Köpa hus i Stockholm

18 sep 2017

Drömmer du om ett hus i Stockholm med en vacker trädgård, markiser och kanske till och med en pool? Om du vill bo centralt får du räkna med att det kan bli en väldigt hög prislapp – pool och markiser eller ej. Samma gäller om du planerar att bosätta dig i kvarter som till exempel Äppelviken i Bromma eller många delar av Lidingö eller Danderyd. Kan man tänka sig att bo lite längre ut från staden kan man dock hitta hus till bättre priser. Det viktigaste är att man har förväntningar efter sina resurser.

Stadsdelar och områden

Populära villaområden är bland annat ovan nämnda Lidingö. Visserligen är det en kommun som är känd för att ha många dyra villor, men det finns områden där det går att hitta hus för en lite billigare prislapp. Lidingö är i allmänhet ett attraktivt område som av många anses vara lugnt och trevligt att bo i. Samma kan ungefär sägas om Danderyd.

Det finns även populära villaområden längre bort från Stockholm, där husen också säljs till lite lägre priser. Exempel på det är Upplands Väsby och Bålsta, som är anslutna till Stockholm genom pendeltågsnätet. Vill man ta sig in till Stockholm utan bil behöver det inte ta allt för lång tid. Från Bålsta tar det ungefär 40 minuter, och från Upplands Väsby kortare än så.

Vad kan man ha för förväntningar?

Givetvis beror detta på hur mycket resurser man har till att börja med. Dock går det, utan att ha en alltför stor inkomst, att hitta fina hus med till exempel havsutsikt om det är det man önskar. Så länge man är beredd att röra sig utåt från centrala Stockholm en bit finns det alla möjliga typer av objekt ute till försäljning.

Vill du till exempel ha ett hus med pool, motoriserade markiser och havsutsikt är det sannolikt att du kan hitta det. På bostadssajter på nätet går det ofta att filtrera sina sökningar så att endast de objekt med pool eller havsutsikt visas. Just markiser kanske dock är svårare att ställa in i sökningen.

Att söka bygglov i Stockholm

Att söka bygglov i Stockholm behöver inte nödvändigtvis skilja sig från att göra det i många andra kommuner. Dock är det bra att känna till att stora delar av länet är detaljplanerat. Faktum är att hela Stockholms stad är detaljplanerat. Till Stockholms stad tillhör till exempel inte Lidingö eller Danderyd, som är egna kommuner. Samma gäller med populära villakommuner som Nacka, Tyresö och Värmdö.

Tänk på det här innan du ska köpa markiser

18 aug 2017

Är du i behov av markiser? I sådana fall funderar du säkert på vilken markis och vilken typ av markis du ska välja. Marknaden för markiser är idag stor och du kan välja mellan mängder av olika färger, former, mönster och om den ska vara motoriserad eller inte. Givetvis kan du också välja att trycka upp en logga eller en text på dina markiser, men det här riktar sig främst till restauranger eller andra företag.

Det finns ett par saker som är bra att ha i åtanke vid köp av markiser. Som ovan nämnt spelar färger och mönster in i beslutet. Ett annat beslut man behöver ta är huruvida den ska vara motoriserad eller inte.

Färg

Färgen är en viktig del i valet av markiser. Vilken färg som är bäst finns det givetvis inget rakt svar på. Det beror på vilken färg din fasad har och kanske till och med hur omgivningen ser ut. I slutändan är det dock du och din magkänsla som får bestämma. Om du känner dig osäker på vilken färg det ska vara, kan det vara bra att fråga någon vars smak du litar på. Markiserna kommer att utgöra en stor del av husets helhetsbild, så det är inget beslut man bör förhasta.

Motoriserade?

Det har under en tid varit populärt med motoriserade markiser. Fördelarna med det är många. Istället för att behöva ställa dig upp och veva kan du stanna på din plats och dra in eller ut markisen med en fjärrkontroll. Det här lämpar sig kanske särskilt bra under sommaren och när vädret är växlande.

Baksidan med motoriserade markiser är kanske kostnaderna. Att köpa markiser med motor är av förklarliga skäl dyrare än en med vev. Därtill krävs det att en certifierad elektriker installerar motorn. Om du försöker dig på att göra det själv, utan att vara behörig, kan det bli problem med garantier eller försäkringar om olyckan är framme.

Hitta en butik som säljer markiser

Att hitta en butik som säljer markiser brukar inte vara några problem. Till exempel brukar de finnas på större byggvaruhus. Letar du efter en mer nischad markisbutik går även det enkelt att hitta. Om du till exempel bor i Sollentuna kan du till exempel göra på följande vis:

 1. Gå in på nätet och öppna en karttjänst.
 2. Skriv in ”Markiser Sollentuna” i karttjänstens sökfunktion.
 3. Granska resultaten som du bör ha fått relaterade till sökningen ”Markiser Sollentuna” och klicka dig in på det du tycker verkar bra.

Sollentuna, som används i exemplet ovan, byts givetvis ut mot ett område nära dig. Om du har fått fram flera resultat är ett tips att klicka dig in på alla sidor och kika efter priserna. Priset bör visserligen inte vara det enda som avgör, men en markant prisskillnad kan såklart göra att du väljer den ena butiken framför den andra.

Fördelar med att skaffa värmepump

10 aug 2017

Har du direktverkande el i ditt hus? Eller något annat uppvärmningssystem som blir dyrt i drift? Fördelen med värmepumpar är kanske framförallt att driftskostnaderna blir lägre. Installationskostnaderna är däremot ofta förhållandevis höga, men den billiga driften motiverar de höga initiala kostnaderna. Beroende på om du till exempel bor i Malmö eller avlägset uppe i Norrland kan installationskostnaderna dock skilja sig åt. Mer om detta längre ned texten.

Ekonomin

Som nämnt ovan är ekonomin en av de stora fördelarna med att installera en värmepump. Driftkostnaderna blir bra mycket lägre jämfört med många andra värmesystem. Jämför man till exempel med direktverkande el, blir skillnaderna stora.

Med det sagt passar inte värmepump alla hus. Ett mindre fritidshus, som bara besöker kortare stunder varje år, kan faktiskt bli billigare i drift med direktverkande el än med värmepumpar.  Det gäller alltid att anpassa värmesystemet efter husets förutsättningar, men klart är att värmepumpar passar bra till många olika typer av hus och boenden – oavsett om du bor i Malmö eller långt upp i norr.

Installationskostnader

Som nämnt i inledningen kan installationskostnaderna skilja sig åt beroende på om du bor i till exempel Malmö eller i norra Sverige. Det här gäller särskilt om du ska installera en bergvärmepump. I Sydsverige och trakterna kring Malmö behöver man inte borra särskilt långt för att nå ner till grunden. I Norrland, och då kanske särskilt dess västra delar, kan man behöva borra längre för att komma ner till berggrunden.

Det är inte alltid man behöver borra särskilt långt i Norrland, till exempel om man bor nära havet, men tendensen finns att det som regel krävs mer borrning i Sveriges norra delar än de södra, till exempel trakterna kring Malmö.

Miljövänligt

Att värmepumpar är miljövänligt råder det inga större tveksamheter om. Må så vara att det kanske inte är billigare än solceller, men sett till den effekt som värmepumpar ger är det mycket skonsamt mot planeten. Vissa som värnar lite extra om miljön väljer att ha delar driften tillgodosedda med solcellsenergi under sommarhalvåret och kompletterar med värmepump. Gör man detta får man värme som både är riktigt billig och som är snäll mot miljön.

Lätt att sköta om

Är man inte bekant med värmepumpar är det lätt att tro att de är svåra att sköta om och att de kräver mycket underhåll. Som alla maskiner kräver även värmepumpar visst underhåll, men inte till den graden att det skulle anses mer vara mycket mer jobb med värmepumpar än med andra system.

När det väl blir fel med värmepumpar kan det dock bli kostsamt att åtgärda. Det är nödvändigtvis inte felen i sig som är kostsamma att reparera, utan beror snarare på att det är svårt att laga på egen hand. I många fall krävs alltså en reparatör för att få det lagat. Att köpa sina värmepumpar från ett seriöst företag med garantier är något som man bör understryka vikten av.

Tänk på detta innan du köper tomt

8 aug 2017

Letar du efter drömtomten? Det finns fler asätt att gå tillväga för att hitta en tomt som passar ens ändamål perfekt. Lättare är det förstås om du vill bo lite mer ute på landet, där marken är billigare och där omgivningarna är mer natursköna. Letar du efter en sjötomt är det svårare att hitta det i till exempel Stockholm eller annat tätbefolkat område.

När man väl har hittat en drömtomt finns det flera saker som man behöver tänka på. Har du undersökt att marken inte är förorenad, och att en marksanering inte krävs? Kommer det gå att bygga när tomten är så pass brant på vissa ställen? Det, och fler frågor, vill vi svara på i den här texten.

Behövs marksanering?

Det finns exempel på när privatpersoner fått bygglov och börjat bygga, bara för att sedan, på ett eller annat sätt, upptäcka att marken är förorenad. Om det krävs marksanering kanske man tycker är något som borde framgå under visning av tomten, men tänk också på att din undersökningsplikt överlag är ganska långtgående. Således är det bra att fråga om markens skick och om det finns någon risk att marksanering kommer att behövas längre fram.

Hur passar tomten för det du vill bygga?

När du tittar på tomt är det bra att redan ha en klar bild över hur det tänkta huset ska se ut. Om du är väldigt bestämd med hur huset ska se ut och byggas, är det viktigt att tomten går ihop med den visionen. Hur är väderstrecken i förhållande till hur du vill att huset ska vara placerat? Vad ser man om man tittar ut från köket, badrum, vardagsrum och så vidare? Att ha en god plan för hur huset ska se ut är nödvändigt för att kunna matcha huset med tomten.

Något annat som givetvis bör kollas upp är hur stora byggnader som får föras upp. Är det ett tätbebott område kan du räkna med ett snävare regelverk. Prata med kommunen som tomten ligger i för att få rätt information.

Hur passar den din livssituation?

Att välja tomt och hus efter ens livssituation är bra. Samtidigt bör man planera för hur livet kan tänkas se ut om några år och om huset och tomten är anpassade efter det. Likaså är det bra att se till omgivningen. Kanske har du barn och prioriterar en tomt där en lekpark finns i närheten. Titta även noga på tomten och se hur utemöblerna kan tänkas stå. Något annat som är bra att fråga sig är hur möjligheterna att bygga ett garage till huset ser ut.

Hitta en målare i Stockholm

7 aug 2017

Som boende i Stockholm har man tillgång till ett stort utbud av tjänster, butiker och annan service. Visserligen finns det kanske inte många husägare i Stockholms innerstad, men i Stockholms län och alla de förorter och samhällen som räknas dit, finns det ett stort behov av dylika tjänster. Skatteverkets statistik visar att boende i Stockholm och stadens kranskommuner är bland de flitigaste användarna av ROT-avdraget i hela landet.

Använd karttjänster

Det finns idag flera större karttjänster som enkelt kan kommas åt genom din webbläsare. Genom sökningar i stil med ”Målare Stockholm” kommer du snabbt att hitta ett urval av firmor du kan titta närmare på.

När du använder söktjänster är det viktigt att du granskar firmorna ordentligt innan du bestämmer dig för ett köp. De företag som kommer upp i dylika tjänster är visserligen ofta verifierade av karttjänsten på ett eller annat sätt, men det är absolut ingen garanti för att firman kommer att göra ett bra jobb när de väl ska måla ditt hus. Att hitta en målare med kunskap, erfarenhet och som är utbildad är ett måste om man vill anlita en seriös firma och få jobbet väl utfört.

Hör med bekanta

Det finns så pass många målare i Stockholm att det kan kännas svårt att veta var man ska börja. Känner man någon som har haft målare hemma hos sig nyligen är det en bra plats att börja leta på. Frågar du din bekante om vilken firma han eller hon använde sig av kan du ha någon att anlita.

Det finns dock vissa saker som är bra att kontrollera innan du bestämmer dig för att köpa tjänsten. Till exempel kan det vara bra att höra med din vän om de har kommit i tid, om de har varit tillmötesgående och om de har gjort ett bra jobb i största allmänhet.

Håll utkik i vardagen

Ett tips som kanske går långsammare, men som knappast kräver någon större ansträngning, är att hålla lite utkik i vardagen. Kanske ser du en lapp vid busshållplatsen och bara kan rycka ett telefonnummer av den? Givetvis kräver det fortfarande viss granskning innan du bestämmer dig för att boka målaren.

De flesta firmor är seriösa och det kommer sällan att innebära några större bekymmer. Dock finns det skräckexempel om hur folk har råkat ut för oerfarna hantverkare som utfört undermåliga arbeten och som kanske till och med saltat fakturan rejält. Genom att kontrollera firman grundligt kan man undvika detta ganska enkelt.

Ta hand om din fiskbensparkett

4 aug 2017

Att ha en fiskbensparkett i hemmet ger din bostad ett vackert och ibland, lite exklusivt, intryck. Är det ett högt estetiskt värde man vill åt är en fiskbensparkett i de flesta fall ett mycket bra val. Eftersom det är just utseendet som är den största bidragande faktorn till att folk över huvud taget ens väljer att lägga en fiskbensparkett, är det särskilt viktigt att ta hand om det. Att ha en smutsig och repig fiskbensparkett är att gå miste om stor potential. För att säkerställa att parketten är fin och ren finns det vissa behöver du arbeta förebyggande och sköta om golvet på rätt sätt.  

Undvik smuts utifrån

Slitage och smuts på fiskbensparketter orsakas i många fall av det som kommer utifrån. Således är det viktigt att tänka förebyggande för att undvika detta. Det mest effektiva är att lägga bra dörrmattor på båda sidor av entrén. Utanför bör det finnas en gummimatta, medan en mjukare och finare dörrmatta kan läggas på entréns insida.

Möbeltassar

Ett billigt och mycket effektivt sätt att undvika skador på din fiskbensparkett är att inhandla möbeltassar. De kostar inte mer än ett par tiotalskronor för ett paket (som innehåller flera stycken) och det tar knappast mycket tid eller energi att sätta fast dem där de ska vara.

Dock är det svårt att sätta möbeltassar på hjul. Har du en kontorsstol som brukar användas på fiskbensparketten bör hjulen helst vara gjorda av gummi. Om så inte är fallet är en underlagsmatta en billig och bra investering.

Tvätt

En fiskbensparkett kräver i regel mer underhåll än till exempel ett golv av plast. Att tvätta av det med jämna mellanrum – och vara försiktig när man gör det – är ett måste för att parketten ska se fräsch ut. Eftersom trä suger åt sig fukt bör du tänka på att använda så lite vatten som möjligt vid varje städning. Du bör även använda särskilt anpassade rengöringsmedel för oljade eller lackade golv.

Nästan ofrånkomligt kommer någon svår fläck någon gång att hamna någonstans på golvet. Vid sådana tillfällen är det bra att ha tipsen ovan i åtanke. Likväl är även fläckar något som kan arbetas förebyggande mot. Det viktigaste man kan göra är att inte vänta för länge, utan skynda sig med att torka upp vätska så fort den har spillts.

Om du får mindre repor

Om du har fått mindre repor i din fiskbensparkett finns en välanvänd och billigt metod för att göra dem mindre synliga. Behandla det skadade området med samma lack eller olja (eller åtminstone samma färg) som golvet levererades i. Torka därefter av området noggrant med en torr trasa som inte fäller. Det här gör som tidigare nämnt endast att skadorna syns mindre ­– inte att de tas bort helt.

Om du har fått väldigt många repor på olika delar av golvet, som dessutom är ganska stora, lär det här knepet inte räcka. I sådana lägen kan en golvslipning vara på sin plats. Att göra en golvslipning med jämna mellanrum (även om det inte behöver ske särskilt ofta) är en del i att ha en fiskbensparkett.

Förstärk inbrottsskyddet – där det mest behövs

31 jul 2017

Det finns en mängd råd för den som vill minska risken för inbrott. Det handlar om allt från att installera inbrottslarm och gå med i grannsamverkan till att ha säkerhetsdörrar och inte skylta med värdefulla föremål. När man ser över säkerheten bör man tänka på att tjuven oftast tar ”enklaste vägen”. Det är alltså där man först bör förstärka säkerheten.

Ytterdörren

Framförallt på äldre hus är det relativt lätt att sig in genom ytterdörren. Säkerhetsnivån på dessa dörrar är ofta låg. Nyare hus har säkrare dörrar men även här bör man se över vad som kan åtgärdas.

Man kan exempelvis komplettera ytterdörren med en gallergrind. Om den monteras på insidan kan man ha kvar den fina ytterdörren utan att känna att dess ålder och utseende är till dess nackdel ur ett säkerhetsperspektiv.

Se alltid till att ha godkänt lås på entrédörren. Dessa är testade för att klara av forcering under en viss tid.

Altandörren

Den svagaste punkten hos väldigt många hus är altandörren. Det handlar inte bara om att låset brukar vara av sämre kvalité utan även att det är relativt lätt att slå söner rutan, sticka in handen och sedan vrida upp handtaget för att öppna hela dörren. Därmed har tjuven en enkel ingång och utgång med tjuvgodset.

Med en snygg gallergrind kan man skapa en större säkerhet utan att för den skull ändra estetiken och känslan av närheten till utegården.

En fördel är även om dörren inte går att öppna genom att bara trycka ner en spärr eller vrida på handtaget inifrån.

Fönster

Enligt undersökningar sker ca 80% av alla inbrott via ett fönster. Men det betyder inte att tjuven alltid har sönder ett fönster. Många väljer att lämna sina fönster lite på glänt för att släppa in luft men man ska vara noga med att stänga dem när man inte är hemma. Självklart kan tjuven förstöra rutan för att ta sig in men det är att ta en större risk. Både för att det skapar ljud som kan dra till sig uppmärksamhet och att risken finns att man skadas.

Ett alternativ är att sätta upp galler över de fönster där risken är extra stor för inbrott. Det är vanligtvis fönster som har väldigt lite insyn och sitter lågt. Ett alternativ är att förstärka glaset med  fönsterfilm som håller samman glaset bättre om det skulle försöka krossas.

Förråd

Många glömmer bort att se över säkerheten kring förråd, vindsutrymmen och källare. Även om värdesaker inte förvaras här i samma utsträckning så är det en obehaglig känsla när man inser att någon rört om i sakerna och tagit del av dem. Ofta är även dörrar till ex. förråd betydligt lättare att ta sig in igenom än en entrédörr. Många gånger är en enkel gallergrind ett tydligt stopp för tjuven på väg mot vinden, källaren osv. Kostnadsmässigt är det även betydligt billigare än en säkerhetsdörr.

Gör ditt hus säkrare

23 jul 2017

Det finns några små svaga punkter i varje hus och det är ofta dessa som en inbrottstjuv lägger sin kraft då denne tar sig in. Eller kraft – ofta handlar det inte om någon större ansträngning heller; dessa punkter är något som kan forceras med väldigt enkla medel och det är dessa som man som husägare måste se till att säkra upp och förstärka. Om vi nedan räknar upp några exempel på dessa så kanske vi kan ge en lite bättre bild av vad vi menar. För enkelhetens skull så håller vi oss här till de stad där inbrott är vanligast förekommande – nämligen Stockholm. Vi säger att det är du som äger ett hus i Stockholm och att dessa punkter är de som du ska se till att göra säkrare.

 • Fönstren. Den här vägen är tyvärr något som man ofta glömmer bort som husägare. Ofta så låter man ett fönster stå öppen för att få en bättre inomhusmiljö – det vill säga; man kanske vill ha det svalare under natten och lämnar därför en ruta lite på glänt. Det är också något som en skicklig inbrottstjuv vet om och utnyttjar. Det behövs inte mycket för att säkra upp sina fönster; ett bättre lås och en spärr som förhindrar att det går att öppna utifrån. En billig investering för ett säkrare hus i Stockholm.
 • Bättre garageportar. Har man ett garage till sitt hus så är det ofta där en tjuv i första hand ställer in sitt sikte. Ofta finns det en väg mellan garage och huset och de undermåliga garageportar som många husägare i Stockholm har ger en fri lejd in i huset. Det kostar naturligtvis en del att köpa nya, säkra garageportar men här ska man även räkna in en annan faktor i denna investering: en lägre energiräkning. De flesta av dessa äldre garageportar är nämligen en riktig energitjuv där kall luft kommer in i huset medan den varma sipprar ut.
 • Investera i ett larm. Det här är en viktig punkt och väldigt många negligerar denna på grund av att man utgår från att ett larm kostar för mycket pengar. Så är det inte; ett larm idag är relativt billigt och finns i alla prisklasser. Ett lätt sätt att säkra upp sitt hus.
 • Källardörren. Hur ser de flesta källardörrar ut? Jo, de har ofta en liten regel som lås och denna är – naturligtvis – ingen större match för en inbrottstjuv att lirka up. Här rekommenderas att man hänger ett rejält lås och detta på insidan av dörren.
 • Bättre tankesätt. Här har vi en väldigt billig investering. Menas med detta; man måste som husägare sluta att vara så godtrogen. Det finns tjuvar och det som måste till är att man låser sin dörr – även om man är hemma – och att man ser till att fönster är stängda. De flesta inbrott sker under dagtid och där någon redan är hemma i huset; tjuven blir allt fräckare och utnyttjar den falska trygghet som privatpersoner upplever i sina hem.

Glöm inte besiktningen

22 jul 2017

Om ni ska köpa hus så får ni inte glömma att besiktiga huset. Det är mycket som kan komma fram vid en besiktning som kan vara avgörande om ni faktiskt vill gå igenom med köpet eller inte. Ett besiktningsprotokoll är dessutom avgörande om det skulle framgå ett så kallat “dolt fel” en tid efter ni har flyttat in. Dolda fel går inte att upptäcka på en besiktning, men om ni inte ens genomför en besiktning så behöver inte den tidigare ägaren bekosta felet.

Det som kan framgå vid en besiktning kan göra att ni har möjlighet att pruta på huset, eller få den nuvarande ägaren att till exempel laga avloppsrör eller byta ut något annat som ni vill ha fixat innan ni flyttar in. Vid en besiktning får ni även möjlighet att få en status-check på huset så ni vet vad ni kan förväntas lägga pengar på kommande år. Det kan vara så att den tidigare ägaren har gjort en relining (lagning på insidan av rör) för att slippa göra ett stambyte. Ett stambyte är oundvikligt och måste göras efter ett tag, en relining är en “tillfällig” lösning men det innebär att man skjuter på den riktiga lösningen - stambytet som är mycket mer omfattande.

Vem gör en besiktning?

Besiktningen genomförs av en så kallad besiktningsman som noga går igenom bostaden och för protokoll på allt som kollas igenom och eventuella brister. Detta kostar självklart en mindre summa pengar, men det är absolut viktigt att det genomförs.

Kan man hoppa över en besiktning?

Det går att skriva ett kontrakt med den tidigare ägaren så denne inte kan bli ersättningsskyldig för eventuella dolda fel. Vanligtvis blir köpet billigare då, men om dolda fel skulle framkomma så är det den nuvarande ägaren som får stå för betalningen. Det kan vara mindre dolda fel som inte kräver alltför mycket tid eller pengar för att åtgärda, men det kan även vara större och mer omfattande projekt som både kostar mycket pengar och tar lång tid. Det kan bli så illa att ni inte ens kan bo i huset medans det dolda felet åtgärdas. Det är inte ofta det är värt att avskriva den tidigare ägaren för ansvaret för dolda fel. Om den tidigare ägaren känner till ett eller flera dolda fel men inte berättar det vid friskrivning från dolda fel, så är inte avtalet giltigt. Dock måste det gå att bevisa att den tidigare ägaren kände till problemet. Då kan det bli en tvist om något så enkelt som att rören under golvet var i dåligt skick och skulle behövts bytas ut, utan större besvärligheter. Så glöm inte att anlita en besiktningsman, de gör att ni inte akut behöver kontakta en rörmokare, vvs-firma eller annat byggföretag som fixar era dolda fel.

Certifikat viktigt vid en skorstensrenovering

18 jul 2017

Som husägare så lär man sig ganska tidigt att det hela tiden uppkommer nya kostnader och att man därför också hela tiden måste avsätta pengar för att kunna betala för sig. Det är nämligen så att hus slits och går sönder och att detta dessutom inte följer någon speciell klocka eller schema – saker och ting går helt enkelt sönder och som husägare är detta också en av de viktigaste frågorna; man måste vara beredd på att snabbt kunna korrigera de uppkomna felen innan de blir alltför kostsamma och dyra. För att visa vad vi menar med detta så kan vi här använda oss av en vanlig villaägare i Stockholm som äger ett hus som byggdes i mitten av 1900-talet. Ett inte alltför ovanligt scenario – de flesta hus i Stockholm är nämligen äldre än vad man tror och det är framförallt dessa hus som ställer speciella krav på ägaren i fråga.

Äger man ett hus som är byggt exempelvis på 50-talet så måste man också vara beredd på att ligga steget före; man måste veta att saker och ting inte håller för alltid och det är just dit vi komma. Att kunna underhålla och kunna förutse var i huset man ska lägga sitt fokus kan vara den detalj som i slutändan sparar otroligt mycket pengar – vi kan här säga att den husägare i Stockholm vi hade som exempel har en skorsten i tegel; en skorsten som senast sågs över för cirka tjugo år sedan.

Detta kan då fungera som en slags indikation på att denna skorsten inom kort kommer att vara i behov av renovering och det vi menar här är att husägaren redan nu ringer till ett företag snarare än att vänta till dess att ett verkligt problem uppstår. Menas med detta: en genomgång och en eventuell skorstensrenovering direkt kommer att spara husägaren i Stockholm mycket pengar och det är så man måste tänka. Detta gäller naturligtvis inte bara skorstenen utan själva tankesättet går att applicera till de flesta områden och delar som finns i ett hus – taket, golvet, vitvaror och el – allting handlar om förberedelse och vaksamhet inför det faktum att saker och ting går sönder. En annan gemensam nämnare i detta är att den firma som man anlitar – det är trots allt sällan en privatperson klarar allt på egen hand – också är utbildade och verkligen har kompetens och certifikat för att genomföra det arbete de åtagit sig.

Ett stort problem har nämligen visat sig rörande detta och framförallt har detta blivit tydligt i just Stockholm. Det är alltså inte alls säkert att det företag du anlitat för din skorstensrenovering eller ditt byte av tak verkligen får – eller kan! – göra det jobb du anlitat det för. Här måste du som kund vara noggrann och på din vakt och lyckligtvis finns det några små nycklar som du kan använda som lathund i ditt val. Vi radar upp dessa nedan för en bättre bild.

 • Kräv garanti. Garanti för det utförda jobbet är ett måste och något som du verkligen ska propsa på som kund.
 • Referenser: Ta gärna kontakt med tidigare kunder. Har den firma du anlitar för en skorstensrenovering goda referenser så kan du också anlita denna med gott samvete – saknar den däremot helt tidigare kunder så bör du avstå; svårare än så behöver det faktiskt inte vara.
 • Betala inte i förskott. Samtliga hantverksjobb kan medföra större kostnader än vad som sagts från början och det viktiga är att du som kund hela tiden får information om detta och därmed kan ta ställning under resans gång.
 • Certifikat och utbildningar. Jobb som rör el-, vatten och annat kräver diplom och certifikat och det är dessa som du ska kräva att företaget i fråga kan visa upp innan de sätter igång med arbetet. Ska du renovera din skorsten i Stockholm – se då till att företaget verkligen vet vad de gör och att de även är godkända för att göra just detta. http://www.skorstensrenoveringstockholm.com/ kan du läsa mer om skorstensrenovering.

Bygglov – frågor och svar

14 jul 2017

Att ansöka om bygglov kan kännas ganska krångligt. Du ska ha tag på rätt handlingar, fylla i blanketter och skicka med fackmannamässigt ritade ritningar. Att få besked om bygglov kan ta lite tid, så det gäller att göra sin bygglovsansökan rätt första gången. Annars behöver handlingarna skickas igen och du får vänta länge för att få ett besked.

Du som ska bygga något som kräver bygglov har troligtvis en hel del funderingar kring hur det faktiskt fungerar med att ansöka om bygglov. I den här texten har vi samlat några av de vanligaste funderingarna som kan dyka upp.

Vilka handlingar är det egentligen som behövs?

De handlingar som behövs hittar du på din kommuns hemsida. Om du till exempel ansöker om bygglov i Botkyrka kommun, bör en sökning på nätet i stil med ”Botkyrka bygglov” leda dig till blanketterna du behöver.

Hur blanketten ser ut mer exakt beror på vad du ska bygga. Till det ska även fackmannamässigt ritade ritningar skickas med. Dessa ska vara skalenliga, måttsatta och ritade med raka, svarta linjer.

Behöver jag kolla med grannarna innan jag ansöker om bygglovet?

Du behöver inte personligen tillfråga grannarna innan du ansöker om bygglovet. Grannarna ska höras om din ansökan består av ritningar som avviker från rådande bestämmelser om detaljplanen. Det är dock kommunen, och inte du, som samtalar med grannarna om detta.

Hur länge måste jag vänta på att få besked?

Det beror lite på i vilken kommun du ansöker om bygglovet. I till exempel Botkyrka får du en så kallad komplettförklaring inom 10 veckor, förutsatt att din ansökan är komplett. Om den ansökan du skickat in behöver kompletteras, kommer du att få ett brev där det står vad du måste göra för att din ansökan ska bli fullständig.

Är bygglov nödvändigt för en braskamin?

Nej, däremot krävs en anmälan för eldstad. Fasadritningar, som visar skorstenens inverkan på husets utseende behöver skickas in. Även en planritning som visar var eldstaden är placerad skall komma kommunen till handa.

Krävs bygglov för en altan?

Det beror på. Främst är det avhängigt hur hög altanen är. Golvet skall vara under 120 centimeters höjd för att bygglov inte ska krävas. Har du planer på att glasa in altanen krävs dock ett bygglov, även om den är under 1,2 meter i höjd.  

Vad är avgiften för ett bygglov?

Kostnaderna för ett bygglov beräknas med kommunens taxa som grund. Alltså kan det kosta mer i till exempel Botkyrka än vad det gör i Jönköping. Om du går in på din kommuns hemsida bör du kunna hitta priserna som gäller för just dig. Om de inte finns utskrivna på sidan kan du behöva kontakta kommunen.

Höj standarden på ditt hus med markiser

12 jul 2017

Markiser är bra på väldigt många olika sätt, de är snygga och ger huset ett stort estetiskt lyft. Man kan välja mellan olika vävar och flera olika stativfärger för att få den perfekta kombination till just ditt hus. Så här i sommartid kan det också bli väldigt varma dagar utomhus och då är det en stor fördel att ha markiser på huset för att dels bestämma om man vill ha skugga eller inte. Det är också bra med markiser för att det på så sätt inte blir lika varmt under de hetaste sommardagarna och inomhusklimatet blir mycket bättre.

Bra solskydd

Man får inte glömma att markiser inte bara är ett bra och effektivt solskydd utan bidrar även med att sänka energiförbrukningen eftersom kylanläggningen inte behöver arbeta lika hårt. Det är således en oerhört bra ekonomisk investering samtidigt som det ger positiva fördelar för miljön. Att införskaffa nya markiser till sitt hus behöver inte vara en särskilt betungande uppgift. Det man kan göra är att titta på vad huset har för färger och sedan matcha markiserna med dem. Beroende på tycke och smak, kan man också välja markiserna i någon utstickande och lite mer gladare färg.

Olika typer av markiser

Fallarmsmarkiser. Det är lite som namnet antyder där armarna faller när markisen fälls ut och in. Man kan säga att det är den klassiska fönstermarkismodellen som ofta styrs med markisband eller med motor. Detta är markiser som är bra om man vill vill se ut genom fönstret samtidigt som det ger en bra solavskärmning.

Vertikala fönstermarkiser. Detta är markiser som fästs direkt utanför fönstret där väven går rakt upp och ned. Fördelen med en sådan markis är att det smälter in i fasaden på ett bättre sätt samtidigt som den ger ett riktigt bra solskydd.

Markisolett. Denna modell är en blandning av en vertikalmarkis och fallmarkis. Det är ett bra val om man har ett hus med höga fönster, markisen går först rakt ned för att sedan vid önskat läge falla ut som en fallarmsmarkis som på så sätt ger maximal solavskärmning.

Korgmarkiser. Dessa markiser är oerhört vackra som även skyddar mot sol från sidorna. Det är mer vanligt att ha denna modell till butiker och restauranger.

Om man är osäker på hur man ska monterar upp sina markiser finns det bra företag som kan montera upp den samt hjälpa dig med att välja ut vilken typ av markis som passar just ditt hus.  

Anlita ett företag för trädfällning i Stockholm

7 jul 2017

Många inser inte vilka faror som ligger i att fälla träd och här menar vi inte bara de rent fysiska – att man själv får ett träd över sig. Det handlar lika mycket om att man – vid en trädfällning – ser till att säkerställa omgivningen i form av hus, bilar och förbipasserande, något som blir extra påtagligt i Stockholm där alla dessa föremål står tätare än någon annanstans i Sverige. Ska man exempelvis genomför en trädfällning i ett tätbebyggt område i Stockholm så kommer det vara en stor risk att grannarnas hus ligger i vägen, att en gångstig finns i närheten eller att en parkering finns inom tillräckligt avstånd för att träffas av trädet i fråga. Hur ska man då göra om man verkligen behöver genomföra en trädfällning i ett sådant område i Stockholm?

Jo, det finns naturligtvis hjälp att få i form av företag som erbjuder dessa tjänster och detta är också något som man verkligen bör göra som privatperson. Genom att anlita ett företag för trädfällning så får man en garanti på att det inte kommer att hända något – de beräknar trädets omfång, de räknar på vinden, ser över grannens hus och säkerställer att inga förbipasserande till huset i Stockholm kan komma till skada. Dessutom så använder ett företag inom trädfällning sig av olika tekniker, verktyg och metoder för varje situation. Där en privatperson skulle ha använt yxa och såg samt några rep så skulle en utbildad arborist istället överväga att stycka upp trädet i mindre delar eller fälla det åt det motsatta hållet.

Det här handlar alltså om kunskap, rutin och erfarenhet – något som de allra flesta privatpersoner saknar och det är också därför som det sker en massa onödiga olyckor i samband med trädfällning och detta inte bara i Stockholm utan över hela Sverige. De flesta olyckor som sker då det handlar om trädfällning går att spåra just till okunskap samt en överskattning av sin egen förmåga och detta i kombination med trädets enorma kraft leder till skador – både på personer och saker i närheten. Det är, helt enkelt, dumt att chansa då riskerna är på tok för stora och insatserna är för höga – ta alltid hjälp med din trädfällning och detta oavsett om du bor i Stockholm eller någon annanstans i Sverige.

Trädfällning i offentlig miljö i Stockholm

Om vi fortsätter med Stockholm som exempel på hur trädfällning kan se ut så handlar det där om färre jobb hos privatpersoner och fler i offentliga miljöer – något som ställer extra höga krav på den arborist eller det företag man anlitat. I varenda park och varenda allé finns det stora, prunkande träd som tyvärr – på grund av ålder, avgaser och andra externa anledningar – ruttnar i Stockholm och dessa måste fällas.

Faran med att ha sådana träd är att de faller av sig själva och över någon och därför blir alltså en trädfällning absolut nödvändig. Ett företag – ett duktigt sådant – gör således ett stort och viktigt jobb rent säkerhetsmässigt gällande trädfällning i Stockholm. Dessutom blir staden vackrare också, något man verkligen inte ska ignorera.

Besök www.trädfällningstockholm.se för mer information.

Vad ska du tänka på när du köper hus?

30 jun 2017

Att köpa hus är en stor händelse för alla. Man har hittat drömhuset och bestämt sig för att slå till och en händelserik och spännande tid börjar. Men när du väl har vunnit budgivningen och skrivit på kontraktet så finns det en hel del att tänka på innan du flyttar in.

Vi antar att du redan har fixat ett lånelöfte från banken - på det viset kan du gå in i ditt nya liv som husägare med en trygg känsla som en stabil ekonomi ger. Lånelöftet bör täcka såväl köpeskilling som kostnader för lagfart och eventuella pantbrev. 

Omfattande undersökningsplikt

Som husköpare har man en ganska omfattande undersökningsplikt, som innebär att du måste kontrollera allt som har med fastigheten att göra. De flesta personer har inte de kunskaper som krävs, och då bör man helst anlita en fackman som vet hur en besiktning ska gå till. Besiktningen omfattar dock inte fasta installationer som el, värme, vatten och sanitet, vitvaror och annat. Vill man ha detta besiktigat får man vända sig till fackmän som är specialister på dessa områden. Innan besiktningen inleds bör du försäkra dig om att besiktningspersonen är behörig och innehavare av ansvarsförsäkring.

Kontrollera möjlighet att sätta upp markiser

Markiser som finns på ett hus eller på altanen måste du kontrollera själv, om de ingår i själva köpet i befintligt. Har du stora planer för altanen så rekommenderar vi att du kontrollerar om det är möjligt att installera markiser. Mät upp och kolla om väggar passar för montering av markiser. Idag finns på marknaden ett stort utbud av kvalitativa markiser som passar i de flesta sammanhang, så detta behöver inte vara något större problem.

Vill du göra mätning av buller, radonvärden och kvalitetskontroll av kranvattnet så krävs tilläggskontroll.. Även energideklarationen omfattas av en särskild tjänst.

Kolla upp om kommunen har några planer

Vill du veta om det finns några speciella planer för området du bor i? Om du drömmer om en lugn och avskild plats så kanske det vore tråkigt om det byggs en ny idrottsplats invid ditt drömhus. Kolla med din kommun om det finns några planer i form av exempelvis byggnader eller motorvägar.

När besiktningen är klar och du har tagit reda på allt du behöver veta så är det bara att komma överens med ägaren och skriva på kontraktet. Der är först när du satt din kråka på kontraktet som affären är bindande.

Svårt att genomföra en pianoflytt i Stockholm

24 jun 2017

Stockholm och en flytt där blir lite mer speciell än vad en flytt i en annan stad blir. Detta på grund av att det finns så mycket som spelar en stor roll i Stockholm i form av yttre omständigheter och faktorer som påverkar. Ser man till exempel på hur trafiken i Stockholm ser ut och jämför den med hur trafiken i en mindre stad ser ut – ja, då förstår man också att en flytt tar längre tid att genomföra och att man inte har råd med att misslyckas med exempelvis packningen.

Kort sagt; får man inte plats med allt sitt bohag i Stockholm så kommer detta att innebära att flytten i fråga förlängas med några timmar. I en mindre stad – ja, då är det bara vid ett sådant läge att åka ytterligare en gång och hämta det som från en början inte fick plats. Vidare då – hur kan vi säga att en flytt i Stockholm är svårare? Vi räknar upp några fler punkter utöver trafiken.

 • Det är svårt att hitta en lämplig plats att ställa sitt fordon på i Stockholm och detta påverkar i allra högsta grad hur lång tid en flytt tar. Ju längre bort man får ställa sig – ja, desto längre tvingas man också gå.
 • Fastigheternas utformning. Att man bor i högre fastigheter i Stockholm gör att flytten blir svårare och ibland att anse som omöjlig. Det finns ofta inte tillräckligt stora hissar, trapporna är för smala och det handlar även i övrigt om trånga passager. Vid tyngre flyttar – exempelvis en pianoflytt – så måste man ofta i Stockholm använda sig av exempelvis en skylift. En skylift som man måste anlita en professionell flyttfirma för och därför blir en pianoflytt också lite mer kostsam i Stockholm. En nödvändig kostnad dock; något vi ska återkomma till senare.
 • Svårt att hitta ett lämpligt fordon. Till allt detta ska man också addera att större fordon inte växer på träd i Stockholm och att man dessutom har stor konkurrens om de få som finns – det sker nämligen extremt många dagliga flyttar i staden.

Hur löser man då dessa problem i Stockholm? Jo, man tar – precis som vid en pianoflytt som vi nämnde ovan – extern hjälp och man anlitar en flyttfirma i en större utsträckning än vad privatpersoner i övriga Sverige gör.

Det handlar alltså inte om att en person i Stockholm på något sätt är latare – det handlar om att det finns svårigheter med flyttar som kräver professionell hjälp; en pianoflytt, en flytt i innerstaden, brist på tid och hur man bor – allt spelar in i Stockholm.

Kan man då betala lite extra för att få en pianoflytt utförd med hjälp av en skylift  – ja, då är detta också ett måste. Att lämna pianot i fråga är – helt enkelt - inget alternativ.

← Äldre inlägg