Gör en mögelbesiktning innan köp

19 mar 2018

Bostadsmarknaden i landets storstäder har mattats bara det senaste året. Att köpmarknden av bostäder har lugnat ner sig , innebär inte att priserna inte är höga. Tvärtom. Priset på bostäder fortsätter var relativt högt. Vissa ekonomer menar att det är för höga priser i Sverige, fortfarande. Den som har varit med ett tag vet att med tiden anpassar sig priserna efter utbud, kontra efterfrågan, och då kan priserna anpassas efter det.

Med tanke på de höga priserna på landets bostäder, innebär det att köpare oftast vill ha valuta för pengarna och förväntar sig mer eller mindre perfekta bostäder. Många känner inte till vilket stort ansvar som man som köpare har att ta reda på eventuellt fel på bostaden som de köper. En säljare har inte alla gånger skyldigheten att påtala alla brister. Det är en sanning med modifikation och en tunn tråd många säljare håller fast vid. Uppenbara fel är man som säljare skyldig att påtala. Blir det en tvist om huset senare, kan även en säljare bli skyldig och betala skadestånd för ett hus som denne borde ha påtalat vid försäljningen.

Uppenbara problem måste säljaren tala om

Är det så att huset har skadats av mögel och inte har gjort något åt saken och sedan säljer huset, kan man som säljare bli skyldig att betala vite för att man inte har åtgärdat problemet. Men för att inte råka ut för det kan även den potentiella köparen göra en ordentlig besiktning av bostaden innan affär. Då gäller det för besiktningsmannen att upptäcka eventuella fukt- och mögelangrepp.

Särskilt farligt är det om man fått mögelangrepp eftersom det snabbt kan sprida sig i resten av huset. Och då blir man tvungen att sanera hela huset, vilket kan bli kostsamt för den som har drabbats av det. Det är inte bara huset som blir sjukt, även människor kan drabbas av sjukdomar som andningssvårigheter och astma. Det som är naturligt i naturen är onaturligt på hus och i bebyggt område. Mögel får man oftast genom att det blir fuktigt, och mögelsporer gillar fukt och mörker. Har man i byggskedet fuskat med material kan man få ett hus som drabbas av fukt. Därför är det viktigt när man bygger hus att välja material som håller hög kvalitet. Det lönar sig i längden även om man tänker att det är billigt material.

Vid mögel är sanering enda rätta

Det enda man kan göra om man har fått mögel i huset, är att göra en riktigt sanering av möglet. Det är mycket viktigt att få bort det ordentligt och att göra sig viss om att det saneras på rätt sätt. Då är det viktigt att också få bort orsaken till möglet. Märker man att man har fått mögel i huset, kan man samtidigt göra en ordentlig analys av resten av huset så att man vet att man inte fått mögel på fler ställen. Det är lika bra att sanera bort allt samtidigt, så att man har förebyggt problemen innan  de blir för stora. För att komma till rätta med mögel krävs det medel som tar bort och dödar mögelbakterierna. Sedan bör man ersätta det utsatta området med nytt, fräscht material. Man kan även sätta upp avfuktare för att verkligen få bort problemet. Sedan kan man göra vissa andra saker för att förhindra fler framtida problem, såsom bättre ventiler.

Finns många besiktningsmän i Stockholm

Bor man i någon av landet sstorstäder finns det många företag som arbetar med mögelsanering. Helst vill man kanske ha någon som arbetar nära där man bor. Då kan man googla mögelsanering Stockholm, om man råkar bo i Stockholm. Annars kan man skriva mögelsanering och sedan den stad där man bor, då bör du få förslag på flera mögelsanerare. En som sanerar mot mögel kommer då hem till dig och sprutar ett bekämpningsmedel som dödar mögelsporerna. Man kan alltså itne skrapa bort mögelsporer, det gör bara att de förökar sig och sätter sig på fler ställen.

Olika typer av parkettgolv och lite om golvslipning

7 mar 2018

Ett parkettgolv ger stil åt en bostad, och finns i de flesta lägenheter och hud i Stockholm. Ett rum med ett vackert parkettgolv är ett rum man vill vara i, och därför kan ett välskött gammalt parkettgolv vara det som avgör och får upp priset vid en bostadsförsäljning. Det krävs dock att man vet vad för sorts typ av parkettgolv man har för att kunna sköta om det på rätt sätt, vad gäller till exempel rengöring och golvslipning.

Ett parkettgolv är alltid uppbyggt av korta trästavar lägda i olika typer av mönster. Mönstren kan vara komplicerade eller väldigt enkla. Den gamla typen av parkett, så kallade klassiska parkettgolv, är fortfarande vanliga i Stockholms hem, mycket beroende på att de är av så god kvalitet. Idag är den vanligaste typen av parkettgolv så kallad lamellparkett. I en lamellparkett är stavarna tunna och lagda i flera lager med ett ytskikt högst upp som tål att slipas någon eller ett par gånger, medan ett gammalt massivt parkettgolv kan slipas i princip hur många gånger som helst.

Lamellparkett

Underst består en lamellparkett oftast av furu eller gran, starka träslag som passar bra för golv. På underskiktet ligger sedan tvärgående lameller i plywood eller spånskiva och överst ett ytskikt som ska vara minst 25 mm tjockt, vilket räcker för ett par slipningar. Vilket träslag man väljer här är det som ger golvet dess utseende, de vanligaste är ek, bok och ask, men även mer exotiska träslag som körsbär och eukalyptus förekommer. Ju hårdare träslag man väljer som ytskikt, desto mer sällan behöver golvet slipas. Vilken ytbehandling man väljer spelar förstås också in.

Klickgolv

Klickgolv är den vanligaste typen av parkettgolv idag, och något som många väljer att lägga själv. Klickgolv består av färdiga plankor bestående av så kallad en- två- eller trestav, där stavarna limmats ihop i bredd. Längs sidorna har plankorna spår som gör att de lätt kan klickas i varandra och hålla ihop. Golvet kan läggas direkt på betong med bara golvpapp under, eller på en nålfilt för att få ett lite tystare golv. Lamellerna i ett klickgolv kan även de vanligen slipas en eller ett par gånger.

Äkta parkett

Ett äkta parkettgolv i ett vackert mönster är ett golv för framtiden. Det är betydligt dyrare men kommer å andra sidan hålla väldigt, väldigt länge. Här spikas eller limmas massiva lameller fast. Lamellerna är massiva och ek är det vanligaste materialet. Ett massivt, äkta parkettgolv kräver att du anlitar en professionell golvläggare som erbjuder läggning av parkettgolv, det är ett svårt och precisionskrävande hantverk som kräver kunskap och erfarenhet.

Att slipa ett parkettgolv

Har du ett golv där ytskiktet slipats ner och som börjar se väderbitet ut, bör det ges en slipning. Beroende på om stavarna är lameller eller massiva  tål ett golv olika många slipningar, men principen är densamma, att slipa bort resterna av ytskiktet och få ram en ren och jämn träyta som sedan kan få en ny ytbehandling. För en golvslipning är det alltid bäst att anlita en professionell golvslipare i Stockholm, att slipa golv själv med maskin är krångligt och fordrar att man vet precis vad man gör, annars kan man orsaka skador på golvet. I Stockholm finns många bra golvslipare som har vana att ta hand om våra gamla vackra trägolv.

Köpa hus på Värmdö?

1 mar 2018

Att köpa ett hur är den största affären man gör i sitt liv. Därför är det ganska anmärkningsvärt atts e hur många agerar i detta - särskilt i Stockholm. Man köper ett hus. Punkt. Detta utan att ha besiktigat det och där man betalat extremt dyra pengar. I många fall kan detta förklaras av att Stockholmsmarknaden kräver snabba ryck; ett hus på exempelvis Värmdö säljs väldigt snabbt då det finns ett klart underskott av hus i hela Stor-Stockholm – slår vi inte till nu, så gör någon annan det; så resonerar många. det här gäller inte bara hus utan alla typer av objekt och det finns uppenbara fällor i ett så snabbt agerande.

Gör en besiktning

Det krävs alltid en besiktning innan man köper en bostad och detta för att undvika att hamna i konflikt gällande dolda fel och för att slippa den segdragna process som en sådan innebär. Och – även om det skulle vara ett solklart fall så handlar det om stora bekymmer. Skulle du exempelvis köpa ett hus på Värmdö där ett nyrenoverat badrum är det som slutligen fått dig att slutföra köpet  och där det sedan visar sig, efter några månader, uppkomma vattenskador så har du förmodligen rätt att hävda dolt fel – felet kan aldrig har varit förväntat; badrummet är ju nyrenoverat.

Vilken rörmokare har gjort jobbet?

Men, du har kunnat undvika hela proceduren – bara genom en enkel fråga. Många renoverar innan försäljning och tyvärr så gör många detta utan att ta hjälp av yrkesmän såsom en elektriker och en rörmokare – jobbet sker för att locka till sig köpare och få ett maximalt slutpris. Man vill till minsta möjliga kostnad nå högsta möjliga vinst; en rörmokare väljs bort, en elektriker likaså och möjligen så har man – på sin höjd – tagit hjälp av en plattsättare för att få den där snygga touchen som alla ser. bakom väggarna och under golvet är det kaos.

Din fråga – för att förhindra detta – är att alltså enkel och ställs till mäklare och säljare: vilken rörmokare har du anlitat vid denna nyligen utförda badrumsrenovering? Den frågan kan komma att spara mycket tid och pengar genom att ställas och vi anser att det är nödvändigt. Det kan kännas aningen pinsamt – men är du beredd att betala åtskilliga miljoner för ett hus på Värmdö så kan det vara värt att ha lite blossande kinder för en stund också. 

Prisvärd flyttstädning i Norrköping

20 feb 2018

I större och medelstora svenska städer kan man dra nytta av konkurrensen som finns mellan olika företag inom olika branscher. Extra tydligt har detta blivit inom de branscher som rör Rot- och Rut-avdraget då antalet företag inom dessa områden ökat ganska markant. I och med att vanliga privatpersoner kan välja att använda sig av professionell hemstädning och dra av halva arbetskostnaden (med ett tak på 25.000/år) så har också efterfrågan ökat markant och således har också antalet företag ökat. 

Samma sak gäller inom hantverksbranscher där Rot-avdraget fungerar på ett liknande sätt - men där man har ett årligt tak på 50.000 kronor att röra sig under samt att man för exempelvis ett snickerijobb kan dra av 30 %. 

En annan aspekt gäller antalet tjänster som erbjuds inom Rut-avdraget och vad du som privatperson kan välja att använda skatterabatten för. Många har svårt att hitta lämpliga områden och många drar sig för att använda exempelvis hemstädning då man anser att det är moraliskt fel att låta någon annan göra det man själv borde klara av. 

“Tack vare Rut-avdraget så kan du dra av 30% av den totala arbetskostnaden för din flyttstädning. Det gör stor skillnad för priset. Använder du dig av konkurrensen så kan priset ytterligare sjunka till din fördel“ 

Vi tänkte därför komma med ett förslag för Rut-avdraget som det visat sig att många privatpersoner de facto inte klarar så bra - nämligen en flyttstädning. En flyttstädning är det sista momentet i en flytt, den är jobbig i och med att man är ganska fysiskt utpumpad och för att man har sina tankar på annat håll (på att flytta in i den nya bostaden). Dessutom så är en flyttstädning ett projekt där precis allting ska städas. 

Kombination av detta gör att fusk förekommer och därför är alltså vår rekommendation att man tar professionell hjälp. Rut-avdraget gör att du får din flyttstädning 30% billigare och, för att återknyta till inledningen, bor du i en större eller medelstor svenska stad som exempelvis Norrköping så kan den bli ännu billigare. Detta tack vare konkurrensen. 

Kontakta flera företag för din flyttstädning

Det du kan göra är att på ett tidigt stadie ta ett beslut om att du ska ta professionell hjälp med din flyttstädning i Norrköping. Därefter så ser du över vilka städföretag som erbjuder tjänsten i fråga, du kontaktar dessa och begär in offerter. Vanligtvis kan detta ske via mail där du beskriver din bostad i Norrköping, hur stor den samt om det finns något extra att tänka på. 

Du kommer att få ett antal prisförslag att ta ställning till och därigenom också kunna ha en bättre möjlighet att antingen välja den billigaste städfirman eller att försöka förhandla med de andra om att sänka sina pris. 

Naturligtvis så är ett högkvalitativt arbete det som i slutändan räknas - du vill inte få underkänt på din flyttstädning av de nya ägarna. Därför kan de också vara en god idé att kontakta några tidigare kunder för att säkerställa att det företag du anlitar håller hög kompetens. 

Ska ni köpa hus?

13 feb 2018

Har ni köpt ett nytt hus? Det är underbart att få flytta in i det hus som man har satsat sin inkomst på. För de allra flesta är det i början bankens hus, då man har fått lån med huset som insats. Så småningom när man lyckats betala av lånet är ju huset ert. Många flyttar in lite äldre hus och renoverar det för att anpassa huset efter de egna önskemålen och behoven. Ibland blir man fler och behöver fler rum. Då vill man bygga ut det. 

Behöver ni anpassa huset?

Andra kanske behöver anpassa huset så att det blir mer praktiskt. Har någon blivit sämre och behöver rullstol hemma, kan det vara läge att ta bort alla trösklar och göra ingången större och med en ramp som hjälper till att ta in en rullstol. Oavsett vilket finns det hjälp att få för alla sorts ombyggnationer. Det finns de byggföretagen som har specialiserat sig på seniorbyggnationer. 

Då gör man om huset efter nya behov, kanske med ett större badrum, fler handtag, där de behövs och anpassar köket så att någon med rullstol kan arbeta i det. Ibland måste man göra om rum på till exempel nedervåningen och göra om det till sovrum. Man kanske måste göra  en ramp vid entrén så man lättare kan komma in med en rullstol, och sedan ta bort alla trösklar. Det är mycket man kan göra för att handikappanpassad ett hus.

Ta in hantverkare som gör jobbet

Oavsett vilket man behöver göra med sitt hus, kan man ta in hantverkare som gör jobbet. Vill man sedan och kan göra det, kan man själv göra lite enklare jobb, som att tapetsera. Att sätta upp nya väggar eller isolera vinden, eller källaren kan det krävas att man tar in sådana hantverkare som kan göra det. Eller så lägger man allt ansvar på ett byggföretag som ser till att allt blir gjort efter de egna önskemålen.

Anlita en totalentreprenör

Om man känner sig osäker på alla detaljer blir som de behöver byggas, kan man anlita en totalentreprenör som tar ansvaret för att alla hantverkare som behövs i de olika skeden i bygget finns på plats. Då har de egna elektriker, VVS-montörer och om man så behöver; murare som murar skrosten, eldstäder eller annat som kan behöva muras. Då släpper man ansvaret för att alla hantverkare är på rätt plats vid rätt tidpunkt. Det kostar lite extra, men då vet du i gengäld att det blir ett bra hus för dig och din famlij.

När du behöver en mäklare i Uppsala

6 feb 2018

När du behöver en mäklare i Uppsala

Är det så att du ska flytta till Uppsala? Uppsala är en av våra äldsta städer, med en hisnande historia som går tillbaka till tiden för vikgingatiden. Här ligger tre kungar under de välkända kungshögarna i den gamla delen av Uppsala. Här finns också den gamla medeltida stenkyrkan, och ser ungefär ut som den alltid har gjort, dock med en bättre isolering än tidigare. I centrala delarna finns den jättelika domkyrkan uppförd under 1200- till 1400talet när de väldiga tornen byggdes på den ursprungliga kyrkan. Här finns också Sveriges äldsta universitet och är lika verksam nu som då. Därför har vi också många nationer där studenterna träffas för sina olika samkväm.

Vill du sälja en bostad i Uppsala?

Eller du kanske är på väg bort från Uppsala? Du kanske har bott där och vill pröva dina vingar i en annan del av Sverige? I båda fallen behöver du hitta en ny bostad. Eller så bor du i Uppsala men längtar efter ett nytt hus, eller lägenhet? Det kan vara svårt att hitta bostad i Uppsala, men mest brukar det vara för dem som endast vill hyra en lägenhet där. Har du möjlighet att köpa ditt boende är det så mycket lättare att hitta ett passande hus, radhus eller lägenhet. Det finns många fina gamla hus, om det är ett sådant du vill köpa.

I centrala delarna av Uppsala kan du köpa en lägenhet, varför inte en nära Botaniska trädgården och njuta av växterna där året runt? Vill du ha ett hus utanför Uppsala finns det flera att välja mellan. Fördelen med Uppsala är den att även centralt i staden kan du bo i hus, parhus eller radhus, om du så önskar.

Vad har du råd med?

Det du behöver är att sätta dig ner och fundera på ungefär ville prisbild du har råd med. Har du en bostad som du kan sälja är det lättare, eftersom den kan fungera som handpenning och du behöver inte gå in med så stor summa för att komma över det hus, eller lägenhet som du önskar dig.

Hur många rum önskar du dig? Finns det dagis, skola i närheten, eller är det annat som gör att du blir intresserad? Sedan är det bara att sätta sig vid datorn och söka på till exempel mäklare Uppsala så kommer det upp en hel del att välja mellan. Det viktiga kan vara det som skiljer de olika mäklarna åt. Vilka verkar mer förtroendeingivande? Eller vilka känner du redan till? Kanske du har hört om någon mäklare som är bra?

Inne (igen) med heltäckningsmattor

23 jan 2018

Ska du eller vill du köpa ett hus, radhus eller lägenhet? Då väntar en spännande tid framför dig. Du kanske redan har hittat huset du vill ha? Förutom besiktning, lånelöfte och budgivning återstår mycket ännu innan du kan flytta in. Oftast är det kära besvär, om du äntligen har hittat huset du vill ha. Det är ju mycket som måste klaffa; har du familj måste alla hitta jobb, dagis eller skola. 

Ni kanske ska pendla till ny adress och lära känna det nya området. Var finns det lekpark, affär och annat man behöver har nära sin bostad? När du och din familj väl har lärt känna omgivningen, kanske det är dags att gå igenom ditt nya hus. Behöver du renovera? Finns det något rum, som kanske annars är fint, men som behöver nya färger, nya möbler – och kanske en ny matta? Eller så behöver en eller fler rum en riktig renovering? 

Oavsett vilket, har heltäckningsmattor blivit inne på nytt, efter att ha varit borta i snart trettio år (senast på 1970-talet var det inne med heltäckningsmattor). Då försvann de med hänvisning att de dammade så mycket, och var svåra att göra rena. Folk blev allergiska och mattorna kastades ut. Men utvecklingen har hunnit ikapp heltäckningsmattorna och vi har helt andra maskiner som numera kan rengöra dem, så de nästan är som nya. Fortsätt läsa om heltäckningsmattor på denna site.

Inne med heltäckningsmatta

Årets inredingstrend är just stora mattor eller heltäckningsmattor med kort lugg. Vi har ju börjat ta in färg till våra hem igen. Därför satsar vi allt mer på härliga, mjuka mattor i fina färger. Till exempel i sovrummet är det skönt för barfota fötter att få landa i en mjuk heltäckningsmatta. Varför inte välja i en nyans som du kan kombinera med resten av inredningen? Särskilt våra ungdomar, brukar vistas mer på golvet än någon annanstans. Då kan det vara skönt med en riktig matta som bildar ett mjukt underlag. Varför inte satsa på en heltäckningsmatta i vardagsrum. Har du möblerat med ett matbord där vill vi ju gärna ha en matta under matbord, och invid soffan där man kan sitta på, om man är många. Då behöver du inte bekymra dig om sittkuddar.

 

En annan plats i hemmet där heltäckningsmattor passar utmärkt är i ett sovloft, som är så populära just nu i och med att vi bor så pass trångt att varje kvadratmeter bör utnyttjas. Då är ett loft det bästa sättet att kunna utöka ytan uppåt.

Vill du lägga ner tid på att renovera?

19 jan 2018

Att köpa hus är förmodligen en härlig historia när man väl har hittat dörmhuset, där det mesta klaffar med det man vill med ett hus; läget är rätt, storleken och priset är de rätta. Vad mer kan man begära Än en miljonvinst på lotto? Att genomföra ett köp är ofta en något utdragen process. Först ska man inspektera huset, helts besiktiga det för att inte huset ska dölja några fel som man inte upptäcker med blotta ögat, eller på lukten, sedan få lån som täcker köpet, om man inte som sagt vunnit den där miljonvinsten på lotto eller fått ett bra arv som täcker mesta delen av köpet. Sedan är äntligen huset ert. Den som är trädgårdsintresserade, kanske ser fram emot lediga dagar ute i friska luften med blomplantering och långa varma dagar i trädgården.

Önskar ni en annan inredning?

Men hur är det med själva inredningen i huset? Är det som ni önskar det? Även om vissa hus är nyligen renoverade, kan man vilja förändra huset så att det verkligen känns som ens eget och att man har fått sätta sin egen prägel på det. Många köper hus med komplett nya vitvaror, för att slippa punga ut till nya kapitalstarka varor. Det är klokt. Det första man vill göra är inte att behöva köpa nytt sådant. Men färgen på vissa väggar? Och kaklet kök och badrum, är de i den stil som ni önskar?

Inte svårt att göra det på egen hand

Många kan renovera och göra om på egen hand. Har man haft hus tidigare, brukar man sätta sig in i hantverkets ädla konst, om man är någorlunda händig. Kanske inte så svårt om man bara är noggrann. Att måla är som sagt inte så svårt. Däremot, och det ska sägas att detta är viktigt, hur är det med underlaget som ska målas, eller tapetseras? Det är mycket svårare för att det ska bli ett bra resultat. Att rappa och slipa är inte så enkelt. De gäller att veta hur man ska göra. Främst är det tidsödande, om man inte är en van hantverkare. Och tid är pengar. Framför allt om man arbetar heltid. Fritiden ska egentligen vara en tid för återhämtning, om man har ett krävande arbete.

Man kan förenkla och anlita en målare

Så hur gör ni? Lägga ner tid på at göra grovjobbet på egen hand, eller förslagsvis anlita en duktig hantverkare som gör jobbet åt er? Med ROT-avdraget minskar man lätt kostnaderna för att låta någon annan lägga ner sin tid på det, få det snabbt och behändigt gjort och slippa leva i en röra av målarfärgsburkar, stegar, penslar, rapp och papp. Fortsätt läsa här om målerifirma i Stockholm.

Renovera med hänsyn till huset du bor i

16 jan 2018

Har du sett programmet ”Det sitter i väggarna”? Där tar sig historikern Christopher O’Regan an gamla hus. Han besöker dem som har flyttat in i det gamla hus och berättar historien som oftast är okänd, om de som en gång kanske byggde huset, eller om dem som tidigare har bott i det. Samtidigt tittar de på de gamla renoveringarna som har gjorts i huset. Det är oerhört intressant för den som är intresserad av byggnadsvård. Att riva i ett gammalt hus kan vittna om den stil de hade, som en gång bodde där. Man kan riva golv och upptäcka gamla plankor som de ursprungliga ägarna lade. Man kan se hur de som bodde där efteråt kanske försökte få det gamla trägolvet att likna linoleummattor, som blev väldigt populära under 1930-talet. Man kan se väggar med tapeter som kom och gick under åren lopp.

Gamla hus bär på mycket historia

Har du nyss köpt ett nytt hus? Kanske det byggdes för många år sedan? Har du rivit i det ännu? Många som flyttar in i gamla hus, ser oändligt med renoveringsmöjligheter. Man kan utnyttja till exempel vinden, som då huset byggdes, sällan användes till annat än att förvara gamla saker där. Att inreda en gammal vind kräver sin arkitekt för att utbyggnaden ska bli bra, utan att man förstör husets ursprungliga stil. Den som är intresserad av byggnadsvård kanske vill renovera det i gammal stil men med moderna metoder och material. Det räcker att gå tillbaka 60 år tillbaka, så kan man upptäcka gedigna material och metoder för bygget av huset. Det är något som många moderna husbyggare borde anamma då man ”förr i världen” byggde med tålamod och kärlek till materialet och huset.

Små badrum i gamla hus

Något som inte var så charmigt i de gamla husen var badrummen. Dem byggde man ofta väldigt små. Man lade inte utrymme på något som man inte tyckte var så viktigt. Ska man då bygga ett större badrum innebär det ofta att man behöver ta utrymme från annan yta i huset för att få plats för det man vill ha i sitt badrum. Kommer man in i ett gammalt sekelskifteshus vill man ogärna se ett modernt badrum i modern, avskalad stil. Det blir ett för stort stilbrott. Då gäller det att kunna tänka sig ett badrum med alla moderna finesser men i en stil som passar in i det gamla huset. Det samma gäller kök som renoveras utan känsla eller respekt för dåtidens stil. Att installera en gammal vedeldad spis, tillsammans med elektriska spisar är en bra idé. Det finns tillverkare som gör spisar och köksinredning i gammal stil men med nutidens bekvämligheter.

Behov av att bygga ut huset?

Många av de gamla husen byggdes som väldigt små. Många vill gärna bygga ut sitt gamla hus. Då är det bäst att anlita en arkitekt som kan med stor hänsyn till husets ursprungliga stil rita en utbyggnad som mycket väl passar in både för huset, men också för tomten där huset står. Det finns många arkitektbyråer att välja mellan. Bor du i en stor stad som Stockholm, har du många att välja mellan. För att läsa mer om arkitekter i Stockholm, klicka på denna länk: arkitektstockholm.biz.

Undersök innan ett fönsterbyte

7 jan 2018

En högre uppvärmningskostnad för en villa kommer ofta av att man har problem med något typ av läckage. Primärt dock - innan vi pekar på vilket typ av läckage som är vanligt - så är naturligtvis den stora anledningen till vilken typ av kostnad man får också vilken typ av energikälla man har.

Man kan sänka kostnaderna markant om man byter till exempelvis bergvärme och värmer sitt hus genom denna energibrunn snarare än genom exempelvis fjärrvärme; man brukar räkna med att rätt dimensionerat borrhål samt rätt typ av bergvärmepump kan sänka de årliga energikostnaderna med upp till 80% - något som naturligtvis gör en enorm skillnad.

“ Oavsett vilken energikälla du har så kommer uttjänta fönster påverka din uppvärmningskostnad negativt. Släpper de ut varm luft och låter kall luft komma in så kostar det pengar. Här gör ett fönsterbyte stor skillnad; en investering som räknas från dag ett “

Dock, oavsett energikälla så måste man som husägare se över om det finns något läckage. Vårt tips är tudelat här: antingen så handlar det om att taket inte är tätt eller också så är det fönstren som inte är det. Det senare är vanligare och där fönstren man har på huset, helt enkelt, släpper in kall luft medan varm luft inifrån åker ut. Är så fallet så är faktiskt energikälla av akademisk betydelse - här kommer man som husägare ändå att elda för kråkorna.

Där kan ett fönsterbyte verkligen göra skillnad. Vi kan säga att du bor i Stockholm och står inför det faktum att dina fönster är otäta och att de dessutom är för slitna för att renovera (något som är ekonomiskt fördelaktigt).

Tänk på detta vid ett fönsterbyte i Stockholm

Vi tänkte rada upp några punkter som du bör ha i åtanke vid ett fönsterbyte i Stockholm; små detaljer som kan leda till ett bättre boende och där priset inte blir alltför högt. Just priset kan annars vara avskräckande vid ett fönsterbyte och där är vårt råd att man ser det som en långsiktig investering: du kommer att tjäna igen pengarna inom några år och redan från dag ett så kan du börja räkna hem vinsten sett till att värmen stannar inomhus. Med detta sagt - här är våra tankar kring ett fönsterbyte:

  • Fler offerter ger bättre priser: Du ska definitivt inte nöja dig med att kontakta ett företag. Ju fler företag som erbjuder fönsterbyte i Stockholm du begär offerter från, desto bättre förhandlingsläge har du skaffat dig. Var dock medveten om att kvalitet ska gå i första rummet - något som hör ihop med referenser från tidigare kunder. Det vill säga: du bör ringa några referenser innan du skriver på ett avtal med ett företag.

 

  • Rot-avdraget: I och med att du kan använda rot-avdraget vid ett fönsterbyte så kommer du ganska lindrigt undan rent prismässigt. Du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden med ett tak på 50.000 kronor per år. Glöm inte att se över huruvida du är berättigad att använda Rot innan.

 

  • Val av fönster. Det finns väldigt många olika fönstertyper och ett av de mer populära nu för tiden handlar om PVC. Just plastfönster har utvecklats och anpassats efter hur vårt klimat ser ut; numera så är det ingen risk för att det ska bli kallt inomhus eller att fönstren i fråga ska gå sönder. Plastfönster är billigare och - framförallt - underhållsfria - något som inte träfönster är.

Att köpa hus i Järfälla

15 dec 2017

Järfälla är eftertraktat av många som vill bo i Stockholmsområdet. Här finns shopping och aktiviteter, samtidigt som det är nära till naturen. En annan fördel är att det inte tar särskilt lång tid att komma in till centrala Stockholm. Med kollektivtrafiken kan det ta allt mellan en halvtimme och en timme. Med bil kan det gå lite fortare, beroende på var i Järfälla man åker ifrån. Området kan passa de allra flesta, men passar kanske bäst för familjer.

Köpa nytt eller begagnat?

Det blir populärt runt om i landet att köpa mark och sedan anlita en entreprenör för att sätta upp ett nyckelfärdigt hus. I Stockholm och i Järfälla kan det här vara lite svårare att göra än på andra håll i landet. Som i nästan hela Stockholm är mark dyrt eller svårt att få tag på. I många fall kan det vara bättre att köpa ett begagnat hus och fundera på en köks- eller badrumsrenovering om det är aktuellt. Många hus i Järfälla idag har nyligen fått sig renoveringar, men i vissa hus kan det absolut kännas angeläget med en badrumsrenovering exempelvis.

Huspriser

Som i hela Stockholm är konkurrensen om hus ofta hög. På senare tid har trender märkts att priserna på lägenheterna har sjunkit. Samma trends har dock inte synts på villor och fristående hus. Hur det ser ut i framtiden återstår att se, men om planerar att köpa ett hus för att bo i under väldigt lång tid är bostadsmarknaden ett mindre orosmoment. Man kommer ändå att rida ut både upp- och nedgångar om man köper ett hus för att bo i under väldigt lång sikt.

Öka pris vid försäljning

Om du funderar på att sälja ett hus i Järfälla finns det flera saker som kan göras för att öka värdet. Vissa saker, som badrumsrenoveringar till exempel, har en uppfattning om att öka värdet på bostaden – men jämfört med andra åtgärder är höjningen blygsam. Till exempel:

  • Om du kan bygga en altan är det ett bra sätt att få tillbaka mer pengar vid försäljning. Är den i söderläge finns goda chanser att du gör en god vinst på altanbygget. Även om den är i norrläge med utsikt mot en innergård, finns mycket goda chanser att du åtminstone får tillbaka pengarna för bygget. Är den i söderläge, med utsikt mot vatten, lär du göra en bra vinst.
  • Visst kan en badrumsrenovering öka värdet på huset. Om man kan göra en lika god vinst som på altanbygge är dock högst tveksamt. Många som gör en badrumsrenovering innan försäljning får inte tillbaka pengarna. Vill du renovera badrum billigt? Kolla då in badrumsrenoveringjärfälla.se

Huspriser på Värmdö

12 dec 2017

Värmdö är en eftertraktad kommun att bo i hos många Stockholmare. Samtidigt som det är nära till storstaden (bussen till Slussen tar normalt inte särskilt lång tid), bjuder öarna på en slående natur. Hit kommer många som vill bo lite större, ha en hyfsat stor tomt eller som vill ha nära till vattnet. Husen är dock i varierande kvalitet. Vissa är nybyggda och rejält rustade med nyligen gjord köks- och badrumsrenovering till exempel, medan det också finns många renoveringsobjekt. Utöver stugor och villor finns också en rad lägenhetshus, men det är främst villorna vi syftar på i den här texten.

Vad påverkar huspriserna?

Det finns en rad olika faktorer som påverkar huspriser. När det gäller Värmdö har läget en stor roll i att driva upp priserna något. Närheten till Stockholm gör det helt enkelt dyrare att flytta till Värmdö än till ett likvärdigt hus mer isolerat. Läs mer nedan.

  • Läget. Som nämnt ovan är läget avgörande för vad ett hus kostar. Faktum är att det är den faktor som har allra störst betydelse. Ett hus på Värmdö, som inte har renoverats på ett tag, säljs sannolikt för en större summa än ett likvärdigt hus ute på glesbygden som har gjort en fin badrumsrenovering nyligen.
  • En altan kan påverka huspriserna rejält. Är den dessutom i söderläge och med utsikt mot vatten kan det vara värt mycket pengar. Många väljer att bygga en altan just för detta ändamål, med syftet att sälja den efteråt (och då gå med vinst på altanbygget).
  • En badrumsrenovering kan göra en större skillnad för huspriserna än många tror. Om spekulanter på en visning börjar fundera på hur mycket jobb det kan innebära att göra en badrumsrenovering själva, sjunker deras budvilja troligtvis markant.
  • Köksrenovering. Här gäller samma princip som nämnt ovan gällande badrumsrenoveringar. Om man som köper själv kommer att behöva renoveringsjobb sänker det sannolikt ens vilja att lägga ett riktigt bra bud.

Billigare än många andra delar av Stockholm

Trots att Värmdö ligger nära till både natur, vatten och storstad, är det fortfarande billigare att köpa hus här än på många andra håll i Stockholm. Jämfört med kommuner som vid första anblick kan tyckas vara likvärdiga, så som Danderyd, Lidingö och Järfälla, går det ofta att hitta riktiga fynd ute på Värmdö. Troligtvis har avstånden en del med detta att göra. Värmdö är stort och längst ut är avståndet till centrala Stockholm ganska stort.

Tips för att göra ditt badrum vackrare

17 okt 2017

Om man ser till vilka rum som man generellt sett spenderar allra mest tid i inom sitt hem så handlar det om tre stycken; sovrummet, köket och badrummet. Visst, många skulle här peka på att exempelvis vardagsrummet är den självklara platsen där man samlas i efter en dag på jobbet eller i skolan och att det alltså används i en större omfattning än exempelvis badrummet. Det vi menar här är dock att man ställer tid mot behov – det vill säga; ett badrum är ett rum där man är privat medan ett vardagsrum används tillsammans med andra.

Det vi menar är att badrummet på grund av detta är betydligt viktigare att hålla fräscht än vad vardagsrummet är – helt enkelt för att det fyller en så viktig funktion i samtliga familjemedlemmars liv. I ett vardagsrum kan man trots allt bara måla om lite eller byta möbler för att det ska ske en förbättring, eller hur?

Ett badrum kräver dock betydligt mer och därför tänkte vi här fokusera på hur man på bästa sätt tar tillvara på denna del av sitt boende, det vill säga – har man ett badrum som är till åren och som vare sig är inbjudande eller funktionellt: hur renoverar man det, vad ska man tänka på och hur mycket pengar ska man vara beredd att lägga?

En badrumsrenovering ska först och främst alltid utgår från familjens behov samt vilken yta man har att röra sig med. I en familj med många barn som bor i en villa så kanske en badrumsrenovering innebär att man måste få plats med fler skåp, en tvättmaskin, ett badkar samt en torktumlare medan en etta i innerstaden i Stockholm och en badrumrenovering där kan innebära att man bara kaklar om.

Rot-avdrag och färdiga lösningar ger bättre pris

Man utgår alltså från sina egna behov och gemensamt här – oavsett om en badrumsrenovering sker i en mindre lägenhet i Stockholm eller i en villa i Sundsvall är två saker: det finns bra lösningar och – framförallt – det finns hjälp att få. Om vi här börjar med det första – lösningar – så kan man i dagsläget se att det finns väldigt prisvärda lösningar för alla typer av boenden. En badrumsrenovering sett till material behöver i dagsläget inte kosta alltför mycket pengar jämfört med förr. Som exempel på detta kan vi säga att ett besök hos IKEA kan vara väldigt givande; oavsett boende. Att just IKEA insett vidden av att erbjuda badrumslösningar till rimliga priser har påverkat hela området och gjort att fler konkurrenter tvingats följa efter.

Väldigt positivt för alla som står inför att renovera sitt badrum och detta leder oss in till punkt nummer två – att ta hjälp. De nyckelfärdiga lösningarna sätter nämligen inte upp sig själva; man måste fortfarande göra ett stort jobb även vid dessa och här råder vi således att man kontaktar professionell hjälp. Står man inför en badrumsrenovering i Stockholm där man köpt en färdig lösning från exempelvis IKEA så bör man anlita proffs för installationen; vattenskador och läckande avlopp är ingenting som löser sig på egen hand och det här förhindrar man genom att betala lite extra.

Du har trots allt tjänat mycket pengar på den lösning du köpt och dessutom så kan du använda sitt rot-avdrag vid installationen av detta badrum. Skapa den oas som badrummet ska vara och gör det billigt och utan risker.

Är du intresserad av en badrumsrenovering? Det finns gott om företag som kan hjälpa dig, här hittar du ett av dessa.

 

Att mäta radonhalten i ett hus

15 okt 2017

Den här texten handlar om hur man mäter radonhalten i ett hus, för att avgöra om det behövs en radonsanering. Radon är en gas som finns naturligt i luft, vatten och framför allt i jord och berg. I berggrund av granit finns mycket radon, vilket gör att höga radonhalter är vanliga i Stockholm. När radonet sammanfaller avsöndras andra radioaktiva ämnen, så kallade radondöttrar, som det är lätt att man andas in. Bor man i ett hus eller lägenhet med höga radonhalter under lång tid riskerar man att drabbas av lungcancer, i första hand om man är rökare. Det finns ett riskvärde på 200Bq/m3 uppsatt av strålskyddsmyndigheten. Hus med värden högre än så måste radonsaneras. Det höjs röster om att riskerna med radon överdrivs och som anser att gränsvärdena för radonhalter i inomhusluften bör sänkas (de har redan sänkts tidigare) och att de enda som egentligen löper risk med att bo i så kallade radonhus är rökare. Och visst är det en större förbättring för hälsan att sluta röka än att radonsanera, men det finns absolut risker med radonet även om du inte är rökare. Faktum är att nya rön från WHO antyder att radon kan vara farligare än man hittills trott.

Mätning är enda sättet

För att få reda på radonhalten i ett hus måste man mäta, det är det enda sättet. Gasen är luktfri och osynlig även vid skyhöga halter. Vet du inte om huset du bor i har förhöjda värden av radon ska du absolut göra en mätning. Extra viktigt är det om du bor i en lägenhet i ett hus som innehåller så kallad blåbetong. Blåbetong är en slags lättbetong som är baserad på alunskiffer, en bergart med hög radonhalt. Den är vanlig i innerväggar i flerfamiljshus byggda på 1900-talet, fram till mitten av 80-talet. Ett annat namn för blåbetong är Ytong. Är du osäker på om din lägenhet innehåller blåbetong så kolla med din fastighetsägare eller bostadsrättsförening. Det går även att kolla på Stockholms kommuns hemsida där alla adresser som radontestats genom åren. Det har gjorts många mätningar, så chansen är stor att du får träff på din adress.

Så här mäter du radonhalten

Vill du inte mäta själv kan du kontakta en firma som utför radonsanering. Det finns ett stort utbud av firmor i Stockholm som utför radonsanering och oftast gör de mätningar gratis. Annars börjar du med att beställa mätdosor från kommunen, miljö- och hälsoskyddskontoret. När du fått dosorna följer du instruktionerna för hur de ska ställas ut. Det ska finnas dosor i minst två rum och har du flera våningar ska det finnas dosor på varje våning. Du ska inte mäta i kök eller badrum. Sedan är det bara att vänta, mätperioden ska pågå i minst två, helst tre månader. Därefter skickar du tillbaka dosorna till kommunens laboratorium och inväntar resultatet.

Mer info här: http://www.radonsaneringstockholm.biz/.

Bergvärme - så fungerar det

12 okt 2017

Bergvärme är det populäraste och i de flesta fall effektivaste och mest praktiska sätten att utvinna lagrad solenergi med hjälp av värmepumpar. I Stockholm med omnejd är förhållandena ideala för bergvärme, i villaområden såväl som i innerstaden. Är du fastighetsägare finns stora pengar att spara på driftskostnader, speciellt om du går ihop med ägare till kringliggande fastigheter och gör gemensak sak med dem.

Ett installerat system för bergvärme kan hjälpa dig att spara upp till 80% energi jämfört med ditt gamla värmesystem. Efter ett par år har en bergvärmepump betalat sig själv med hjälp av minskade energikostnader, dessutom på ett garanterat miljövänligt sätt.

Principen

I berggrunden finns solenergi lagrad i form av värme och genom att hämta upp den värmen ur marken kan den med hjälp av en värmepump användas till att värma upp ditt hus. Det sker genom att man borrar ett djupt hål ner i berget, oftast mellan 100 och 200 meter, i vilket man leder ner rör. I dessa rör leds sedan ner värmepumpens så kallade kollektorslinga, som samlar upp bergvärmen och för den upp till värmepumpen. Denna lilla värme används sedan till att värma upp ett kallt kölmedium, som förångas och sedan komprimeras, vilket ytterligare ökar temperaturen. Det nu varma köldmediet överför sedan värmen till husets värmesystem. Därefter kyls det ner och återvänder till kollektorslingan för att göra om processen.

Det låter komplicerat, och det är det också. En värmepump är en mycket snillrik konstruktion. Lyckligtvis är allt du behöver tänka på att låta en expert installera systemet, sedan sköter det sig själv. Det behövs också en viss mängd el för att driva en värmepump, men den kostnaden är närmast försumbar i jämförelse med vad du sparar i uppvärmningskostnad.

Att borra för bergvärme

För att få tillstånd att borra för bergvärme i Stockholm måste du ansöka hos kommunen. Det kostar pengar att göra en ansökan, och behandlingstiden kan vara på flera veckor, ibland ett par månader. Vill du borra i innerstaden och i andra tättbebyggda delar krävs ibland ett djupare borrhål. Detta eftersom det är svårt att hålla det rekommenderade avståndet på 20 meter mellan borrhålen om flera fastigheter vill utnyttja bergvärme. En vanlig lösning i innerstaden är att flera fastighetsägare tillsammans gör upp en plan för gemensamma borrhål. Detta minskar såklart också ansökningskostnaden.

När du fått ditt tillstånd anlitar du en specialist på bergvärme som gör en inspektion av din tomt och tillsammans kommer ni överens om placering och djup av hålet. Därefter borras ett hål, detta brukar gå ganska snabbt, vanligtvis inte mer än en dag. Om det är lång ner till berggrunden måste dock den delen som inte går genom berg tilläggsisoleras, vilket kan ta extra tid.

Installera bergvärmepump

När hålet är klart installeras bergvärmepumpen. Vilken bergvärmepump du vill ha bestämmer du själv, men du kan naturligtvis få rekommendationer på bra pumpar av utföraren. Att installera pumpen tar vanligtvis ett par dagar. Sedan är det bara att sätta igång systemet. Utföraren ger dig tydliga instruktioner för skötseln av pumpen och brukar vanligtvis också göra en efterinspektion några månader senare för att kontrollera att allt fungerar som det ska.

Läs mer här.

← Äldre inlägg