Här hittar du hustillverkare i Stockholm

13 jul 2018

Det är ett stort steg att att köpa ett hus. Ännu större steg blir det att köpa ett helt nytt hus och därmed bestämma allt från storlek och utformning till placering och estetik. Det är en stor fördel att titta på många olika hus först innan man bestämmer sig. Besök många olika hustillverkare, titta på deras färdiga modeller som står uppställda för besök och fundera över behoven. De olika hustillverkarna i Stockholm kan hittas via flera olika vägar:

Hus.se

Denna webbplats samlar alla hustillverkare på en och samma sida. Här kan man sedan filtrera utifrån vilken stad man bor i, i detta fall Stockholm. För att göra det något lättare att hitta rätt tillverkare går det även att filtrera på ”Typ av hus”, ”Entreprenadform” samt ”Utförande”. På detta sätt kan man se vilka hustillverkare i Stockholm som uppfyller de krav man har på det kommande huset. Väljer man att enbart sortera utifrån stad (Stockholm) så visas ca 30 olika företag. På mindre orter är det däremot betydligt färre företag att välja på.

Hitta.se

Vid sökning här visas hela 88 företag som registrerat sig på ett sätt som gör att de syns på ”hustillverkare”. Betydligt fler än vad hus.se visar. Men orsaken hittas bland annat i hur begreppet tolkas. För här finns både de som tillverkar hus (som företagen ovan) samt de som monterar dessa via entreprenad. Utöver det även en del fastighetskonsulter och förvaltare. Fördelen med hitta.se är att man snabbt kan få fram kontaktuppgifterna till företagen. De finns inte lika enkelt listade på hus.se

Hem, Villa & Bostadsrätts Mässan

”Hem, Villa & Bostadsrätt” är nordens största mässa med inriktning mot boende. Den hålls en gång per år i Stockholm (Älvsjö). Under hösten är mässan öppen ett par dagar och brukar locka till en stor mängd besökare. Detta både de som planerar att bygga hus och de som bott i sin hus ett flertal år. Ett alternativ är att anmäla sig till ”Husbyggarträffen” som är en informationsträff för de som har planer på att bygga nytt eller bygga om. Detta oavsett om man vill anlita hustillverkare eller göra det på egen hand.

Google Maps

Via Google Maps kan man snabbt hitta ett par hustillverkare i Stockholm. Kom däremot ihåg att den adress som anges generellt är till företagens kontor. Vill man se färdiga hus (som är uppställdaenbart för visning) är det inte säkert att dessa finns på den markerade platsen. Det finns däremot betydligt fler hustillverkare i Stockholm än som finns noterade på Google Maps. En orsak är att företagen kan ha sina huvudkontor i Småland, Dalarna eller någon annanstans och enbart har ett mindre kontor i Stockholm som används för återförsäljning av dessa hus. Sett till de ovan nämnda vägarna bör hus.se väga tyngst. Men glöm inte mässan där en hel del inspiration och idéer kan väckas.

Har du återkommande stopp i avlopp?

30 jun 2018

De flesta hushåll upplever då och då att rören slammar igen mer eller mindre. Det är så pass vanligt och är inget stort problem som man inte själv kan lösa. Särskilt gäller det om man vet att man har relativt nya rör. Bor man i ett gammalt hus, som en del bostadsrättsföreningar i till exempel i Stockholm, kan man ha gamla rör. Då hjälper inte det hur många gånger man själv tar en vaskrensare, starka kemikalier eller rensar golvbrunnar och avlopp.  Det enda som hjälper då är att försäkra sig om att det inte är annat som täpper igen rören och att de inte är på väg att gå sönder.

Detta bör du göra om du har återkommande stopp i avlopp

Det enda man kan göra är att ringa efter ett företag som kommer ut med en miniatyrkamera och tittar på rören från insidan. Det är enda sättet för att säkerställa att det inte är fel på rören. Ingen vill ha vatten- eller fuktskador på sin fastighet. I sådana fall riskerar man stora skador på väggar och golv. Det kan innebära stora kostnader för att komma till rätta med sådana skador, och får man inte bort allt som har blivit skadat av vattnet, riskerar man att få allvarliga fuktskador.

Med kameran kan man avgöra renovering eller ej

När man väl har inspekterat rören från insidan och försäkrat sig om att besvären inte har uppstått på grund av skador på rören, kan man sedan spola stammarna så att man verklgien kommer till rätta med problemen med stoppen i avloppen. Att det blir stopp i rör, kan ha åstadkommits av olika anledningar. Några kan vara att det är så pass stora mängder kemikalier som rinner ner i våra rör. Vi använder mindre mängd varmt vatten. Våra tvättmaskiner och tvättmedel tvättar kläder rena även på låga temperaturer. Detta kan vara en orsak till att det blir oftare stopp i våra avlopp.

Med en stamspolning har man löst problemet endast för tillfället

Även om man har fått vattnet att rinna till i rören för tillfället, är det egentligen en tillfällig och inte en permanent lösning att spola stammarna med hett vatten. Efter några år har man samam problem med proppar som stoppar vattnet från att rinna i avloppen. Därför bör man i det långa loppet räkna med att byta ut stammarna helt och hållet, alternativt göra en relining, då man ser till att förnya rören med plast. Lär mer här om ett företag som gör stamspolning i Stockholm.

Finns det möjlighet till snabb tandvård?

19 jun 2018

Att köpa ett hus är inte bara att köpa tak över huvudet. Det handlar även om att köpa ett område. Med detta menar vi att många blir förblindade av att huset i fråga är vackert, attd et är smakfullt inrett och att det har exakt den planlösning man önskat sig. Först efteråt kommer man på att man inte fullt ut undersökt var huset i fråga är beläget. Något som kan bli en negativ överraskning.

De flesta husköpare är barnfamiljer. Det gör att man har vissa krav på köpet. Man vill dels ha närhet till affärer för att snabbt kunna handla mat och andra varor. Dels så vill man ha närhet till förskolor och skolor. Som en tredje önskan så ska det finnas vettiga aktiviteter för barnen i området - lekparker, fotbollsplaner, idrottsföreningar och så vidare - och dels så vill man också att det ska finnas möjlighet att snabbt kunna få vård om olyckan skulle vara framme.

En akut tandläkare kan rädda tänderna

Vad händer om ditt barn ramlar från en klätterställning, slår munnen i backen och tappar två framtänder? Du måste snabbt kunna boka in en tid hos en akut tandläkare och ge ditt barn den hjälp han/hon behöver. Tyvärr så finns inte den möjligheten överallt i Stockholm.

Visst, du kan åka till exempelvis Solna eller centrala Stockholm och besöka en akut tandläkare där - men det tar lite tid och under den tiden kan smärtan vara outhärdlig och det kan dessutom innebära att tänderna inte går att rädda.

Vilket område ligger huset i egentligen?

Visst, man kan tycka att en akut tandläkare och dennes vara- eller inte vara är en fråga som inte alls är relevant. Det var dock bara ett tecken på hur man ska tänka i n n a n man köper ett hus. Var inte så snabb på avtryckaren. Kolla upp området i fråga innan och se till att ni har kött på benen innan ni fattar ett beslut.

Vård - dit vi räknar en akut tandläkare, skola och omsorg är viktiga element att söka efter i Stockholm och närliggande områden. Likaså god kommunikation som gör det möjligt för er föräldrar att pendla till- och från jobbet.

Att lita fullt ut på det som står skrivet i prospektet från mäklaren är ingen god idé. Se till att ta några promenader i området, se till att provåka - både kommunalt och med bil - samt se till att söka lite på internet innan. Att hamna i rätt hus, men i fel område är exakt lika illa som det motsatta scenariot.

Läs mer: http://www.akuttandläkarestockholm.net.

Genomför er badrumsrenovering innan ni flyttar in

19 jun 2018

Bostadsmarknaden i Göteborg är glödhet, och även om vi just nu ser en liten dipp i prisutvecklingen finns det inget som tyder på att en bostadsaffär skulle vara en förlustaffär på lång sikt. Faktum är att den bromsade prisutvecklingen mest är positiv - den hindrar den utbredda spekulationshandeln med bostäder som förekommit, framför allt i Göteborg och Stockholm, där ”klippare” köpte nedgångna lägenheter och genomförde hiskeliga och undermåliga badrumsrenoveringar och köksrenoveringar i ”modern” stil och sedan sålde objekten dyrt.

Tyvärr ser vi fortfarande effekterna av dessa klåpares framfart; i Göteborg är det svårt att hitta en bostad där badrummet och köket inte är ”lyxrenoverade”. Det första man som spekulant kan göra är väl kanske att försöka välja bort dessa objekt, men man kan också tänka att dessa bostäder generellt betingar ett lägre pris, och nu när det råder baisse på bostadsmarknaden kan man faktiskt göra ett riktigt kap.

Badrumsrenovering ett måste

Om du köper en bostad där du känner att badrummet är för fult för att du ska kunna leva med det, och där renoveringen är gjord på ett icke fackmannamässigt sätt, finns det så klart ingen annan utväg än att genomföra en badrumsrenovering. Med en renovering har du möjligheten att återställa badrummet till ett utseende och en stil som mer harmonierar med lägenheten och fastigheten. Dessutom säkerställer man att badrummet får ett ordentligt tätskikt och slipper drabbas av framtida fuktskador.

Renovera innan

En badrumsrenovering är alltid bäst att genomföra innan du flyttar in i bostaden. Att bo i ett hus eller en lägenhet under en badrumsrenovering är obekvämt, dammigt och överlag ganska jobbigt. Försök därför att få ett så tidigt tillträdesdatum som möjligt på den nya bostaden, och ett så sent som möjligt på bostaden du säljer. Räkna in den extra kostnaden i budgeten för renoveringen och se till att hellre lägga till en extra summa på bostadslånet.

Låt proffsen göra om och göra rätt

I Göteborg finns många firmor som är specialister på badrumsrenoveringar och kan erbjuda totalentreprenad på en renovering. Det är alltid bäst att anlita professionella yrkesutövare när man står inför något så känsligt som en badrumsrenovering. Det är en komplicerad process att anlägga ett godkänt tätskikt och en snygg finish, och som vi tidigare nämnt är det inte svårt att se när en amatör har varit framme.

Att anlita behöriga hantverkare gör dessutom att du får garanti på jobbet, samt ett kvalitetsintyg. Ett kvalitetsintyg på en badrumsrenovering är en rejäl värdehöjare på bostaden redan från start. Det gör att du egentligen redan fått tillbaka kostnaden direkt, bara på att anlita professionell hjälp. Så mycket höjs en bostads värde av ett professionellt renoverat badrum. Betänk också att arbetskostnaden för hantverkarna tas ner med 30% med ROT-avdraget, en mycket bra anledning att anlita professionell arbetskraft!

Inget att vänta på

Det är lätt att hitta bra badrumsrenoverare i Göteborg och få det nya badrummet i perfekt skick innan du flyttar in. Om du väntar till efter flytten kommer du antagligen bara att skjuta upp projektet i väntan på ett perfekt tillfälle som aldrig kommer. Ta även hjälp av renoveringsfirman när du planerar badrummet – här finns mycket värdefull kunskap att hämta, kunskap kring byggnadsvård, kultur- och arkitekturhistoria, men även kring moderna lösningar som harmonierar och smälter in snarare än skapar obalans. Det är alltid bra att vara fler kloka huvuden när man planerar en badrumsrenovering, och de flesta renoveringsfirmor ser det som en naturlig del av projektet.

Du kan läsa mer om badrumsrenovering på denna sida: http://www.badrumsrenoveringigöteborg.se.

När huset inte är som du tänkt dig

7 jun 2018

När man köper en hel villa kan det vara vissa saker som man kanske komplettera huset med funktioner som man gärna har med det nya huset. Det kan vara ett badrum som inte är riktigt optimalt, eller ett kök som har sett bättre dagar. Även om huset i övrigt är precis som familjen och du önskar er kan det fattas viktiga delar som inte gör huset riktigt optimalt. Vissa vill ha ett garage till sin bil, medan andra bygger om sitt garage till en del av villan. Andra önskar sig en riktigt fin altan där man kan sitta under sommarkvällar och njuta av sommaren.

Vilken typ av altan önskar du?

Här vill vi poängtera att det finns altaner som fyller vissa funktioner. Vissa vill ha en pool inbyggd i sin altan. Andra vill ha en altan med en badtunna, en egen grill, eller bara vill ha en altan där man kan breda ut sig. Någon kanske vill ha en altan byggd ovanpå ett garage. Önskemålen är olika beroende på hur huset och tomten ser ut. Har man höjdskillnader på sin tomt runt huset kan man behöva bygga altanen antingen på pålar eller på en enkel platta.

Vill du ha en stor altan, säg på 100 kvadratmeter, kan bygget gå på cirka 80.000 kronor, med ROT-avdraget inräknat. Om du utgår från denna summa som är beräknat på en yta som är 100 kvadratmeter, kan du enkelt räkna ut vad din altan skulle kunna kosta. Ännu mindre blir det ju om du bygger altanen själv. Men är det så att altanen ska byggas på pålar rekommenderar vi att låta en professionell hanterkare bygger den. Eller om du vill bygga in en pool eller badrunna eller en grill, då är det bäst att anlita proffsen till det.

Viktiga kriterier när man anlitar hantverkare

Om du inte på rak arm känner till en hantverkare som kan göra jobbet åt dig och ska ut och anlita en professionell hantverkare listar vi här några viktiga kriterier att utgå från när du anlitar ett företag som tar hand om altanbygget åt dig.

1. Jämför de olika hantverkarna mot varandra

Det bästa du kan göra, om du inte redan känner till en hantverkare som kan bygga din altan är att googla ”bygga altan”. Då får du flera olika förslag av Googles sökmotor. På det sättet kan du ta kontakt med flera olika och jämföra dem med varandra.

2. Be om offert och referenser

Fråga om de har kostnadsfria offerter. Här anser vi att det inte ska kosta något extra om de ska ge offerter, eller vill komma hem till dig för att förvissa sig om hur stor altan, eller var du vill ha den.

3. Anlita utbildade hantverkare

Anlita bara erfarna byggare för din altan. Det är stor skillnad på dem som har erfarenhet och vet vilka fallgropar som kan finnas när man ger sig på ett så stort bygge som en altan kan vara.

4. Har egen ansvarsförsäkring

Det är viktigt med att anlita ett företag som är erfarna not att förstå att olyckor händer alltför lätt – sådant ska inte gå på din hem- eller villaförsäkring. Allt sådant ska gå på företagets egen försäkring.

5. Få garantier på bygget

Om ett företag er garantier på det som de bygger kan du lita på att de är noggranna. De kommer inte att vilja stå för byggkostnaderna om bygget skulle rasa samman. Får du garantier på bygget kan du räkna med att det är bra nog.

Glöm inte kolla taket när du letar hus

30 maj 2018

Att vara på husjakt i Stockholm handlar mycket om att söka en känsla. Man väntar på den där ingivelsen när man stiger över tröskeln till ännu ett ”objekt”, den lilla rösten som säger: Här vill jag bo. När den känslan infinner sig är det underbart, men det är tyvärr också lätt att den gör en lite blind för de eventuella fel och skavanker som kan finnas på huset.

Se upp för dolda fel

Det finns många fel som kan ligga dolda i ett hus. En del av huset som inte får så mycket uppmärksamhet är taket. Tak är överhuvudtaget något som inte så många husägare ägnar så mycket tid åt. Ett hus är ju byggt för att hålla länge, och tegelpannor kan hålla i vad som närmast verkar vara evig tid. Men även om ett tak ser fint och helt ut, betyder inte det att allt är frid och fröjd.

Slitna material kan orsaka skador

De material som döljer sig under tegelpannorna eller takplåten - träläkten och takpappen - slits ut betydligt fortare, och om takpappen blir sliten eller skadad kan fukt tränga in i huset. Det är viktigt när du tittar på ett hus att du går upp på vinden och ser dig omkring. Använd alla dina sinnen, lukta, titta, smaka på luften och försök utröna om det känns som att något inte stämmer. Om det börjar närma sig budgivning, ta in en besiktningsman och se till att han kontrollerar taket noga. Om du vill kan du även anlita en takläggare här i Stockholm som kan utföra en takbesiktning åt dig. Du har undersökningsplikt som köpare, vilket innebär att du har en skyldighet att undersöka huset för dolda fel. Och du bör vara så noggrann du kan. Om ägaren tar illa upp är det hans problem.

Ta hjälp av en erfaren takläggare

Nu är det förstås inte så att du måste avstå från drömhuset bara för att det är problem med taket, men det är viktigt att veta vad som gäller om du skulle vinna budgivningen. Hur mycket arbete kommer det att innebära och vad kommer det att kosta? Skavanker som upptäcks kan hjälpa dig att bättre avgöra vad huset är värt, och är du enda spekulanten kan det hjälpa dig att pressa priset.

Även här kan det vara bra att konsultera en takläggare. En erfaren takläggare ser direkt vad som måste åtgärdas, och hur det kan göras på ett sätt som gör taket säkert och samtidigt bevara husets särprägel och charm. Varje område i Stockholm har sin särprägel, och man kan vinna mycket på att anlita en takläggare i med goda kunskaper om området. Läs mer här.

Till sist

För att sammanfatta: Letar du efter ett hus i Stockholm, var noga med att noga kontrollera vilket skick det är i innan du börjar buda. Tänk på att om taket måste renoveras, så måste det göras utifrån områdets detaljplan, och på ett sätt som harmonierar med husets och områdets karaktär. För att få hjälp med detta är det bra att anlita en erfaren takläggare med god lokalkännedom.

Ta in en snickare innan ni flyttar in

27 maj 2018

Många som köper hus gör det under premissen att man antagligen måste göra vissa förändringar på huset för att det ska fungera optimalt. Kanske behövs ett extra sovrum till något av barnen, kanske behövs ett arbetsutrymme eller ett kontor. Sån här små ombyggnationer är oftast ingen större konst för en snickare att fixa, men det kräver ändå en viss planering. I Stockholm är efterfrågan på snickare stor, och även om här finns en hel del duktiga snickare över hela länet kan det vara svårt att få tag i en på kort varsel.

Vänta inte, det kan ta år

Det är lätt att man tänker att, vi flyttar in och så får vi ta in en snickare när det är läge. Det upplevs som stressigt och jobbigt att behöva ta in en snickare det första man gör när man fått tillgång till huset. Dock är det precis vad man bör göra. Den som väntar med att ta in snickare märker snart att det där ”läget” som skulle infinna sig helt enkelt inte gör det. När vardagen i den nya bostaden väl rullar igång känns det mer och mer oöverstigligt att röja undan och bereda plats för en ombyggnation i bostaden, och risken är att det tar flera år innan projektet kommer till skott.

Planering var ordet

Visst kan det vara svårt att få tag i en bra snickare i Stockholm, men det är inte alls omöjligt. Planering är nyckelordet här. När ni har slagit till på ett hus och är överens om vad som bör göras, börja med att se om ni kan få ett så tidigt tillträdesdatum som möjligt. Var beredda på att stå med två bostäder en period, kanske en eller två veckor beroende på projektets storlek. Om en snickare får fri tillgång till huset och inte behöver ta hänsyn till möblemang eller människor som bor där, kan han eller hon jobba ostört och effektivt. Då kommer ombyggnaden att gå smidigt. Att ta ner en vägg och sätta upp nya kan gå på några dagar.

Högre kostnad, men värt pengarna

Det blir så klart en lite större kostnad, så räkna helst med det när ni ansöker om bostadslån. Om summan för ombyggnaden bakas in i bostadslånet märks det knappt och ni behöver inte ha ångest över ekonomin. En snickare i Stockholm är inte särskilt dyr heller, en vanligt timpenning är ungefär 500 kronor inklusive moms. 30% av arbetskostnaden går att dra av med ROT. Om du själv står för materialinköp och ser till att allt finns klart för snickaren när denne kommer, får du också ner kostnaden rejält.

Allt färdigt på flyttdagen

Att flytta in i ett hus som är optimerat just för er innebär att ni kan bo in er direkt, utan den där ofärdiga känslan man har av ett kommande byggprojekt. I en bostad som inte riktigt är ”klar” är det svårt att slå sig till ro. Samtidigt gör vardagens lunk att den där ombyggnadsdrömmen känns alltmer avlägsen och kanske aldrig kommer att bli av.

Hitta en bra snickare i Stockholm och se till att ge honom utrymme att göra jobbet innan ni flyttar in. När flyttlasset går till den nyfixade bostaden känns det skönt att veta att det där extra sovrummet eller arbetsytan är på plats och färdigt att börja utnyttjas. En bra början på det senaste steget i er bostadskarriär.

Vi kan rekommendera denna firma för snickeriarbeten: http://www.stockholmsnickare.nu/.

Detta kan en elektriker hjälpa dig med

22 maj 2018

När det är dags för elinstallationer i hus, är det alltid en behörig elektriker som ska göra installationerna. Även den minsta lilla ledning ska göras av en elektriker. Det är en enkel regel med el som är lätt att komma ihåg. Så länge det handlar om el som kan förlängas med elsladd, förlängningssladd och som ansluts genom att pluggas i väggen (den yttre sidan av väggen) får vem som helst göra det.

Uttag och strömbrytare ska vara installerade så pass säkert att till och med ett skolbarn ska kunna göra det. Så snart det kommer till elsladdar som ska in i väggar, som ska genom väggar, då är det en behörig elektriker som ska utföra det. Vi har i mångt och mycket tappat respekten för den kraft som elektriciteten har, men det är inget att leka med.

Spara din förbrukning av el

En elektriker kan göra så mycket mer än bara dra en elsladd från punkt A till punkt B. En elektriker kan till exempel hjälp dig med att spara energi och få ner kostnaderna för din elförbrukning.

Dirigera elförbrukningen i ditt hem

En elektriker kan installera olika nyttiga funktioner i ditt hem. Genom att installera automation i ett hem kan man öppna dörrar, stänga av maskiner, sätta på maskiner, släcka och sätta på lampor.

Installera larm i ditt hem

Behöver du larm i ditt hem, lagom till semestern? Det är många som känner att de kan åka på semester från hemmet och slippa oron för inbrott om de har ett riktigt larm i huset. Dessutom finns det många andra funktioner som hjälper till att ge sken av att någon är i huset under semestern.

Stockholm särskilt drabbat av inbrott

Bor du i Stockholm, i någon av förorterna Bromma, Solna, Lidingö eller i Täby, kan villaområdena vara särskilt utsatta för inbrott. Då är det bäst att installera larm med koppling till ett väktarbolag som kommer inom endast några få minuter och ser till att huset är säkrat. Ett annat alternativ är att ha en grannsamverkan. Studier som tidigare har genomförts har visat att just grannsamverkan är bland det bästa skyddet man kan få när det kommer till inbrottsbenägna villor. För att grannsamverkan ska kunna fungera gäller det att villorna har ett riktigt bra larmsystem som tjuter så att grannar och andra kan höra det. Ett inbrott kan ske när som helst på dygnet, vilket innnebär att ett larm måste kunna överrösta annat oljud som kan förekomma i en storstad.

 

Mycket att tänka på inför flytten

10 maj 2018

När man köper ett hus, är det oftast den största affär man brukar göra som privatperson. Inga kostar boendet så pass mycket att det är rena rama miljonköpen, oavsett var i landet man bor, på de flesta ställen, även på små orter. Därför gäller det att tänk på många saker när det kommer till att köpa hus. Här hjälper vi dig att tänka på några av det viktigaste.

1. Lånelöfte

Har du fått något lånelöfte från någon bank? Här kan det verkligen löna sig för dig att inte vara din gamla bank trogen. De tjänar på att vi inte bryr oss om vilken bank man anlitar, utan av tradition och vana trogen vänder sig till den bank som man kanske har haft i flera årtionden. Men vi rekommenderar verkligen att våga tänka i vidare cirklar när det kommer till ett lånelöfte. Det finns många bra banker som har specialiserat sig på boenden och som har helt andra villkor än de traditionella storbankerna som Handelsbanken, Swedbank, Nordea eller SE-Banken. Tänk nytt och kolla upp andra banker. Det kommer att löna sig.

2. Budgivningen

Här är det viktigt att inte låta sig drivas av känslor. Även om man har förälskat sig i ett hus, och mycket gärna vill ha det, visa det inte för mäklaren. Ha is i magen och ge ett bud i sista stund. Genom att låta dem svettas lite gör det att de befinner sig på osäker mark, vilket är bra för dina möjligheter att få det hus du vill ha. Här finns det några olika knep som man kan använda sig av.

Överraskningsmomentet

Antingen kan man chocka de andra budgivarna genom att buda med ett ordentligt pris över det satta utgångspriset. Man kan skrämma iväg de andra budgivarna genom att komma med ett bud som vida överstiger det de har tänkt ge. Det viktiga är förstås att du sedan ger det pris som du kan tänka dig ge för huset.

Hela tiden buda över

Man kan trötta ut de andra budgivarna genom att hela tiden bjuda över med en summa, på säg 5.000, eller 10.000 kronor. Budar de med 1.5 miljoner, kan man alltid buda över med 1 550 000 kronor, eller 1 560 000 kronor. Genom att hela tiden lägga sig lite grann över kan man trötta ut dem. Man kan till och med buda med ännu mindre bara för att trötta ut dem.

Buda i sista stund

Man kan även chocka de andra budgivarna och ta kontakt med mäklaren när budgivningen pågår och fråga om det senaste budet och sedan buda över det när de andra budgivarna tror att de har kammat hem huset. På det sättet kan man spräcka det sista givna budet och få dem att ge upp.

3. Besiktning

Säg att du har vunnit budgivningen, då är nästa steg att kontrollera huset ordentligt. Köpet är inte i hamn förrän du har skrivit på. Håll mäklaren på sträckbänken och säg att du vill ha huset för det senast givna budet men att du vill bara kontrollera en liten sak, och det är att anlita en besiktningsman som kontrollerar hela huset innan avtalet skrivs på. Du vill ju inte köpa grisen i säcken.

4. Flytten

Till sist är det flytten som ska klaras av, och det är ingen liten grej. Tycker du att du är helt slutkörd efter budgivningen kan det vara läge att anlita en flyttfirma som tar hand om den sista biten innan du kan pusta ut. 

Äger flytten rum i Stockholm, och några av storstadens förorter, som till exempel i Sollentuna, med stora villaområden kan det vara bäst att hitta flyttfirma genom att googla till exempel flyttfirma Sollentuna för att få fram några flyttfirmor nära området du ska flytta till, annars skriver du bara din egen ort i sökfältet på Googles sökmotor.

Dolda fel i hus – vad gäller med rören?

2 maj 2018

Att köpa ett nytt hus kan vara både spännande och roligt. Samtidigt finns det anledning att vara så försiktig som det bara går vid köpet, för att i den mån det är möjligt, undvika obehagliga överraskningar lite längre fram i tiden. Till exempel kan en rörinspektion och en i övrigt noggrann besiktning av huset behöva göras innan ett köp. Läs mer om vad som gäller vid dolda fel och om hur långtgående köparens undersökningsplikt är nedan. 

Ska inte ha varit upptäckbart

För att ett fel ska klassas som dolt gäller att det inte ska ha gått att upptäcka, ens vid en noggrann besiktning. Det är många som väljer att låta anlita en expert som bland annat ser över huskonstruktionen och gör en överskådlig rörinspektion. Just vad gäller rör kan det i vissa fall finnas skäl att anlita en firma som sysslar med VVS och just rörinspektioner, och då särskilt om huset är lite äldre. Detta för att en mer genomgående koll av rören ska kunna göras. 

Rörinspektion kan behövas

Ett område som inte kan sägas vara helt glasklart är rören. Det bästa är om en VVS-firma kan göra en ordentlig rörinspektion för att se om de faktiskt är i ett gott skick. Det här gäller framförallt om det är i en lite äldre fastighet, som nämnt ovan. Detta eftersom det kan anses finnas skäl att göra en rörinspektion på grund av åldern. 

Om säljaren uttryckligen säger att rören byttes för en kort tid sedan, och det ändå uppstår ett fel, är situationen en annan. Då anses det troligen inte föreligga ansenliga skäl för dig att låta en rörinspektion genomföras. Undersökningsplikten är särskilt långt gående, och inte minst när det finns särskilda skäl, till exempel om fastigheten är gammal.

Undersökningsplikten kan utökas

Något annat som förändrar undersökningsplikten är om det finns några symptom på problem. Om det till exempel luktar märkligt i badrummet, eller om det finns fuktfläckar, utökas undersökningsplikten. Det krävs alltså mer för att felet verkligen ska anses vara dolt lite längre fram. 

Ytterligare en faktor som gör att det krävs mer för att uppfylla undersökningsplikten, är om säljaren eller mäklaren ger någon slags varning vid försäljningen. Om ni till exempel får höra att det var länge sedan en rörinspektion gjordes, eller bara att fastigheten har många år på nacken, innebär det att en mer grundlig undersökning än vanligt kommer att behöva göras. Rörsystemet anses nämligen vara ett tillslutet rum, vilket normalt inte ska behöva undersökas. Men under vissa situationer kan det alltså krävas för att undersökningsplikten ska anses vara uppfylld. 

Ansvar

Om det är du som är säljare, är du ansvarig för dolda fel i ett decennium efter försäljningen. Skulle köparen hitta något fel i rören kan du vara tvungen att betala tillbaka en del av försäljningssumman – såvida det alltså inte kan anses ha förelegat särskilda skäl för köparen att låta genomföra en utökad besiktning (se ovan). Om felet beror på försummelse kan du i värsta fall bli skadeståndsskyldig. Det är inte ovanligt att man som säljare tecknar en försäkring om man känner sig osäker kring detta. 

Hur ser alla rör och ledningar ut?

25 apr 2018

Det som möter ögat ger inte hela sanningen. En väldigt vacker och putsad fasad kan dölja väldigt mörka hemligheter. Det här kanske låter som en spännande sammanfattning av en ny serie på Netflix, men faktum är att vi ska titta lite närmare på hur man bör tänka då man står inför att köpa ett hus.

Felet som många gör är nämligen att man köper ett hus utifrån de givna premisserna som ges - vad mäklaren säger, vad säljaren poängterar och vad man själv ser. Gör man på det sättet så lever man väldigt farligt. Av de enkla anledningen att man då riskerar att hamna i en situation där huset i fråga inte alls mår så bra som fasaden ger sken av och att man kan få betala ganska dyrt för detta.

Dolda fel är en sak - men att leda ett sådant i bevis är ett helt annat. Många verkar tro att det mesta löser sig. Hittar man ett fel på avloppet eller inser att taket inte håller måttet så tror man per automatik att säljaren bär ansvaret för att ersätta/korrigera detta. Så behöver det inte alls vara. Det handlar om en ganska stor gråzon där det är lite av en djungel att reda ut vad som är ett dolt fel och vad som räknas som ett förväntat sådant.

Om du köper ett hus som är äldre så kan nämligen husets höga ålder innebära att du borde förvänta dig att avlopp, rör och ledningar inte håller den kvalitet du räknat med. Det kan i sin tur leda till att det du trott varit ett dolt fel i själva verket inte alls är det. oavsett vilket så kan du dock räkna med en lång process där säljaren - naturligtvis - kommer att hävda sin rätt in i det längsta.

Anlita ett företag inom VVS i Malmö

Det bästa sättet att förebrå ett sådant scenario är att kontrollera huset ordentligt. Det kan du som lekman inte göra på ett korrekt sätt och vi tänkte därför räkna upp två yrkesmän som du bör kontakta innan du skriver ett kontrakt med säljaren. Vi kan säga att du står inför att köpa en villa i Malmö och att följande personer/företag bör, så att säga, bana vägen till din eventuella inflytt:

  • Besiktningsman En besiktningsman är en absolut nödvändighet att anlita. Dels så kan denne yrkesman upptäcka fel i husets konstruktion - vid exempelvis en omfattande renovering som utförts. Dels så kommer han även att undersöka hela huset från topp till tå, föra ett protokoll där alla fakta samlas och där du som köpare sedan kan ta ställning till om eventuella fel gör det värt att fortsätta. Även säljaren kommer att få samma protokoll och det gör det hela till en förhandlingsfråga. Finns det fel så kan du garanterat också pruta på priset. En annan fördel med en besiktningsman är att du kan diskutera eventuella ändringar på plats. Du kanske har en vision om en mer öppen planlösning till detta hus i malmö - men är en sådan verkligen möjlig att genomföra? En besiktningsman ger svaren direkt.
  • Företag inom VVS Hur ser huset ut på insidan? Din besiktningsman kontrollerar allting okulärt och med ögonen. Det innebär att ett företag inom VVS kan komplettera genom att undersöka rör och ledningar som löper längs insidan av huset i Malmö. Företaget inom VVS har nämligen resurser som möjliggör en kontroll med hjälp av kameror där man i realtid kan se hur stammarna egentligen mår och där undersökningen i fråga går väldigt fort. Skulle företaget inom VVS upptäcka sprickor, hål eller att stammarna är på gränsen till att brisera - ja, då kommer det att innebära att du som köpare får bära den kostnad som exempelvis ett stambyte för med sig. Vi anser att ett företag inom VVS är en nödvändig utgift på samma sätt som en besiktningsman. Dessa yrkesgrupper kompletterar varandra och gör ditt husköp betydligt tryggare.

En flytt kan leda till en vårdnadstvist

25 mar 2018

Skilsmässor sker varje dag. Det kan vara värt att veta omd en saken om man själv - tillsammans med sin partner - beslutar sig för att det inte längre fungerar att leva tillsammans och att man kommer att få det bättre på tu man hand. En klen tröst måhända, har man varit tillsammans under en längre tid, har barn tillsammans och planerat att leva tillsammans resten av livet så är det naturligtvis ett nederlag att se att man inte längre passar ihop.

Ibland så är dock devisen om att bättre fly än illa fäkta gångbar. Vissa äktenskap fungerar helt enkelt inte och där är en skilsmässa definitivt något som kommer att gör alla parter lyckligare på sikt. Även om det handlar om lång tid innan alla sår är läkta.

De flesta skilsmässor sker civiliserat. Man kanske inte längre älskar varandra - men man har fortfarande respekt för sin forne partner. Och; har man barn tillsammans så sätter man dem i första rummet och försöker undvika de största konflikterna. Tyvärr så kan det dock komma konflikter som rör barnen och de kan komma efter flertalet år. En vårdnadstvist är en konflikt som många enbart tänker sig inträffa i samband med en skilsmässa - tätt inpå. Det är vanligast.

Samarbetsproblem anges ofta som skäl vid en vårdnadstvist

Men det finns även exempel på där en vårdnadstvist inträffar flertalet år efter att en skilsmässa är genomförd och där denna också varit relativt lyckad sett till att föräldrarna kommit överens om allt som rör det ekonomiska samt hur vårdnaden av barnen ska se ut rent praktiskt - var ska de bo, i vilken omfattning och var ska de gå i skolan?

Vårdnaden om barnen är vid en skilsmässa alltid gemensam, ska vi tillägga. Det är först då en förälder stämmer den andre och då denne motsätter dig detta som en vårdnadstvist tar vid. Efter några år då - vad kan påverka det? Primärt två saker:

  • En flytt Livet förändras och det kan innebär att en förälder får jobb i en annan stad, kanske träffar en ny kärlek eller köper ett nytt hus - saker som försvårar frågan om gemensam vårdnad. Det är lättare att ha gemensam vårdnad om man bor i samma stad och att barnen, genom detta, kan fortsätta gå i samma skola samt bo ungefär lika mycket hos varje förälder. Det blir betydligt svårare att göra så om en förälder flyttar till ett nytt hus i en annan stad. En vanlig orsak till varför en vårdnadstvist kan ske flera år efter att skilsmässan gått igenom.
  • Samarbetsproblem Det här är en relativt ny punkt sett till att den går att använda i domstolen som ett argument till varför ensam vårdnad ska tilldelas en förälder. Det är således också en ganska vanlig orsak till en vårdnadstvist. vad innebär då samarbetsproblem? Det är ett brett spektra där allt ifrån försvårande vid hämtning- och lämning, allmänt försvårande i form av att aldrig svara i telefonen, missa tider, strunta i viktiga besök och så vidare ryms. En del pekar på att just samarbetsproblem är en fälla för speciellt pappor som ofta visat sig förlora vid en sådan vårdnadstvist. Kritiker menar att begreppet samarbetsproblem är lite för luddigt och svårdefinierat, eller helt enkelt: ett skäl att använda sig av i brist på annat. Kritikernas åsikt alltså - inte vår.

Oavsett vilket skäl som ligger bakom beslutet om att inleda en vårdnadstvist så bör man som förälder - båda två - anlita varsitt juridiskt ombud som kan föra talan i rätten samt fungera som ett mentalt stöd genom en enormt jobbig och påfrestande process.

Gör en mögelbesiktning innan köp

19 mar 2018

Bostadsmarknaden i landets storstäder har mattats bara det senaste året. Att köpmarknden av bostäder har lugnat ner sig , innebär inte att priserna inte är höga. Tvärtom. Priset på bostäder fortsätter var relativt högt. Vissa ekonomer menar att det är för höga priser i Sverige, fortfarande. Den som har varit med ett tag vet att med tiden anpassar sig priserna efter utbud, kontra efterfrågan, och då kan priserna anpassas efter det.

Med tanke på de höga priserna på landets bostäder, innebär det att köpare oftast vill ha valuta för pengarna och förväntar sig mer eller mindre perfekta bostäder. Många känner inte till vilket stort ansvar som man som köpare har att ta reda på eventuellt fel på bostaden som de köper. En säljare har inte alla gånger skyldigheten att påtala alla brister. Det är en sanning med modifikation och en tunn tråd många säljare håller fast vid. Uppenbara fel är man som säljare skyldig att påtala. Blir det en tvist om huset senare, kan även en säljare bli skyldig och betala skadestånd för ett hus som denne borde ha påtalat vid försäljningen.

Uppenbara problem måste säljaren tala om

Är det så att huset har skadats av mögel och inte har gjort något åt saken och sedan säljer huset, kan man som säljare bli skyldig att betala vite för att man inte har åtgärdat problemet. Men för att inte råka ut för det kan även den potentiella köparen göra en ordentlig besiktning av bostaden innan affär. Då gäller det för besiktningsmannen att upptäcka eventuella fukt- och mögelangrepp.

Särskilt farligt är det om man fått mögelangrepp eftersom det snabbt kan sprida sig i resten av huset. Och då blir man tvungen att sanera hela huset, vilket kan bli kostsamt för den som har drabbats av det. Det är inte bara huset som blir sjukt, även människor kan drabbas av sjukdomar som andningssvårigheter och astma. Det som är naturligt i naturen är onaturligt på hus och i bebyggt område. Mögel får man oftast genom att det blir fuktigt, och mögelsporer gillar fukt och mörker. Har man i byggskedet fuskat med material kan man få ett hus som drabbas av fukt. Därför är det viktigt när man bygger hus att välja material som håller hög kvalitet. Det lönar sig i längden även om man tänker att det är billigt material.

Vid mögel är sanering enda rätta

Det enda man kan göra om man har fått mögel i huset, är att göra en riktigt sanering av möglet. Det är mycket viktigt att få bort det ordentligt och att göra sig viss om att det saneras på rätt sätt. Då är det viktigt att också få bort orsaken till möglet. Märker man att man har fått mögel i huset, kan man samtidigt göra en ordentlig analys av resten av huset så att man vet att man inte fått mögel på fler ställen. Det är lika bra att sanera bort allt samtidigt, så att man har förebyggt problemen innan  de blir för stora. För att komma till rätta med mögel krävs det medel som tar bort och dödar mögelbakterierna. Sedan bör man ersätta det utsatta området med nytt, fräscht material. Man kan även sätta upp avfuktare för att verkligen få bort problemet. Sedan kan man göra vissa andra saker för att förhindra fler framtida problem, såsom bättre ventiler.

Finns många besiktningsmän i Stockholm

Bor man i någon av landet sstorstäder finns det många företag som arbetar med mögelsanering. Helst vill man kanske ha någon som arbetar nära där man bor. Då kan man googla mögelsanering Stockholm, om man råkar bo i Stockholm. Annars kan man skriva mögelsanering och sedan den stad där man bor, då bör du få förslag på flera mögelsanerare. En som sanerar mot mögel kommer då hem till dig och sprutar ett bekämpningsmedel som dödar mögelsporerna. Man kan alltså itne skrapa bort mögelsporer, det gör bara att de förökar sig och sätter sig på fler ställen.

Olika typer av parkettgolv och lite om golvslipning

7 mar 2018

Ett parkettgolv ger stil åt en bostad, och finns i de flesta lägenheter och hud i Stockholm. Ett rum med ett vackert parkettgolv är ett rum man vill vara i, och därför kan ett välskött gammalt parkettgolv vara det som avgör och får upp priset vid en bostadsförsäljning. Det krävs dock att man vet vad för sorts typ av parkettgolv man har för att kunna sköta om det på rätt sätt, vad gäller till exempel rengöring och golvslipning.

Ett parkettgolv är alltid uppbyggt av korta trästavar lägda i olika typer av mönster. Mönstren kan vara komplicerade eller väldigt enkla. Den gamla typen av parkett, så kallade klassiska parkettgolv, är fortfarande vanliga i Stockholms hem, mycket beroende på att de är av så god kvalitet. Idag är den vanligaste typen av parkettgolv så kallad lamellparkett. I en lamellparkett är stavarna tunna och lagda i flera lager med ett ytskikt högst upp som tål att slipas någon eller ett par gånger, medan ett gammalt massivt parkettgolv kan slipas i princip hur många gånger som helst.

Lamellparkett

Underst består en lamellparkett oftast av furu eller gran, starka träslag som passar bra för golv. På underskiktet ligger sedan tvärgående lameller i plywood eller spånskiva och överst ett ytskikt som ska vara minst 25 mm tjockt, vilket räcker för ett par slipningar. Vilket träslag man väljer här är det som ger golvet dess utseende, de vanligaste är ek, bok och ask, men även mer exotiska träslag som körsbär och eukalyptus förekommer. Ju hårdare träslag man väljer som ytskikt, desto mer sällan behöver golvet slipas. Vilken ytbehandling man väljer spelar förstås också in.

Klickgolv

Klickgolv är den vanligaste typen av parkettgolv idag, och något som många väljer att lägga själv. Klickgolv består av färdiga plankor bestående av så kallad en- två- eller trestav, där stavarna limmats ihop i bredd. Längs sidorna har plankorna spår som gör att de lätt kan klickas i varandra och hålla ihop. Golvet kan läggas direkt på betong med bara golvpapp under, eller på en nålfilt för att få ett lite tystare golv. Lamellerna i ett klickgolv kan även de vanligen slipas en eller ett par gånger.

Äkta parkett

Ett äkta parkettgolv i ett vackert mönster är ett golv för framtiden. Det är betydligt dyrare men kommer å andra sidan hålla väldigt, väldigt länge. Här spikas eller limmas massiva lameller fast. Lamellerna är massiva och ek är det vanligaste materialet. Ett massivt, äkta parkettgolv kräver att du anlitar en professionell golvläggare som erbjuder läggning av parkettgolv, det är ett svårt och precisionskrävande hantverk som kräver kunskap och erfarenhet.

Att slipa ett parkettgolv

Har du ett golv där ytskiktet slipats ner och som börjar se väderbitet ut, bör det ges en slipning. Beroende på om stavarna är lameller eller massiva  tål ett golv olika många slipningar, men principen är densamma, att slipa bort resterna av ytskiktet och få ram en ren och jämn träyta som sedan kan få en ny ytbehandling. För en golvslipning är det alltid bäst att anlita en professionell golvslipare i Stockholm, att slipa golv själv med maskin är krångligt och fordrar att man vet precis vad man gör, annars kan man orsaka skador på golvet. I Stockholm finns många bra golvslipare som har vana att ta hand om våra gamla vackra trägolv.

Köpa hus på Värmdö?

1 mar 2018

Att köpa ett hur är den största affären man gör i sitt liv. Därför är det ganska anmärkningsvärt atts e hur många agerar i detta - särskilt i Stockholm. Man köper ett hus. Punkt. Detta utan att ha besiktigat det och där man betalat extremt dyra pengar. I många fall kan detta förklaras av att Stockholmsmarknaden kräver snabba ryck; ett hus på exempelvis Värmdö säljs väldigt snabbt då det finns ett klart underskott av hus i hela Stor-Stockholm – slår vi inte till nu, så gör någon annan det; så resonerar många. det här gäller inte bara hus utan alla typer av objekt och det finns uppenbara fällor i ett så snabbt agerande.

Gör en besiktning

Det krävs alltid en besiktning innan man köper en bostad och detta för att undvika att hamna i konflikt gällande dolda fel och för att slippa den segdragna process som en sådan innebär. Och – även om det skulle vara ett solklart fall så handlar det om stora bekymmer. Skulle du exempelvis köpa ett hus på Värmdö där ett nyrenoverat badrum är det som slutligen fått dig att slutföra köpet  och där det sedan visar sig, efter några månader, uppkomma vattenskador så har du förmodligen rätt att hävda dolt fel – felet kan aldrig har varit förväntat; badrummet är ju nyrenoverat.

Vilken rörmokare har gjort jobbet?

Men, du har kunnat undvika hela proceduren – bara genom en enkel fråga. Många renoverar innan försäljning och tyvärr så gör många detta utan att ta hjälp av yrkesmän såsom en elektriker och en rörmokare – jobbet sker för att locka till sig köpare och få ett maximalt slutpris. Man vill till minsta möjliga kostnad nå högsta möjliga vinst; en rörmokare väljs bort, en elektriker likaså och möjligen så har man – på sin höjd – tagit hjälp av en plattsättare för att få den där snygga touchen som alla ser. bakom väggarna och under golvet är det kaos.

Din fråga – för att förhindra detta – är att alltså enkel och ställs till mäklare och säljare: vilken rörmokare har du anlitat vid denna nyligen utförda badrumsrenovering? Den frågan kan komma att spara mycket tid och pengar genom att ställas och vi anser att det är nödvändigt. Det kan kännas aningen pinsamt – men är du beredd att betala åtskilliga miljoner för ett hus på Värmdö så kan det vara värt att ha lite blossande kinder för en stund också. 

← Äldre inlägg