Tips för att göra ditt badrum vackrare

17 okt 2017

Om man ser till vilka rum som man generellt sett spenderar allra mest tid i inom sitt hem så handlar det om tre stycken; sovrummet, köket och badrummet. Visst, många skulle här peka på att exempelvis vardagsrummet är den självklara platsen där man samlas i efter en dag på jobbet eller i skolan och att det alltså används i en större omfattning än exempelvis badrummet. Det vi menar här är dock att man ställer tid mot behov – det vill säga; ett badrum är ett rum där man är privat medan ett vardagsrum används tillsammans med andra.

Det vi menar är att badrummet på grund av detta är betydligt viktigare att hålla fräscht än vad vardagsrummet är – helt enkelt för att det fyller en så viktig funktion i samtliga familjemedlemmars liv. I ett vardagsrum kan man trots allt bara måla om lite eller byta möbler för att det ska ske en förbättring, eller hur?

Ett badrum kräver dock betydligt mer och därför tänkte vi här fokusera på hur man på bästa sätt tar tillvara på denna del av sitt boende, det vill säga – har man ett badrum som är till åren och som vare sig är inbjudande eller funktionellt: hur renoverar man det, vad ska man tänka på och hur mycket pengar ska man vara beredd att lägga?

En badrumsrenovering ska först och främst alltid utgår från familjens behov samt vilken yta man har att röra sig med. I en familj med många barn som bor i en villa så kanske en badrumsrenovering innebär att man måste få plats med fler skåp, en tvättmaskin, ett badkar samt en torktumlare medan en etta i innerstaden i Stockholm och en badrumrenovering där kan innebära att man bara kaklar om.

Rot-avdrag och färdiga lösningar ger bättre pris

Man utgår alltså från sina egna behov och gemensamt här – oavsett om en badrumsrenovering sker i en mindre lägenhet i Stockholm eller i en villa i Sundsvall är två saker: det finns bra lösningar och – framförallt – det finns hjälp att få. Om vi här börjar med det första – lösningar – så kan man i dagsläget se att det finns väldigt prisvärda lösningar för alla typer av boenden. En badrumsrenovering sett till material behöver i dagsläget inte kosta alltför mycket pengar jämfört med förr. Som exempel på detta kan vi säga att ett besök hos IKEA kan vara väldigt givande; oavsett boende. Att just IKEA insett vidden av att erbjuda badrumslösningar till rimliga priser har påverkat hela området och gjort att fler konkurrenter tvingats följa efter.

Väldigt positivt för alla som står inför att renovera sitt badrum och detta leder oss in till punkt nummer två – att ta hjälp. De nyckelfärdiga lösningarna sätter nämligen inte upp sig själva; man måste fortfarande göra ett stort jobb även vid dessa och här råder vi således att man kontaktar professionell hjälp. Står man inför en badrumsrenovering i Stockholm där man köpt en färdig lösning från exempelvis IKEA så bör man anlita proffs för installationen; vattenskador och läckande avlopp är ingenting som löser sig på egen hand och det här förhindrar man genom att betala lite extra.

Du har trots allt tjänat mycket pengar på den lösning du köpt och dessutom så kan du använda sitt rot-avdrag vid installationen av detta badrum. Skapa den oas som badrummet ska vara och gör det billigt och utan risker.

Är du intresserad av en badrumsrenovering? Det finns gott om företag som kan hjälpa dig, här hittar du ett av dessa.

 

Att mäta radonhalten i ett hus

15 okt 2017

Den här texten handlar om hur man mäter radonhalten i ett hus, för att avgöra om det behövs en radonsanering. Radon är en gas som finns naturligt i luft, vatten och framför allt i jord och berg. I berggrund av granit finns mycket radon, vilket gör att höga radonhalter är vanliga i Stockholm. När radonet sammanfaller avsöndras andra radioaktiva ämnen, så kallade radondöttrar, som det är lätt att man andas in. Bor man i ett hus eller lägenhet med höga radonhalter under lång tid riskerar man att drabbas av lungcancer, i första hand om man är rökare. Det finns ett riskvärde på 200Bq/m3 uppsatt av strålskyddsmyndigheten. Hus med värden högre än så måste radonsaneras. Det höjs röster om att riskerna med radon överdrivs och som anser att gränsvärdena för radonhalter i inomhusluften bör sänkas (de har redan sänkts tidigare) och att de enda som egentligen löper risk med att bo i så kallade radonhus är rökare. Och visst är det en större förbättring för hälsan att sluta röka än att radonsanera, men det finns absolut risker med radonet även om du inte är rökare. Faktum är att nya rön från WHO antyder att radon kan vara farligare än man hittills trott.

Mätning är enda sättet

För att få reda på radonhalten i ett hus måste man mäta, det är det enda sättet. Gasen är luktfri och osynlig även vid skyhöga halter. Vet du inte om huset du bor i har förhöjda värden av radon ska du absolut göra en mätning. Extra viktigt är det om du bor i en lägenhet i ett hus som innehåller så kallad blåbetong. Blåbetong är en slags lättbetong som är baserad på alunskiffer, en bergart med hög radonhalt. Den är vanlig i innerväggar i flerfamiljshus byggda på 1900-talet, fram till mitten av 80-talet. Ett annat namn för blåbetong är Ytong. Är du osäker på om din lägenhet innehåller blåbetong så kolla med din fastighetsägare eller bostadsrättsförening. Det går även att kolla på Stockholms kommuns hemsida där alla adresser som radontestats genom åren. Det har gjorts många mätningar, så chansen är stor att du får träff på din adress.

Så här mäter du radonhalten

Vill du inte mäta själv kan du kontakta en firma som utför radonsanering. Det finns ett stort utbud av firmor i Stockholm som utför radonsanering och oftast gör de mätningar gratis. Annars börjar du med att beställa mätdosor från kommunen, miljö- och hälsoskyddskontoret. När du fått dosorna följer du instruktionerna för hur de ska ställas ut. Det ska finnas dosor i minst två rum och har du flera våningar ska det finnas dosor på varje våning. Du ska inte mäta i kök eller badrum. Sedan är det bara att vänta, mätperioden ska pågå i minst två, helst tre månader. Därefter skickar du tillbaka dosorna till kommunens laboratorium och inväntar resultatet.

Mer info här: http://www.radonsaneringstockholm.biz/.

Bergvärme - så fungerar det

12 okt 2017

Bergvärme är det populäraste och i de flesta fall effektivaste och mest praktiska sätten att utvinna lagrad solenergi med hjälp av värmepumpar. I Stockholm med omnejd är förhållandena ideala för bergvärme, i villaområden såväl som i innerstaden. Är du fastighetsägare finns stora pengar att spara på driftskostnader, speciellt om du går ihop med ägare till kringliggande fastigheter och gör gemensak sak med dem.

Ett installerat system för bergvärme kan hjälpa dig att spara upp till 80% energi jämfört med ditt gamla värmesystem. Efter ett par år har en bergvärmepump betalat sig själv med hjälp av minskade energikostnader, dessutom på ett garanterat miljövänligt sätt.

Principen

I berggrunden finns solenergi lagrad i form av värme och genom att hämta upp den värmen ur marken kan den med hjälp av en värmepump användas till att värma upp ditt hus. Det sker genom att man borrar ett djupt hål ner i berget, oftast mellan 100 och 200 meter, i vilket man leder ner rör. I dessa rör leds sedan ner värmepumpens så kallade kollektorslinga, som samlar upp bergvärmen och för den upp till värmepumpen. Denna lilla värme används sedan till att värma upp ett kallt kölmedium, som förångas och sedan komprimeras, vilket ytterligare ökar temperaturen. Det nu varma köldmediet överför sedan värmen till husets värmesystem. Därefter kyls det ner och återvänder till kollektorslingan för att göra om processen.

Det låter komplicerat, och det är det också. En värmepump är en mycket snillrik konstruktion. Lyckligtvis är allt du behöver tänka på att låta en expert installera systemet, sedan sköter det sig själv. Det behövs också en viss mängd el för att driva en värmepump, men den kostnaden är närmast försumbar i jämförelse med vad du sparar i uppvärmningskostnad.

Att borra för bergvärme

För att få tillstånd att borra för bergvärme i Stockholm måste du ansöka hos kommunen. Det kostar pengar att göra en ansökan, och behandlingstiden kan vara på flera veckor, ibland ett par månader. Vill du borra i innerstaden och i andra tättbebyggda delar krävs ibland ett djupare borrhål. Detta eftersom det är svårt att hålla det rekommenderade avståndet på 20 meter mellan borrhålen om flera fastigheter vill utnyttja bergvärme. En vanlig lösning i innerstaden är att flera fastighetsägare tillsammans gör upp en plan för gemensamma borrhål. Detta minskar såklart också ansökningskostnaden.

När du fått ditt tillstånd anlitar du en specialist på bergvärme som gör en inspektion av din tomt och tillsammans kommer ni överens om placering och djup av hålet. Därefter borras ett hål, detta brukar gå ganska snabbt, vanligtvis inte mer än en dag. Om det är lång ner till berggrunden måste dock den delen som inte går genom berg tilläggsisoleras, vilket kan ta extra tid.

Installera bergvärmepump

När hålet är klart installeras bergvärmepumpen. Vilken bergvärmepump du vill ha bestämmer du själv, men du kan naturligtvis få rekommendationer på bra pumpar av utföraren. Att installera pumpen tar vanligtvis ett par dagar. Sedan är det bara att sätta igång systemet. Utföraren ger dig tydliga instruktioner för skötseln av pumpen och brukar vanligtvis också göra en efterinspektion några månader senare för att kontrollera att allt fungerar som det ska.

Läs mer här.

Bygga hus i Stockholm – typ av entreprenad

10 okt 2017

Vad bör man tänka på när man ska bygga hus i Stockholmsområdet? Ja, det är mycket. Bara att hitta en tomt att bygga på kan vara nog så knivigt, kanske det svåraste av allt. På öppna marknaden finns många objekt men det är svårt att hitta en tomt som uppfyller alla ens önskemål med närhet till jobb och skola, kommunikationer, soltimmar osv, allt detta till ett pris man har råd med. Väljer man att bygga med en entreprenör har de ofta tomter till salu, men då krävs också att man köper huset av dem.

När ni har hittat en tomt och är redo att komma igång behöver ni anlita en entreprenör som bygger huset åt er. Det finns olika typer av entreprenad beroende på om ni vill lägga hela jobbet på en firma, göra mycket själva, anlita flera olika firmor för olika moment etc. Kanske har ni redan en arkitektritning eller så vill ni köpa ett färdigritat hus? Här tittar vi lite på de olika typerna av entreprenad och deras för- och nackdelar.

Totalentreprenad

Detta är det enklaste alternativet för er som inte vill göra något arbete själva eller vill kunna detaljstyra mycket i processen. Med en totalentreprenad väljer du ett hus och en byggfirma och skriver kontrakt med dem, sedan ansvarar de för hela bygget från ritningar till färdigställande, inklusive att hyra in andra entreprenörer för delmoment. Ni kan välja mellan ett färdigritat hus eller komma med önskemål till entreprenören som ritar huset som ni vill ha det.

Generalentreprenad

Vill ni anlita en speciell arkitekt eller har ni kanske en vän som kan och vill rita huset åt er? Då är generalentreprenad ett bra alternativ, med en generalentreprenad anlitar du en arkitekt som ritar huset och sedan en byggfirma som tar hand om byggandet. Med generalentreprenad har ni full kontroll över utseendet på huset men slipper samtidigt ansvaret med byggandet.

Delad entreprenad

Med delad entreprenad  skriver ni hur många kontrakt ni vill. Vill ni ha en firma som ansvarar för bygge av stommar, en annan för elarbete, en tredje för takläggning och kanske göra mycket jobb själva är det delad entreprenad ni ska ha. När ni bygger med delad entreprenad är det ni som är projektledare och ansvarar för samordnandet av de olika momenten, eller så lägger ni ut även projektledarskapet på entreprenad. Den här formen kräver mycket noggrann kontraktsskrivning där man tydligt redogör för var och ens ansvarsområden. Det kan också bli det billigaste alternativet om man planerar noga. Men som sagt, det kräver mycket av er. Om det dessutom skulle visa sig vara något fel vid slutbesiktningen och det inte tydligt kan påvisas var ansvaret ligger, är det ni som hålls ansvariga för att det åtgärdas.

En ny fastighetsvärmepump sparar pengar

29 sep 2017

Hur ser det ut rent energimässigt i den fastighet som du bor i? Frågan är synnerligen relevant då man ser att många bostadsrättsföreningar betalar på tok för mycket pengar och ofta har uråldriga system för att ge sina fastigheter värme och energi. System som med lätthet skulle kunna bytas ut och därigenom spara mycket pengar för medlemmarna och som dessutom skulle öka värdet på husen i fråga.

Det här är till stor del en fråga för det företag som man anlitat för sin tekniska förvaltning och här kan man se att många av dessa företag slarvat och negligerat detta: genom att borra efter exempelvis bergvärme och installera en ny fastighetsvärmepump så skulle många problem med ekonomin hos bostadsrättsföreningar gå att lösa.

Sitter man i en styrelse för en större bostadsrättsförening så ska man således – vid hög och dyr energiförbrukning – kanske påpeka denna fråga för det företag som man anlitat för sin tekniska förvaltning; det kan nämligen vara så att detta företag slarvat och inte upptäckt fördelarna med att installera en ny fastighetsvärmepump. Här finns det mycket pengar att hämta!

Grön, billig energi till din fastighet

Utöver det ekonomiska perspektivet – som ju för många anses som det absolut viktigaste – så finns det många andra fördelar med att byta fastighetsvärmepump och en av dessa är miljön. Hämtar du energi från exempelvis berggrunden och därefter – via denna fastighetsvärmepump – förser husen med denna energi så räknas denna nämligen som grön. Det vill säga – genom bergvärme – så tar man tillvara på jordens resurser och man blir heller inte lika beroende av svängningar på marknaden.

Som fastighetsägare så påverkas man således inte lika mycket av att exempelvis oljepriset stiger och man kan därmed också planera sina omkostnader bättre. Billig, grön energi är framtidens melodi och detta även då det kommer till bostadsrättsföreningar och andra föreningar där många människor delar kostnaden för energi och uppvärmning.

Välj pålitliga märken

Står du inför att installera en ny fastigehstvärmepump så finns det några saker som du bör ha i åtanke. Nummer ett är att du hittar en bra firma med ett gott rykte för själva installationen. Nummer två är att den fastighetsvärmepump ni väljer till exempelvis er bostadsrättsförening också är något som håller över en längre tid.

Här är rådet att ni förlitar er på de erkända märkena som finns på marknaden; dessa är ofta lite dyrare men kräver dock mindre service och har – dokumenterat – bättre hållbarhet.

Dessutom – om det skulle krävas service av denna fastighetsvärmepump – så får man ofta förmånlig garanti hos de mer etablerade aktörerna samt att reservdelarna också är enklare att hitta. Det viktiga är dock inte hur mycket man betalar – det viktiga är hur mycket man på sikt kan komma att tjäna. Ett byte av fastighetsvärmepump ska alltid ses som en stor investering och inte som en utgift– en investering som fler borde göra.

Köpa hus i Stockholm

18 sep 2017

Drömmer du om ett hus i Stockholm med en vacker trädgård, markiser och kanske till och med en pool? Om du vill bo centralt får du räkna med att det kan bli en väldigt hög prislapp – pool och markiser eller ej. Samma gäller om du planerar att bosätta dig i kvarter som till exempel Äppelviken i Bromma eller många delar av Lidingö eller Danderyd. Kan man tänka sig att bo lite längre ut från staden kan man dock hitta hus till bättre priser. Det viktigaste är att man har förväntningar efter sina resurser.

Stadsdelar och områden

Populära villaområden är bland annat ovan nämnda Lidingö. Visserligen är det en kommun som är känd för att ha många dyra villor, men det finns områden där det går att hitta hus för en lite billigare prislapp. Lidingö är i allmänhet ett attraktivt område som av många anses vara lugnt och trevligt att bo i. Samma kan ungefär sägas om Danderyd.

Det finns även populära villaområden längre bort från Stockholm, där husen också säljs till lite lägre priser. Exempel på det är Upplands Väsby och Bålsta, som är anslutna till Stockholm genom pendeltågsnätet. Vill man ta sig in till Stockholm utan bil behöver det inte ta allt för lång tid. Från Bålsta tar det ungefär 40 minuter, och från Upplands Väsby kortare än så.

Vad kan man ha för förväntningar?

Givetvis beror detta på hur mycket resurser man har till att börja med. Dock går det, utan att ha en alltför stor inkomst, att hitta fina hus med till exempel havsutsikt om det är det man önskar. Så länge man är beredd att röra sig utåt från centrala Stockholm en bit finns det alla möjliga typer av objekt ute till försäljning.

Vill du till exempel ha ett hus med pool, motoriserade markiser och havsutsikt är det sannolikt att du kan hitta det. På bostadssajter på nätet går det ofta att filtrera sina sökningar så att endast de objekt med pool eller havsutsikt visas. Just markiser kanske dock är svårare att ställa in i sökningen.

Att söka bygglov i Stockholm

Att söka bygglov i Stockholm behöver inte nödvändigtvis skilja sig från att göra det i många andra kommuner. Dock är det bra att känna till att stora delar av länet är detaljplanerat. Faktum är att hela Stockholms stad är detaljplanerat. Till Stockholms stad tillhör till exempel inte Lidingö eller Danderyd, som är egna kommuner. Samma gäller med populära villakommuner som Nacka, Tyresö och Värmdö.

Tänk på det här innan du ska köpa markiser

18 aug 2017

Är du i behov av markiser? I sådana fall funderar du säkert på vilken markis och vilken typ av markis du ska välja. Marknaden för markiser är idag stor och du kan välja mellan mängder av olika färger, former, mönster och om den ska vara motoriserad eller inte. Givetvis kan du också välja att trycka upp en logga eller en text på dina markiser, men det här riktar sig främst till restauranger eller andra företag.

Det finns ett par saker som är bra att ha i åtanke vid köp av markiser. Som ovan nämnt spelar färger och mönster in i beslutet. Ett annat beslut man behöver ta är huruvida den ska vara motoriserad eller inte.

Färg

Färgen är en viktig del i valet av markiser. Vilken färg som är bäst finns det givetvis inget rakt svar på. Det beror på vilken färg din fasad har och kanske till och med hur omgivningen ser ut. I slutändan är det dock du och din magkänsla som får bestämma. Om du känner dig osäker på vilken färg det ska vara, kan det vara bra att fråga någon vars smak du litar på. Markiserna kommer att utgöra en stor del av husets helhetsbild, så det är inget beslut man bör förhasta.

Motoriserade?

Det har under en tid varit populärt med motoriserade markiser. Fördelarna med det är många. Istället för att behöva ställa dig upp och veva kan du stanna på din plats och dra in eller ut markisen med en fjärrkontroll. Det här lämpar sig kanske särskilt bra under sommaren och när vädret är växlande.

Baksidan med motoriserade markiser är kanske kostnaderna. Att köpa markiser med motor är av förklarliga skäl dyrare än en med vev. Därtill krävs det att en certifierad elektriker installerar motorn. Om du försöker dig på att göra det själv, utan att vara behörig, kan det bli problem med garantier eller försäkringar om olyckan är framme.

Hitta en butik som säljer markiser

Att hitta en butik som säljer markiser brukar inte vara några problem. Till exempel brukar de finnas på större byggvaruhus. Letar du efter en mer nischad markisbutik går även det enkelt att hitta. Om du till exempel bor i Sollentuna kan du till exempel göra på följande vis:

 1. Gå in på nätet och öppna en karttjänst.
 2. Skriv in ”Markiser Sollentuna” i karttjänstens sökfunktion.
 3. Granska resultaten som du bör ha fått relaterade till sökningen ”Markiser Sollentuna” och klicka dig in på det du tycker verkar bra.

Sollentuna, som används i exemplet ovan, byts givetvis ut mot ett område nära dig. Om du har fått fram flera resultat är ett tips att klicka dig in på alla sidor och kika efter priserna. Priset bör visserligen inte vara det enda som avgör, men en markant prisskillnad kan såklart göra att du väljer den ena butiken framför den andra.

Fördelar med att skaffa värmepump

10 aug 2017

Har du direktverkande el i ditt hus? Eller något annat uppvärmningssystem som blir dyrt i drift? Fördelen med värmepumpar är kanske framförallt att driftskostnaderna blir lägre. Installationskostnaderna är däremot ofta förhållandevis höga, men den billiga driften motiverar de höga initiala kostnaderna. Beroende på om du till exempel bor i Malmö eller avlägset uppe i Norrland kan installationskostnaderna dock skilja sig åt. Mer om detta längre ned texten.

Ekonomin

Som nämnt ovan är ekonomin en av de stora fördelarna med att installera en värmepump. Driftkostnaderna blir bra mycket lägre jämfört med många andra värmesystem. Jämför man till exempel med direktverkande el, blir skillnaderna stora.

Med det sagt passar inte värmepump alla hus. Ett mindre fritidshus, som bara besöker kortare stunder varje år, kan faktiskt bli billigare i drift med direktverkande el än med värmepumpar.  Det gäller alltid att anpassa värmesystemet efter husets förutsättningar, men klart är att värmepumpar passar bra till många olika typer av hus och boenden – oavsett om du bor i Malmö eller långt upp i norr.

Installationskostnader

Som nämnt i inledningen kan installationskostnaderna skilja sig åt beroende på om du bor i till exempel Malmö eller i norra Sverige. Det här gäller särskilt om du ska installera en bergvärmepump. I Sydsverige och trakterna kring Malmö behöver man inte borra särskilt långt för att nå ner till grunden. I Norrland, och då kanske särskilt dess västra delar, kan man behöva borra längre för att komma ner till berggrunden.

Det är inte alltid man behöver borra särskilt långt i Norrland, till exempel om man bor nära havet, men tendensen finns att det som regel krävs mer borrning i Sveriges norra delar än de södra, till exempel trakterna kring Malmö.

Miljövänligt

Att värmepumpar är miljövänligt råder det inga större tveksamheter om. Må så vara att det kanske inte är billigare än solceller, men sett till den effekt som värmepumpar ger är det mycket skonsamt mot planeten. Vissa som värnar lite extra om miljön väljer att ha delar driften tillgodosedda med solcellsenergi under sommarhalvåret och kompletterar med värmepump. Gör man detta får man värme som både är riktigt billig och som är snäll mot miljön.

Lätt att sköta om

Är man inte bekant med värmepumpar är det lätt att tro att de är svåra att sköta om och att de kräver mycket underhåll. Som alla maskiner kräver även värmepumpar visst underhåll, men inte till den graden att det skulle anses mer vara mycket mer jobb med värmepumpar än med andra system.

När det väl blir fel med värmepumpar kan det dock bli kostsamt att åtgärda. Det är nödvändigtvis inte felen i sig som är kostsamma att reparera, utan beror snarare på att det är svårt att laga på egen hand. I många fall krävs alltså en reparatör för att få det lagat. Att köpa sina värmepumpar från ett seriöst företag med garantier är något som man bör understryka vikten av.

Tänk på detta innan du köper tomt

8 aug 2017

Letar du efter drömtomten? Det finns fler asätt att gå tillväga för att hitta en tomt som passar ens ändamål perfekt. Lättare är det förstås om du vill bo lite mer ute på landet, där marken är billigare och där omgivningarna är mer natursköna. Letar du efter en sjötomt är det svårare att hitta det i till exempel Stockholm eller annat tätbefolkat område.

När man väl har hittat en drömtomt finns det flera saker som man behöver tänka på. Har du undersökt att marken inte är förorenad, och att en marksanering inte krävs? Kommer det gå att bygga när tomten är så pass brant på vissa ställen? Det, och fler frågor, vill vi svara på i den här texten.

Behövs marksanering?

Det finns exempel på när privatpersoner fått bygglov och börjat bygga, bara för att sedan, på ett eller annat sätt, upptäcka att marken är förorenad. Om det krävs marksanering kanske man tycker är något som borde framgå under visning av tomten, men tänk också på att din undersökningsplikt överlag är ganska långtgående. Således är det bra att fråga om markens skick och om det finns någon risk att marksanering kommer att behövas längre fram.

Hur passar tomten för det du vill bygga?

När du tittar på tomt är det bra att redan ha en klar bild över hur det tänkta huset ska se ut. Om du är väldigt bestämd med hur huset ska se ut och byggas, är det viktigt att tomten går ihop med den visionen. Hur är väderstrecken i förhållande till hur du vill att huset ska vara placerat? Vad ser man om man tittar ut från köket, badrum, vardagsrum och så vidare? Att ha en god plan för hur huset ska se ut är nödvändigt för att kunna matcha huset med tomten.

Något annat som givetvis bör kollas upp är hur stora byggnader som får föras upp. Är det ett tätbebott område kan du räkna med ett snävare regelverk. Prata med kommunen som tomten ligger i för att få rätt information.

Hur passar den din livssituation?

Att välja tomt och hus efter ens livssituation är bra. Samtidigt bör man planera för hur livet kan tänkas se ut om några år och om huset och tomten är anpassade efter det. Likaså är det bra att se till omgivningen. Kanske har du barn och prioriterar en tomt där en lekpark finns i närheten. Titta även noga på tomten och se hur utemöblerna kan tänkas stå. Något annat som är bra att fråga sig är hur möjligheterna att bygga ett garage till huset ser ut.

Hitta en målare i Stockholm

7 aug 2017

Som boende i Stockholm har man tillgång till ett stort utbud av tjänster, butiker och annan service. Visserligen finns det kanske inte många husägare i Stockholms innerstad, men i Stockholms län och alla de förorter och samhällen som räknas dit, finns det ett stort behov av dylika tjänster. Skatteverkets statistik visar att boende i Stockholm och stadens kranskommuner är bland de flitigaste användarna av ROT-avdraget i hela landet.

Använd karttjänster

Det finns idag flera större karttjänster som enkelt kan kommas åt genom din webbläsare. Genom sökningar i stil med ”Målare Stockholm” kommer du snabbt att hitta ett urval av firmor du kan titta närmare på.

När du använder söktjänster är det viktigt att du granskar firmorna ordentligt innan du bestämmer dig för ett köp. De företag som kommer upp i dylika tjänster är visserligen ofta verifierade av karttjänsten på ett eller annat sätt, men det är absolut ingen garanti för att firman kommer att göra ett bra jobb när de väl ska måla ditt hus. Att hitta en målare med kunskap, erfarenhet och som är utbildad är ett måste om man vill anlita en seriös firma och få jobbet väl utfört.

Hör med bekanta

Det finns så pass många målare i Stockholm att det kan kännas svårt att veta var man ska börja. Känner man någon som har haft målare hemma hos sig nyligen är det en bra plats att börja leta på. Frågar du din bekante om vilken firma han eller hon använde sig av kan du ha någon att anlita.

Det finns dock vissa saker som är bra att kontrollera innan du bestämmer dig för att köpa tjänsten. Till exempel kan det vara bra att höra med din vän om de har kommit i tid, om de har varit tillmötesgående och om de har gjort ett bra jobb i största allmänhet.

Håll utkik i vardagen

Ett tips som kanske går långsammare, men som knappast kräver någon större ansträngning, är att hålla lite utkik i vardagen. Kanske ser du en lapp vid busshållplatsen och bara kan rycka ett telefonnummer av den? Givetvis kräver det fortfarande viss granskning innan du bestämmer dig för att boka målaren.

De flesta firmor är seriösa och det kommer sällan att innebära några större bekymmer. Dock finns det skräckexempel om hur folk har råkat ut för oerfarna hantverkare som utfört undermåliga arbeten och som kanske till och med saltat fakturan rejält. Genom att kontrollera firman grundligt kan man undvika detta ganska enkelt.

Ta hand om din fiskbensparkett

4 aug 2017

Att ha en fiskbensparkett i hemmet ger din bostad ett vackert och ibland, lite exklusivt, intryck. Är det ett högt estetiskt värde man vill åt är en fiskbensparkett i de flesta fall ett mycket bra val. Eftersom det är just utseendet som är den största bidragande faktorn till att folk över huvud taget ens väljer att lägga en fiskbensparkett, är det särskilt viktigt att ta hand om det. Att ha en smutsig och repig fiskbensparkett är att gå miste om stor potential. För att säkerställa att parketten är fin och ren finns det vissa behöver du arbeta förebyggande och sköta om golvet på rätt sätt.  

Undvik smuts utifrån

Slitage och smuts på fiskbensparketter orsakas i många fall av det som kommer utifrån. Således är det viktigt att tänka förebyggande för att undvika detta. Det mest effektiva är att lägga bra dörrmattor på båda sidor av entrén. Utanför bör det finnas en gummimatta, medan en mjukare och finare dörrmatta kan läggas på entréns insida.

Möbeltassar

Ett billigt och mycket effektivt sätt att undvika skador på din fiskbensparkett är att inhandla möbeltassar. De kostar inte mer än ett par tiotalskronor för ett paket (som innehåller flera stycken) och det tar knappast mycket tid eller energi att sätta fast dem där de ska vara.

Dock är det svårt att sätta möbeltassar på hjul. Har du en kontorsstol som brukar användas på fiskbensparketten bör hjulen helst vara gjorda av gummi. Om så inte är fallet är en underlagsmatta en billig och bra investering.

Tvätt

En fiskbensparkett kräver i regel mer underhåll än till exempel ett golv av plast. Att tvätta av det med jämna mellanrum – och vara försiktig när man gör det – är ett måste för att parketten ska se fräsch ut. Eftersom trä suger åt sig fukt bör du tänka på att använda så lite vatten som möjligt vid varje städning. Du bör även använda särskilt anpassade rengöringsmedel för oljade eller lackade golv.

Nästan ofrånkomligt kommer någon svår fläck någon gång att hamna någonstans på golvet. Vid sådana tillfällen är det bra att ha tipsen ovan i åtanke. Likväl är även fläckar något som kan arbetas förebyggande mot. Det viktigaste man kan göra är att inte vänta för länge, utan skynda sig med att torka upp vätska så fort den har spillts.

Om du får mindre repor

Om du har fått mindre repor i din fiskbensparkett finns en välanvänd och billigt metod för att göra dem mindre synliga. Behandla det skadade området med samma lack eller olja (eller åtminstone samma färg) som golvet levererades i. Torka därefter av området noggrant med en torr trasa som inte fäller. Det här gör som tidigare nämnt endast att skadorna syns mindre ­– inte att de tas bort helt.

Om du har fått väldigt många repor på olika delar av golvet, som dessutom är ganska stora, lär det här knepet inte räcka. I sådana lägen kan en golvslipning vara på sin plats. Att göra en golvslipning med jämna mellanrum (även om det inte behöver ske särskilt ofta) är en del i att ha en fiskbensparkett.

Förstärk inbrottsskyddet – där det mest behövs

31 jul 2017

Det finns en mängd råd för den som vill minska risken för inbrott. Det handlar om allt från att installera inbrottslarm och gå med i grannsamverkan till att ha säkerhetsdörrar och inte skylta med värdefulla föremål. När man ser över säkerheten bör man tänka på att tjuven oftast tar ”enklaste vägen”. Det är alltså där man först bör förstärka säkerheten.

Ytterdörren

Framförallt på äldre hus är det relativt lätt att sig in genom ytterdörren. Säkerhetsnivån på dessa dörrar är ofta låg. Nyare hus har säkrare dörrar men även här bör man se över vad som kan åtgärdas.

Man kan exempelvis komplettera ytterdörren med en gallergrind. Om den monteras på insidan kan man ha kvar den fina ytterdörren utan att känna att dess ålder och utseende är till dess nackdel ur ett säkerhetsperspektiv.

Se alltid till att ha godkänt lås på entrédörren. Dessa är testade för att klara av forcering under en viss tid.

Altandörren

Den svagaste punkten hos väldigt många hus är altandörren. Det handlar inte bara om att låset brukar vara av sämre kvalité utan även att det är relativt lätt att slå söner rutan, sticka in handen och sedan vrida upp handtaget för att öppna hela dörren. Därmed har tjuven en enkel ingång och utgång med tjuvgodset.

Med en snygg gallergrind kan man skapa en större säkerhet utan att för den skull ändra estetiken och känslan av närheten till utegården.

En fördel är även om dörren inte går att öppna genom att bara trycka ner en spärr eller vrida på handtaget inifrån.

Fönster

Enligt undersökningar sker ca 80% av alla inbrott via ett fönster. Men det betyder inte att tjuven alltid har sönder ett fönster. Många väljer att lämna sina fönster lite på glänt för att släppa in luft men man ska vara noga med att stänga dem när man inte är hemma. Självklart kan tjuven förstöra rutan för att ta sig in men det är att ta en större risk. Både för att det skapar ljud som kan dra till sig uppmärksamhet och att risken finns att man skadas.

Ett alternativ är att sätta upp galler över de fönster där risken är extra stor för inbrott. Det är vanligtvis fönster som har väldigt lite insyn och sitter lågt. Ett alternativ är att förstärka glaset med  fönsterfilm som håller samman glaset bättre om det skulle försöka krossas.

Förråd

Många glömmer bort att se över säkerheten kring förråd, vindsutrymmen och källare. Även om värdesaker inte förvaras här i samma utsträckning så är det en obehaglig känsla när man inser att någon rört om i sakerna och tagit del av dem. Ofta är även dörrar till ex. förråd betydligt lättare att ta sig in igenom än en entrédörr. Många gånger är en enkel gallergrind ett tydligt stopp för tjuven på väg mot vinden, källaren osv. Kostnadsmässigt är det även betydligt billigare än en säkerhetsdörr.

Frågor och svar om badtunnor

26 jul 2017

Frågor och svar om badtunnor

Badtunnor är oerhört populärt i stora delar av världen. Särskilt trevligt är det kanske i lite kallare länder som Sverige, eftersom kylan under vinterhalvåret förstärker upplevelsen. Om du funderar på att köpa en badtunna – eller kanske bygga en helt egen – har du säkerligen funderingar kring användningen. I den här texten samlar vi vanliga funderingar och försöker besvara dem så gott det går.

Hur sköter man bäst en badtunna under vintern?

En väl uppvärmd badtunna, där det varma vattnet lämnas kvar med ett lock över sig, tar flera dagar att frysa till is om det är omkring tio minusgrader ute. Skulle det råka bli runt en decimeter is på ytan innebär det inga skador på tunnan. Däremot är det inte särskilt lämpligt att lämna kvar vattnet i alltför lång tid mitt i vintern. Skulle den bottenfrysa finns en riska att både kamin och tunna tar stora skador.

En vanlig badtunna i trä kräver inget vatten för att hålla tätt under vintern. När våren närmar sig kan man dock börja lämna lite vatten i botten. Skulle det då frysa skadar det inte tunna eller kamin när det är så lite vatten.

Eluppvärmd tunna eller inte?

Vad man bör använda för att värma upp tunnan råder det olika åsikter om. Många använder ved och eldar, men andra uppskattar det enkla med att värma upp den med el. Ska man dock ha en badtunna som värms upp med el bör man ha en i plast, och inte i trä. En badtunna i trä kräver mycket energi för att kunna hålla värmen ordentligt under vintern. Även om det är sommar får man vänta ett bra tag på att elen ska hinna värma upp vattnet tills det blir behagligt.

Vilket underlag bör badtunnan stå på?

Badtunnan kan stå på olika typer av underlag. Dock är det alltid viktigt att man ser till att det kommer in luft under. Gör man inte det finns en risk att det kommer in svamp och mögel. Exempel på bra underlag är:

 • Grusbädd
 • Trall
 • Gamla slipers
 • Stenplattor

Hur ska jag rengöra tunnan?

Det brukar räcka alldeles utmärkt med att använda såpa och vatten för att få tunnan ren. Planerar du att använda en högtryckstvätt bör du vara väldigt försiktig. Detta eftersom träet lätt kan ta skada av de starka strålarna.

Hur lång tid tar det att värma upp tunnan?

Det beror på flera saker, bland annat om den värms upp av el eller med ved, hur stor den är och vem det är som eldar (om det inte är en elbadtunna). Du bör räkna med ungefär en till en och en halv timme innan badtunnan är riktigt varm.

Gör ditt hus säkrare

23 jul 2017

Det finns några små svaga punkter i varje hus och det är ofta dessa som en inbrottstjuv lägger sin kraft då denne tar sig in. Eller kraft – ofta handlar det inte om någon större ansträngning heller; dessa punkter är något som kan forceras med väldigt enkla medel och det är dessa som man som husägare måste se till att säkra upp och förstärka. Om vi nedan räknar upp några exempel på dessa så kanske vi kan ge en lite bättre bild av vad vi menar. För enkelhetens skull så håller vi oss här till de stad där inbrott är vanligast förekommande – nämligen Stockholm. Vi säger att det är du som äger ett hus i Stockholm och att dessa punkter är de som du ska se till att göra säkrare.

 • Fönstren. Den här vägen är tyvärr något som man ofta glömmer bort som husägare. Ofta så låter man ett fönster stå öppen för att få en bättre inomhusmiljö – det vill säga; man kanske vill ha det svalare under natten och lämnar därför en ruta lite på glänt. Det är också något som en skicklig inbrottstjuv vet om och utnyttjar. Det behövs inte mycket för att säkra upp sina fönster; ett bättre lås och en spärr som förhindrar att det går att öppna utifrån. En billig investering för ett säkrare hus i Stockholm.
 • Bättre garageportar. Har man ett garage till sitt hus så är det ofta där en tjuv i första hand ställer in sitt sikte. Ofta finns det en väg mellan garage och huset och de undermåliga garageportar som många husägare i Stockholm har ger en fri lejd in i huset. Det kostar naturligtvis en del att köpa nya, säkra garageportar men här ska man även räkna in en annan faktor i denna investering: en lägre energiräkning. De flesta av dessa äldre garageportar är nämligen en riktig energitjuv där kall luft kommer in i huset medan den varma sipprar ut.
 • Investera i ett larm. Det här är en viktig punkt och väldigt många negligerar denna på grund av att man utgår från att ett larm kostar för mycket pengar. Så är det inte; ett larm idag är relativt billigt och finns i alla prisklasser. Ett lätt sätt att säkra upp sitt hus.
 • Källardörren. Hur ser de flesta källardörrar ut? Jo, de har ofta en liten regel som lås och denna är – naturligtvis – ingen större match för en inbrottstjuv att lirka up. Här rekommenderas att man hänger ett rejält lås och detta på insidan av dörren.
 • Bättre tankesätt. Här har vi en väldigt billig investering. Menas med detta; man måste som husägare sluta att vara så godtrogen. Det finns tjuvar och det som måste till är att man låser sin dörr – även om man är hemma – och att man ser till att fönster är stängda. De flesta inbrott sker under dagtid och där någon redan är hemma i huset; tjuven blir allt fräckare och utnyttjar den falska trygghet som privatpersoner upplever i sina hem.

Glöm inte besiktningen

22 jul 2017

Om ni ska köpa hus så får ni inte glömma att besiktiga huset. Det är mycket som kan komma fram vid en besiktning som kan vara avgörande om ni faktiskt vill gå igenom med köpet eller inte. Ett besiktningsprotokoll är dessutom avgörande om det skulle framgå ett så kallat “dolt fel” en tid efter ni har flyttat in. Dolda fel går inte att upptäcka på en besiktning, men om ni inte ens genomför en besiktning så behöver inte den tidigare ägaren bekosta felet.

Det som kan framgå vid en besiktning kan göra att ni har möjlighet att pruta på huset, eller få den nuvarande ägaren att till exempel laga avloppsrör eller byta ut något annat som ni vill ha fixat innan ni flyttar in. Vid en besiktning får ni även möjlighet att få en status-check på huset så ni vet vad ni kan förväntas lägga pengar på kommande år. Det kan vara så att den tidigare ägaren har gjort en relining (lagning på insidan av rör) för att slippa göra ett stambyte. Ett stambyte är oundvikligt och måste göras efter ett tag, en relining är en “tillfällig” lösning men det innebär att man skjuter på den riktiga lösningen - stambytet som är mycket mer omfattande.

Vem gör en besiktning?

Besiktningen genomförs av en så kallad besiktningsman som noga går igenom bostaden och för protokoll på allt som kollas igenom och eventuella brister. Detta kostar självklart en mindre summa pengar, men det är absolut viktigt att det genomförs.

Kan man hoppa över en besiktning?

Det går att skriva ett kontrakt med den tidigare ägaren så denne inte kan bli ersättningsskyldig för eventuella dolda fel. Vanligtvis blir köpet billigare då, men om dolda fel skulle framkomma så är det den nuvarande ägaren som får stå för betalningen. Det kan vara mindre dolda fel som inte kräver alltför mycket tid eller pengar för att åtgärda, men det kan även vara större och mer omfattande projekt som både kostar mycket pengar och tar lång tid. Det kan bli så illa att ni inte ens kan bo i huset medans det dolda felet åtgärdas. Det är inte ofta det är värt att avskriva den tidigare ägaren för ansvaret för dolda fel. Om den tidigare ägaren känner till ett eller flera dolda fel men inte berättar det vid friskrivning från dolda fel, så är inte avtalet giltigt. Dock måste det gå att bevisa att den tidigare ägaren kände till problemet. Då kan det bli en tvist om något så enkelt som att rören under golvet var i dåligt skick och skulle behövts bytas ut, utan större besvärligheter. Så glöm inte att anlita en besiktningsman, de gör att ni inte akut behöver kontakta en rörmokare, vvs-firma eller annat byggföretag som fixar era dolda fel.

← Äldre inlägg