Att mäta radonhalten i ett hus

Den här texten handlar om hur man mäter radonhalten i ett hus, för att avgöra om det behövs en radonsanering. Radon är en gas som finns naturligt i luft, vatten och framför allt i jord och berg. I berggrund av granit finns mycket radon, vilket gör att höga radonhalter är vanliga i Stockholm. När radonet sammanfaller avsöndras andra radioaktiva ämnen, så kallade radondöttrar, som det är lätt att man andas in. Bor man i ett hus eller lägenhet med höga radonhalter under lång tid riskerar man att drabbas av lungcancer, i första hand om man är rökare. Det finns ett riskvärde på 200Bq/m3 uppsatt av strålskyddsmyndigheten. Hus med värden högre än så måste radonsaneras. Det höjs röster om att riskerna med radon överdrivs och som anser att gränsvärdena för radonhalter i inomhusluften bör sänkas (de har redan sänkts tidigare) och att de enda som egentligen löper risk med att bo i så kallade radonhus är rökare. Och visst är det en större förbättring för hälsan att sluta röka än att radonsanera, men det finns absolut risker med radonet även om du inte är rökare. Faktum är att nya rön från WHO antyder att radon kan vara farligare än man hittills trott.

Mätning är enda sättet

För att få reda på radonhalten i ett hus måste man mäta, det är det enda sättet. Gasen är luktfri och osynlig även vid skyhöga halter. Vet du inte om huset du bor i har förhöjda värden av radon ska du absolut göra en mätning. Extra viktigt är det om du bor i en lägenhet i ett hus som innehåller så kallad blåbetong. Blåbetong är en slags lättbetong som är baserad på alunskiffer, en bergart med hög radonhalt. Den är vanlig i innerväggar i flerfamiljshus byggda på 1900-talet, fram till mitten av 80-talet. Ett annat namn för blåbetong är Ytong. Är du osäker på om din lägenhet innehåller blåbetong så kolla med din fastighetsägare eller bostadsrättsförening. Det går även att kolla på Stockholms kommuns hemsida där alla adresser som radontestats genom åren. Det har gjorts många mätningar, så chansen är stor att du får träff på din adress.

Så här mäter du radonhalten

Vill du inte mäta själv kan du kontakta en firma som utför radonsanering. Det finns ett stort utbud av firmor i Stockholm som utför radonsanering och oftast gör de mätningar gratis. Annars börjar du med att beställa mätdosor från kommunen, miljö- och hälsoskyddskontoret. När du fått dosorna följer du instruktionerna för hur de ska ställas ut. Det ska finnas dosor i minst två rum och har du flera våningar ska det finnas dosor på varje våning. Du ska inte mäta i kök eller badrum. Sedan är det bara att vänta, mätperioden ska pågå i minst två, helst tre månader. Därefter skickar du tillbaka dosorna till kommunens laboratorium och inväntar resultatet.

Mer info här: http://www.radonsaneringstockholm.biz/.

15 Oct 2017