderad i den förmånliga skatterabatt som kallas för rut-avdraget. Du kan alltså anlita en flyttfirma i Stockholm, låta dessa sköta sitt jobb och därefter drar av halva kostnaden för arbete på din deklaration (med ett tak - årligen - på 25.000 kronor).

Välj rätt flyttfirma i Stockholm

Det finns några punkter som försvårar det smidiga upplägg vi ovan gick igenom. Stockholm kryllar av flyttföretag. Vilket på ett sätt kan vara positivt då priserna blivit lägre som en följd av den ökade konkurrensen. Där finns dock även en negativ sida: alla håller inte den klass man som kund förväntar sig - och förtjänar. Hur ska man då veta vilken flyttfirma som håller vad de lovar? Vi ger några tips:

 • F-skattsedel och koll hos Kronofogden: Att företaget har F-skattsedel är en förutsättning för att du ska kunna använda dig av rut-avdraget. En rutinkontroll hos Kronofogden kan också vara dig till gagn.
 • Referenser: Se vilka - och hur många - tidigare kunder som företaget haft. Det kan även vara värt att dels ringa dessa och dels också göra en snabb sökning på internet för att se omdömen där. Sådana kan dock vara vanskliga sett till att vem som helst - även en konkurrent - kan skriva dem.
 • Anställningar: Det behöver inte handla om att företaget ska ha jättemånga anställda - viktigare är att det handlar om en låg personalomsättning. Trivs man med sin lön, sina uppdrag och sina kollegor så stannar man, och man gör ett bättre jobb. Vanan av att arbeta i samma grupp gör arbetet effektivare och därmed också billigare för dig som kund.

På http://www.flyttfirmanstockholm.se/ hittar du alla övriga svar du behöver inför din flytt. Lycka till!

Homestyling ger fler spekulanter

19 aug 2018

En inredare är ingenting mindre än ett proffs på god smak. Vi själva (som kleti och pleti) har inte alltid det rätta ögat för vad som är snyggt eller inte. Mycket få av oss vet vad som går hem hos gemene man. Den som däremot är utbildad i homestyling i Stockholm, och som har ett tränat öga för vad som är snyggt, kan göra riktiga underverk med en bostad. Själva bor vi ju i dem. Vi använder dem på sådant sätt som passar oss. Då ingår det inte alltid den goda smaken. Det är ju få av oss som ens tänker i de banorna. En inredare ser precis vad man kan göra med en bostad, om man bara har de rätta möblerna. Få av oss har råd med exklusiva material. Och även om vi skulle ha de rätta resurserna är det inte säkert att vi har en så bra smak. Kanske vi själva tycker att vi har det, medan någon annan tycker att det är "tacky" eller fult hemma hos oss. En inredare vet vad som går hem hos de flesta.

En inredare kan hjälpa till med renovering

Har man en äldre bostad, kan det vara en riktig investering  att renovera den. Då kan en inredare vara med ända från början när man lter renovera den. En inredare kan ge tips och råd om vilka färger som går hem, och hur man sedan bör möblera för att den ska bli fin både vid fotografering och sedan vid visningen. Det som är allra sämst är en helt tom bostad. Då kan en inredare ta med snyga och exklusiva möbler som gör att alla vill flytta in. Det är mycket viktigt nrä man både ser en ostad på bild och sedan när man besöker bostaden, att den ser inbjudande ut. Då är personliga saker som finns synliga i bostaden sådant som man bör ta bort. En inredare vet vilka färger som går hem, som vet vilka möbler som gör att folk vill flytta in och köpa bostaden.

En inredare kan göra underverk med ett hem

Om man vet med sig själv att det inte är så städat hemma, eller att det nästan växer leksaker i barnens rum, eller att man inte är den ordningssamma personen, kan man låta en inredare komma och göra rena rama underverk med en bostad när det är dags att låta den gå till försäljning. Då är det viktigast att den är så snyg osm den bara kan vara. En inbjudande och snygg bostad, gör att man fastnar för den och vill besöka den. Ju fler som deltar på en visning, desto bättre förutsättnignar har du att de vill köpa den. Ju fler som är intresserade, desto fler blir också intresserade. Det är märkligt detta, men så reagerar vi.

Se till att undersöka huset innan du köper det

9 aug 2018

Se till att undersöka huset innan du köper det

Den största affären som sker i våra liv handlar om att köpa ett hus. Beroende på var i Sverige man bor så varierar priserna naturligtvis, men säg att du ska köpa en villa i Stockholm och därmed - säkerligen - får lägga någonstans runt sju miljoner kronor för denna. Det är extremt mycket pengar och det finns heller ingenting som säger att just den villan är i ett bättre skick än vad en villa i mindre stad skulle vara (som kostar en bråkdel av summan). Du köper, helt enkelt, läget och betalar mer pengar för att bo i vår huvudstad.

Bra så - men många gör detta för lättvindigt. Det kan förklaras av att det i Stockholm handlar om en extremt snabb process från visning till dess att avtalet skrivs. På varje objekt som läggs ut till försäljning så finns det många spekulanter; det bidrar i vissa fall till rusande budgivningar och där många rycks med i någon slags tävling snarare än att hålla huvudet kallt. Det kan vara ödesdigert. Som sagt: lägger man åtskilliga miljoner kronor på en villa så vill man också få valuta för pengarna och få en bostad som håller hög kvalitet. Tyvärr så kan man aldrig ta det för givet.

Dolda fel är inte ovanligt idag

Det som visat sig är att många processer kring dolda fel har kommit under senare år. En köpare flyttar in i ett hus och väl där så upptäcker denne att huset har en massa fel som inte nämnts av säljaren. Glasklart, tänker många. I och med att det finns fel som inte orsakas av en själv så måste säljaren ta sitt ansvar och ersätta dessa.

Riktigt så enkelt är det inte i praktiken. Dels så har man som köpare alltid undersökningsplikt och vissa saker ska man alltså upptäcka själv. Dels så utgår även vissa fel utifrån husets ålder. Ett äldre hus kan förväntas ha vissa fel.

Köper du ett hus som är byggt under 50-talet och där man aldrig har renoverat exempelvis taket - ja, då ska du som köpare alltså förväntas vara medveten om att en framtida takrenovering kommer att bli nödvändig. Du kan ju ingenting om hus? Nej, och det är därför man alltid ska anlita en besiktningsman för en kontroll. En besiktningsman kontrollerar huset okulärt och för protokoll över eventuella brister och fel. Det kan vara skillnaden mellan en bra - och en usel - affär.

Genomför en OVK besiktning också

Vi nämnde att besiktningsmannen kontrollerar ett hus okulärt. Det innebär att han protokollför det han ser. Allt annat - det som inte syns - blir svårare att upptäcka och det är dessa problem som kan komma att räknas som ett dolt fel - förutsatt då att det inte är förväntat sett till husets ålder.

En sak som man kan säga om en process gällande dolda fel är att den inte är lättlöst och att den kommer med en oviss utgång där man som köpare är långt ifrån säker på att få rätt. Ett tips är därför att man säkrar upp ytterligare genom att - utöver en besiktningsman - även låter följande tre yrkesmän undersöka huset innan man skriver på ett kontrakt:

 • OVK besiktning En OVK besiktning innebär att en certifierad firma kontrollerar ventilationen. För fastighetsägare så är detta obligatoriskt - OVK besiktning betyder obligatorisk ventilationskontroll och innebär att man på ett givet datum måste, enligt lag, få en kontroll utförd. För villaägare finns inte samma krav - där gäller en OVK besiktning enbart för nybyggda hus och då endast en gång. Genomför du en OVK besiktning innan köp så säkerställer du att luften och cirkulationen är god; något som kan förhindra sjukdomar och/eller fukt och mögelskador. Mer info: https://www.ovkbesiktning.nu/.
 • Rörmokare: Stammarna bör kontrolleras dåd essa dels kan skada huset mycket om de går sönder och dels kostar ganska mycket att byta ut genom ett så kallat stambyte. En rörinspektion sker på kort tid och innebär att en rörmokare - eller en vvs-firma - kontrollerar de rör och ledningar som löper längs insidan av huskroppen med hjälp av slangar och kameror.
 • Radonmätning: En riktig radonmätning ska ske under den så kallade eldningsperioden och äga rum under en längre tid. Radon är näst efter rökning den vanligaste orsaken till cancer och i Sverige finns det faktiskt relativt stora problem med villor som har för höga halter av detta giftiga ämne (som varken syns eller luktar). Du kan genomföra en snabbare radonmätning inför ett husköp. Det ger inga exakta svar, men en sådan kan ge tydliga indikationer på att något är fel. Skulle en snabbmätning ge ett stort utslag så skulle vi definitivt dra öronen åt oss som köpare.

Hur löser ni logistiken vid flytten?

6 aug 2018

Hur löser ni logistiken vid flytten?

Att köpa ett hus är för många familjer en ren och skär dröm. I synnerhet om man bott i mindre bostäder och således haft ett litet utrymme att röra sig på. Inte sällan så har man haft en bostad - en tvåa eller en trea - i Stockholm, man har fått barn, man har bitit ihop så länge som det bara är möjligt - barnen har fått dela rum - och till slut så har man då äntligen kommit till den dag då man hittar, och har råd, att köpa ett hus.

En härlig känsla. Barnen får egna rum och en trädgård att leka i, som förälder så kan man skapa egna utrymmen dit man kan dra sig tillbaka. Det handlar om en tid där känslorna är stora och väldigt positiva.

Men, det är inte bara att flytta. Ibland kan det vara så att man får vänta innan man kan flytta in och innan de tidigare ägarna hunnit flytta ut. Det beror naturligtvis på hur man själv agerat vid din egen försäljning och hur man lagt upp kring in- och utflyttningsdatum i denna. Det är dock inte ovanligt att man kan ha någon- eller några veckor på “resande” fot och där man tvingas bo i kappsäck. Det brukar ske hos goda vänner. De flesta ställer upp med sovplatser i samband med en flytt.

Frågan är bara hur man ska tänka gällande möbler och övrigt bohag? Att man själv får sängplats tillsammans med övriga familjen är en sak - men det är omöjligt att få in allt man äger i någon annans bostad. Det finns en gräns även för hjärterum kontra stjärterum. Den givna lösningen i Stockholm vid liknande problem är att man använder sig av magasinering.

Välj magasinering i samband med flytten

Magasinering innebär att du under en tid - som du själv bestämmer - kan lägga in din tillhörigheter i förrådsutrymmen. Dessa är uppvärmda, de är övervakade och inbrottssäkrade, de är försäkrade och de är heller inte så dyra. Magasinering i samband med en flytt behöver heller inte innebära en massa extrajobb.

Det fina är att du får en- eller flera containrar hemkörd till er bostad och dessa är det därefter ni som fyller. De containers ni beställt kommer därefter att transporteras till de lager som företaget tillhandahåller. Förenklat så innebär detta att ni inte ens kommer att behöva ett körkort.

Ett väldigt smidigt alternativ som ni, som sagt, kan säga upp när ni själva vill. Då ni väl väljer att avsluta avtalet med företaget inom magasinering så kan ni beställa hemkörning - era möbler, ert bohag och allt ni valt att lägga i era containrar - kommer då att köras till ert nya hus.

Välj magasinering även efter flytten

Inte sällan så överskattar man husets storlek. Man tror sig - med lätthet - få plats med allt man äger. Det får man sällan. ganska snart så har man fyllt garaget, man har källaren full av prylar och man har åter ett problem på halsen - trots att man tänkt sig att husets storlek och generösa yta ska kunna svälja allt. Det finns naturligtvis en möjlighet att åter vända sig till företaget inom magasinering i detta läge.

Ett annat alternativ - som dock många har väldigt svårt för - är att göra en rejäl utrensning. Vill man bli av med möbler, kläder och andra föremål så kan man i Stockholm ringa Stadsmissionen, Emmaus eller Myrorna som brukar erbjuda sig att hämta allting. Genom detta gör du gott för någon annan.

Handen på hjärtat: om du inte använder en sak idag - hur troligt är det att framtiden kommer att erbjuda en användningsområde? Välj magasinering för det som har ett ekonomisk eller sentimentalt värde för er. Resten kan ni gott skänka bort.

På http://gopak.se/ finns en ny typ av magasineringslösning som kan vara värd att kolla in.

← Äldre inlägg